Κύκλωμα σωματεμπορίας: Οι ρόλοι, η γυναίκα που προσπάθησε να ξεφύγει και η καταγγελία που «ξετύλιξε το κουβάρι» της υπόθεσης

23:34 18/2/2023 - Πηγή: Enikos

Nέες πληροφορίες για το κύκλωμα σωματεμπορίας το οποίο εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ φέρνει στο φως το enikos.gr. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έφερναν στην Ελλάδα γυναίκες από χώρες της Λατινικής Αμερικής, τις ανάγκαζαν να εκδίδονται και τις κρατούσαν φυλακισμένες σε ξενοδοχείο της Αθήνας που βρίσκεται στη λεωφόρο

Συγγρού. Οι Αρχές συνέλαβαν έναν 37χρονο που κατηγορείται ως “εγκέφαλος” του κυκλώματος, επτά συνεργούς του, ενώ απελευθέρωσαν 15 γυναίκες  υπήκοοι Βραζιλίας, Κολομβίας, Βενεζουέλας και Μαρόκου, στις οποίες παρασχέθηκε αρωγή και προστασία.

Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2022, όταν περιήλθαν στο Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, πληροφορίες,  αναφορικά με τη δράση του συγκεκριμένου κυκλώματος trafficking.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν οι αστυνομικοί, τα μέλη της οργάνωσης στρατολογούσαν αλλοδαπές γυναίκες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Τις έπειθαν μέσω κλειστής διαδικτυακής εφαρμογής να έρθουν στην Ελλάδα, δίνοντας υποσχέσεις για υψηλές αποδοχές και πολυτελή τρόπο ζωής. Όταν όμως έφταναν στην χώρα μας, η κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική. Τις εγκαθιστούσαν στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου διέμεναν υπό άσχημες συνθήκες, επιτηρώντας πλήρως τις κινήσεις τους. Στη συνεχεία, τις εξανάγκαζαν να πραγματοποιούν ερωτικά ραντεβού με «πελάτες» έναντι χρηματικής αμοιβής. Τα ραντεβού αυτά κανονίζονταν μέσω «γραφείου» που λειτουργούσε σε ιστοσελίδα, προβαίνοντας με τον τρόπο αυτό στην κατ’ επάγγελμα γενετήσια εκμετάλλευσή τους.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων έπιασαν «δουλειά», και έπειτα από αξιοποίηση των καταγεγραμμένων τηλεφωνικών επικοινωνιών, σε συνδυασμό με το λοιπό προανακριτικό υλικό, «χαρτογράφησαν» το κύκλωμα που είχε σκοπό την οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση των γυναικών.

Η εγκληματική ομάδα ήταν δομημένη και με διαρκή δράση τουλάχιστον από τον Μάιο του 2022.

Γυναίκα προσπάθησε να ξεφύγει, αλλά το κύκλωμα την «τσάκωσε»

Πριν ξεκινήσει η έρευνα για την υπόθεση, μια γυναίκα – θύμα του κυκλώματος, είχε καλέσει τον πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Είχε δηλώσει τα στοιχεία της, λέγοντας πως την εκδίδουν παρά τη θέλησή της αναφέροντας και το συγκεκριμένο ξενοδοχείο όπου την κρατούσαν. Όμως, κάποιος φαίνεται πως την άκουσε να ειδοποιεί τις Αρχές και ενημέρωσε τον ξενοδόχο. Αυτός με την σειρά του το είπε στον 37χρονο “εγκέφαλο” της οργάνωσης, και μέσα σε λίγα λεπτά η γυναίκα απομακρύνθηκε από το ξενοδοχείο. Έτσι, όταν οι αστυνομικοί μετέβησαν στο σημείο δεν εντόπισαν την γυναίκα, και ως εκ τούτου δεν κατάφεραν να διαπιστώσουν αν η καταγγελία ήταν αληθής. Τα μέλη του κυκλώματος μετέφεραν την γυναίκα πίσω στη χώρα της, καθώς θεωρήθηκε επικίνδυνη. Δεν μπορούσαν να ρισκάρουν το ενδεχόμενο να αποκαλύψει κάποια στιγμή τη δράση τους.

