Λέκκας στον Realfm 97,8: Έτσι θα αποφεύγονται τα φαινόμενα πλημμελών ελέγχων στα κτίρια – Τι αλλάζει στη διαδικασία

16:32 20/3/2023 - Πηγή: Enikos

Τη σοβαρή καταγγελία που έκανε ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης στο OPEN ότι κάποιοι σεισμικοί έλεγχοι κτιρίων γίνονται από απόσταση, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ενώ περιέγραψε πώς η διαδικασία ελέγχων που θα «τρέξει» άμεσα θα αποτρέπει τέτοιου είδους φαινόμενα.

Όπως είπε ο κ. Λέκκας μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή, «η διαδικασία πρωτοβάθμιου ελέγχου των κτιρίων είναι

υπόθεση από το 2002. Έγιναν οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι σε ένα πολύ μικρό ποσοστό κτιρίων του Δημοσίου (που ήταν 80.000 ή περίπου 50.000 κτίρια που χρησιμοποιούνται) και μετά την παρέλευση 20 ετών έγιναν περίπου 17.000-18.000 αυτοψίες. Ενδεχομένως κάποιες από αυτές τις αυτοψίες να γίνονταν μέσα από συνοπτικές διαδικασίες, που δεν ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις. Είναι ένα θέμα που ερευνάται αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι έγινε καθολικά. Ενδεχομένως να έγινε σε ορισμένες περιπτώσεις».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ περιέγραψε με λεπτομέρειες τον τρόπο που θα γίνουν οι έλεγχοι στα δημόσια κτίρια.

«Εδώ και ένα εξάμηνο είχαμε αρχίσει με τον υπουργό, τον κ. Στυλιανίδη και με το ΤΕΕ να εξετάζουμε πώς αυτή η διαδικασία των πρωτοβάθμιων ελέγχων θα αναθερμανθεί και γιατί δεν προχωράει. Έτσι θέσαμε τα πράγματα σε νέα βάση. Ποια είναι αυτή; Πρώτον ο έλεγχος πρέπει να γίνει υποχρεωτικός. Επίσης οι έλεγχοι αυτοί πρέπει να αναβαθμιστούν και να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσα από ένα κομπιούτερ, ένα τάμπλετ ακόμη και από κινητό. Στη συνέχεια πιστοποιείται η διαδικασία, ότι ο  έλεγχος έχει γίνει μέσα από ειδικά συστήματα, μέσα από τις συντεταγμένες του κτιρίου, και στη συνέχεια μια βάση δεδομένων δέχεται όλες αυτές τις πληροφορίες» εξήγησε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε:

«Αν δεν πληροί τους όρους ο πρωτοβάθμιος έλεγχος σε ένα κτίριο, αν δηλ. δεν συμπληρωθεί σωστά η φόρμα και δεν έχει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία πάνω, τις συντεταγμένες, που σημαίνει ότι πήγε μηχανικός στο κτίριο, δεν μπορεί να υποβληθεί. Το σύστημα δεν επιτρέπει να υποβληθεί η φόρμα στην πλατφόρμα του ΟΑΣΠ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή η διαδικασία των ελέγχων θα γίνει σε έξι μήνες με προτεραιότητα σε σχολεία και νοσοκομεία. Αν ένα κτίριο διαπιστωθεί στον πρωτοβάθμιο έλεγχο ότι δεν είναι κατάλληλο, «περνά» στο δευτεροβάθμιο έλεγχο. Αν εκεί ένα κτίριο δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές, πάει για επισκευή. Αν οικονομικά συμφέρει αυτή η επισκευή, προχωράμε. Αν δεν συμφέρει, εξετάζεται αν υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευάσουμε κάτι άλλο. Θεσμοθετείται αυτή την εβδομάδα και θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως. Μόλις γίνει νόμος του κράτους θα τεθεί σε εφαρμογή».

Σε ερώτηση για το πώς θα αποφεύγεται το φαινόμενο του πλημμελούς ελέγχου, ο κ. Λέκκας απάντησε ότι «θα έχουμε την ψηφιακή απογραφή. Οι συντεταγμένες του κτιρίου περνούν αυτόματα μέσω του Google Earth στο σύστημα. Άρα εκείνος που κάνει τον έλεγχο θα πρέπει να είναι εκεί. Δεν μπορεί να το κάνει από το γραφείο. Επίσης πιστοποιείται η όλη διαδικασία γιατί μέσα στο ψηφιακό δελτίο συμπεριλαμβάνονται και φωτογραφίες του κτιρίου. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μην πάει κάποιος».

Τι είπε ο Ευθύμης Λέκκας για το ΕΠΑΛ Χαλκίδας

Ο Ευθύμης Λέκκας μίλησε και για το ΕΠΑΛ Χαλκίδας, για το οποίο το enikos.gr είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες από την κλίση που είχε πάρει αίθουσα και τις ρωγμές που υπάρχουν.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, «κανονικά την υπογραφή για να χρησιμοποιείται το κτίριο, την βάζει ο Φορέας που έχει επιθεωρήσει το κτίριο. Ουσιαστικά ο Δήμος και οι αρμόδιες υπηρεσίες. Πολλές φορές ξεφεύγει από αυτή την αρμοδιότητα γιατί είναι και οι Κτιριακές Υποδομές του Δημοσίου. Ειδικά για το ΕΠΑΛ Χαλκίδας πρέπει να πούμε ότι είναι φυσικό το σχολείο να παρουσιάσει τέτοια προβλήματα λόγω διαφορικών καθιζήσεων όμως, από ελέγχους που έγιναν, προκύπτει ότι έχει πρόβλημα η τοιχοποιία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν καταρρέει το κτίριο, ότι δεν κινδυνεύει να χαθεί κάποια ανθρώπινη ζωή όμως, μπορεί να υπάρξει τραυματισμός, κάποιο ατύχημα».

https://www.enikos.gr/wp-content/uploads/2023/03/20-03-2023-Ευθύμης-Λέκκας-Νιφλής.mp3Η σοβαρή καταγγελία του καθηγητή Καρύδη για σεισμικούς ελέγχους σε κτίρια από… απόσταση

Ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης μιλώντας στο OPEN, είπε ότι «οι έλεγχοι πρέπει να γίνουν σωστά» καθώς υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι έλεγχοι γίνονται… από απόσταση. Ο Καθηγητής κατήγγειλε ότι κάποιοι έλεγχοι γίνονταν έως τώρα από το γραφείο.

«Μακάρι σε ορισμένες περιπτώσεις να περνούσε κάποιος αρμόδιος για να κάνει επιτόπου έλεγχο σε ένα κτίριο. Πολλές φορές αυτό γίνεται από το… γραφείο. Δηλαδή, δίνουν στον ελεγκτή το έντυπο από την Υπηρεσία για να το υπογράψει και δεν πηγαίνει καν για έναν ενδελεχή έλεγχο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιώτης Καρύδης.

Ο ίδιος μίλησε για αβελτηρία καθώς όπως υποστήριξε, «λέει το κράτος να γίνει κάτι, αλλά τελικά πολλοί αποδέκτες δεν εφαρμόζουν όπως θα έπρεπε να εφαρμοστεί αυτή η οδηγία. Έτσι στην πράξη πολλοί έλεγχοι δεν γίνονται όπως θα έπρεπε να γίνουν».

Ο κ. Καρύδης πρόσθεσε ακόμη ότι «οι έλεγχοι στα δημόσια κτίρια έχουν αρχίσει από το 2000. Από τα 70.000- 80.000 κτίρια έχουν ελεγχθεί 20.000-25.000,δηλαδή περίπου το ¼ των κτιρίων. Με αυτούς τους ρυθμούς για να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι θα πρέπει να περάσουν 80 χρόνια!».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του OPEN:

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι έλεγχοι «έστω και αργά πρέπει να γίνουν και να αποδώσουν οπωσδήποτε, αρκεί να γίνουν σωστά, συστηματικά και με ενιαία βάση».

Όπως είπε, «οι έλεγχοι που θα γίνουν, δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο στη φέρουσα κατασκευή αλλά και σε στοιχεία μη δομικής τρωτότητας που είναι και επιπλέον στοιχεία της καθημερινής ασφάλειας. Το βασικό είναι να ελεγχθούν στα σχολεία και οι οροφές που πέφτουν. Οι ελεγκτές με ένα κοντάρι πρέπει να ελέγξουν αν ο σοβάς είναι επικίνδυνος να πέσει στα κεφάλια των παιδιών».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λέκκας, Realfm 978,lekkas, Realfm 978