Λίγο αργότερα, στα τέλη Ιουλίου, υπήρξε μια νέα καταγγελία στην ανοιχτή γραμμή μιας ΜΚΟ, και από τότε ξεκίνησε η έρευνα των αρχών που έφτασαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Ο ρόλος των μελών του κυκλώματος σωματεμπορίας

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν εγκαταστήσει τηλεφωνικό κέντρο (call center) στην Αθήνα και επί της οδού Αλκιβιάδου. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, εργάζονταν οι «τηλεφωνήτριες» της οργάνωσης κάθε μέρα και σε βάρδιες από την 11:00 ώρα έως την 06:00 ώρα της επομένης.  Οι πέντε κατηγορούμενες χρησιμοποιούσαν εκ περιτροπής συγκεκριμένες τηλεφωνικές συνδέσεις αποκλειστικά για να κανονίζουν ερωτικά ραντεβού μεταξύ υποψήφιων «πελατών» και μεγάλου αριθμού εκδιδομένων γυναικών, που διαφημίζονταν μέσω ροζ ιστοσελίδας.

Οι «τηλεφωνήτριες» επικοινωνούσαν με τον 37χρονο M.A. από την Αλβανία που θεωρείται αρχηγικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, προκειμένου να λάβουν οδηγίες και κατευθύνσεις σχετικά με τη λειτουργία του γραφείου, καθώς και με άλλους τρεις κατηγορούμενους που ήταν οδηγοί, σχετικά με τις μεταφορές των εκδιδόμενων γυναικών στα προκαθορισμένα ραντεβού με τους «πελάτες», την παρακράτηση από αυτές της εκάστοτε αμοιβής του γραφείου και λοιπά θέματα πληρωμών εξωτερικών συνεργατών. Επίσης, επικοινωνούσαν με τον 62χρονο ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου που βρίσκεται στη Λεωφόρο Συγγρού ή τους εξουσιοδοτημένους υπάλληλους του, σχετικά με τα ζητήματα διαμονής των εκδιδόμενων γυναικών, πληρωμής του ξενοδοχείου και χρήσης των δωματίων αυτού για ερωτικά ραντεβού.

Στις επικοινωνίες τους με τους υποψήφιους «πελάτες», οι «τηλεφωνήτριες» τους ενημέρωναν για την ροζ ιστοσελίδα στην οποία μπορούσαν να δουν τα προφίλ των εκδιδόμενων γυναικών, τα οποία (προφίλ) περιελάμβαναν ημίγυμνες φωτογραφίες και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την εξωτερική εμφάνιση, την καταγωγή, τις τιμές και τις υπηρεσίες που παρείχαν.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ., οι «τηλεφωνήτριες» τους εξηγούσαν τις επιλογές συνεύρεσης με τις εκδιδόμενες γυναίκες τόσο στο ξενοδοχείο της Συγγρού όπου αυτές διέμεναν («incall»), όσο και σε δικό τους χώρο ή άλλο ξενοδοχείο που αυτοί θα επέλεγαν («outcall»).

Ο 37χρονος ήταν υπεύθυνος για την εν γένει λειτουργία του γραφείου ερωτικών ραντεβού και είχε συντονιστικό ρόλο σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του γραφείου. Για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών του γραφείου, «είχε αναθέσει συγκεκριμένα καθήκοντα στους εκάστοτε υπαλλήλους, ενημερωνόταν τακτικά είτε τηλεφωνικά είτε δια ζώσης για όλες τις πτυχές της παράνομης δραστηριότητας και παρενέβαινε όποτε αυτό απαιτείτο για την επίλυση τυχόν ζητημάτων».

Στο πλαίσιο αυτό, είχε αναθέσει σε μια από τις κατηγορούμενες τον ρόλο της εποπτείας του τηλεφωνικού κέντρου και τον καθορισμό των ωραρίων του προσωπικού (τηλεφωνήτριες, οδηγοί). Επίσης, είχε επιφορτίσει τις «τηλεφωνήτριες» να ενεργούν για λογαριασμό του γραφείου σε θέματα πληρωμών εξωτερικών συνεργατών και επίλυσης ζητημάτων με υποψήφιους «πελάτες».

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι γυναίκες έκαναν 50 ραντεβού από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 της επόμενης μέρας και έπαιρναν 140 ευρώ για κάθε ραντεβού, χρήματα που κατέληγαν στο κύκλωμα.

Έτσι έγινε η αστυνομική έφοδος

Μετά τη χαρτογράφηση της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, τη διαπίστωση του βαθμού εμπλοκής του κάθε μέλους και την εξακρίβωση των χώρων που εμπλέκονται (ξενοδοχείο, τηλεφωνικό κέντρο, σπίτια κλπ), εκπονήθηκε επιχειρησιακό σχέδιο, με σκοπό αφενός τον εντοπισμό των ευάλωτων γυναικών, αφετέρου τη σύλληψη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Έτσι, το βράδυ της 17ης Φεβρουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή και την παρουσία εκπροσώπων της Εθνικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Κολομβίας (Policía Nacional de Colombia), της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα- HSI – Homeland Security Investigations), καθώς και των  Μ.Κ.Ο. «OUR GREECE» και «Α21», εξειδικευμένες στην αρωγή και προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων. Επικεφαλής της Κολομβιανής αποστολής, η οποία προσκλήθηκε μέσω του διαύλου του Τμήματος ΙΝΤΕΡΠΟΛ της Δ.Δ.Α.Σ./Α.Ε.Α., ήταν η Στρατηγός Patricia SALAZAR SANCHEZ, Διευθύντρια της Υπηρεσίας Έρευνας Εγκλημάτων και INTERPOL (DIJIN – Investigación Criminal e INTERPOL).

Κατά τη διάρκεια της Αστυνομικής επιχείρησης, κανονίστηκαν ερωτικά ραντεβού με εκδιδόμενες του «γραφείου» σε ξενοδοχεία των Νοτίων και Βορείων Προαστίων, καθώς και εντός του ξενοδοχείου όπου ήταν εγκατεστημένες οι εκδιδόμενες.

Οι Αστυνομικοί προσποιούμενοι τους πελάτες μετέβησαν σε δωμάτια των ξενοδοχείων, όπου τους παρουσιάστηκαν οι εκδιδόμενες. Αφού αυτές παρέλαβαν τα συμφωνηθέντα (προσημειωμένα) χρηματικά ποσά για την πραγματοποίηση των ερωτικών συνευρέσεων, τους γνωστοποιήθηκε η ιδιότητα των Αστυνομικών και προσήχθησαν. Ταυτόχρονα, εντοπίστηκαν οι οδηγοί της οργάνωσης, οι οποίοι είχαν προηγουμένως μεταφέρει τις γυναίκες για την πραγματοποίηση των ερωτικών ραντεβού και οδηγήθηκαν στο Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων.

Επίσης, εντοπίστηκε το πλήρως εξοπλισμένο τηλεφωνικό κέντρο (call center) της οργάνωσης που είχε ως «βιτρίνα» κατασκευαστική εταιρεία ιδιοκτησίας του 37χρονου ενώ ομάδες αστυνομικών που είχαν θέσει  σε διακριτική επιτήρηση λοιπούς κατηγορούμενους σε διάφορές περιοχές της Αττικής, συνέλαβαν τόσο το αρχηγικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης όσο και τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

Επίσης, στον χώρο του ξενοδοχείου που χρησιμοποιούσε η οργάνωση εντοπίστηκαν οι υπόλοιπες γυναίκες, οι οποίες ήταν υπό τον έλεγχο της οργάνωσης και τους παρασχέθηκε αρωγή και προστασία.

Κατά τις έρευνες κατασχέθηκαν τα ακόλουθα:

το χρηματικό ποσό των 19.450 ευρώ και 2.510 δολαρίων Η.Π.Α.,τέσσερα αυτοκίνητα, ως μέσα τέλεσης αδικημάτων,ένα πιστόλι μάρκας GLOCK μετά γεμιστήρα και δέκα έξι (16) φυσιγγίων διαμετρήματος 9 mm,ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φορητοί υπολογιστές και φορητά μέσα αποθήκευσης,καταμετρητής χρημάτων,καταγραφικά επιτήρησης,δέκα έξι κινητά τηλέφωνα,πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων, αναφορικά με τη λειτουργία τόσο του

Keywords
Τυχαία Θέματα