Μαρία Τσάλλα: Αναζητούν το δίκτυο υποστήριξής της στην Ελλάδα – Στο μικροσκόπιο τα ταξίδια στην Αλεξανδρούπολη

18:49 19/3/2023 - Πηγή: Enikos

Στο μεγεθυντικό φακό των αρχών βρίσκεται η δράση της Ρωσίδας κατασκόπου, που βρισκόταν στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, χρησιμοποιώντας το όνομα «Μαρία Τσάλλα». Οι έρευνες εστιάζουν τόσο στο δίκτυο που προσπαθούσε να στήσει η ίδια στη χώρα μας, όσο και σε εκείνους που συνεργάστηκαν μαζί της, δηλαδή στους συνδέσμους που την βοήθησαν προκειμένου να αποκτήσει ελληνική ταυτότητα.

Συγκεκριμένα, ερευνώνται η είσοδός της στην Ελλάδα

(ήρθε με μεξικανικό διαβατήριο), η ληξιαρχική πράξη γέννησης από το Ληξιαρχείο Αμαρουσίου, η εγγραφή της στα δημοτολόγια Κύμης – Αλιβερίου και η απόκτηση ελληνικής ταυτότητας και ΑΦΜ.

Η Ιρίνα Αλεξάντροβνα – Σμίρεβα φέρεται να εξασφάλισε ληξιαρχική πράξη γέννησης από το ληξιαρχείο Αμαρουσίου με τα στοιχεία βρέφους που είχε πεθάνει το 1991, αμέσως μετά τη γέννηση του.

Στο ληξιαρχείο Αμαρουσίου, έπειτα από έρευνα της ΕΥΠ διαπιστώθηκε αναντιστοιχία ανάμεσα σε έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία. Στα έγγραφα της «Μαρίας Τσάλλα» και συγκεκριμένα στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αναγράφονταν ως τόπος γέννησης το Μαρούσι και ως ημερομηνίας κτήσης δημοτικότητας η 21η Δεκεμβρίου του 2018. Όνομα μητέρας: Αναστασία. Όνομα πατρός: Άγνωστο. Η εικονική της μητέρα διαπιστώθηκε από την έρευνα ότι είχε πεθάνει το 2013.

Η Ρωσίδα πράκτορας με τη ληξιαρχική πράξη γέννησης και τη βοήθεια ενός Ρώσου και ενός Έλληνα δικηγόρου κατάφερε να εγγραφεί στο δημοτολόγιο του Δήμου Αλιβερίου Κύμης. Έτσι εξασφάλισε ταυτότητα, διαβατήριο και ΑΦΜ. Νοίκιασε το διαμέρισμα στο Παγκράτι και έλεγε ότι ήταν φωτογράφος, ενώ στη συνέχεια στον ίδιο δρόμο, δηλαδή στην οδό Αρριανού, άνοιξε και κατάστημα με είδη πλεκτικής, που ήταν και η “βιτρίνα” της για την παράνομη δράση της στην Ελλάδα.

Οι έρευνες

Οι Αρχές αναζητούν πώς η Ρωσίδα πράκτορας κατάφερε με τη βοήθεια ενός δικτύου να εξαφανίσει τον θάνατο ενός βρέφους στα επίσημα αρχεία και πήρε τη θέση του ως «Μαρία Τσάλλα». Το δίκτυο υποστήριξης βρήκε το έγγραφο γέννησης του κοριτσιού (το 1991 στην Αθήνα) και έσκισε το σημείο του εγγράφου που ανέφερε πως το παιδί πέθανε στην γέννα. Στο νέο πλαστό έγγραφο υπάρχει ενιαίος γραφικός χαρακτήρας και είναι άγνωστο αν έχουν αλλοιωθεί όλα του τα στοιχεία.

«Την τριετία 2015-2018 γινόταν η ψηφιοποίηση των αρχείων. Αυτό το διάστημα φαίνεται να εκμεταλλεύτηκαν οι επιτήδειοι. Οι Αρχές που ερευνούν την υπόθεση ζήτησαν την πλήρη συνεργασία των υπαλλήλων του ληξιαρχείου» ανέφεραν πηγές από τον Δήμο Αμαρουσίου στον ΑLPHA. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει διαταχθεί έρευνα και δεν αποκλείεται να καταθέσουν τις επόμενες μέρες εργαζόμενοι στο ληξιαρχείο.

Οι έρευνες στρέφονται και στο Δημοτολόγιο του Δήμου Αλιβερίου-Κύμης όπου η «Μαρία Τσάλλα» ζήτησε να εγγραφεί. Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκεται και η γυναίκα που εμφανίστηκε ως μάρτυρας δηλώνοντας πως την φιλοξενεί στο Αλιβέρι.

Ψάχνουν τα ταξίδια που έκανε η «Μαρία Τσάλλα»

Τα ταξίδια που έκανε η Ιρίνα Σμίρεβα σε Ελλάδα και εξωτερικό θα δώσουν απαντήσεις για τον ρόλο που έπαιζε. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο στόχαστρο μπαίνει η επίσκεψη που έκανε σε ακριτικές περιοχές, ιδιαίτερα στην Αλεξανδρούπολη, καθώς στο λιμάνι αποβιβάζονται αμερικανικές δυνάμεις με προορισμό τα σημεία παρουσίας του ΝΑΤΟ που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία. Το συγκεκριμένο θέμα είναι άλλωστε κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα την Ρωσία, καθώς υπάρχει ενόχληση για την έντονη αμερικανική παρουσία εδώ και χρόνια στην Αλεξανδρούπολη και γενικότερα στον Έβρο.

Η ΕΥΠ προσπαθεί να μάθει πότε και πόσες φορές επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη με τα στοιχεία «Μαρία Τσάλλα», και κυρίως αν βρέθηκε στο λιμάνι, συμμετέχοντας ακόμη και στις επίσημες εκδηλώσεις-ενημερώσεις που γίνονταν κατά καιρούς από Ελλάδα και ΗΠΑ, με τις επισκέψεις υπουργών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην περιοχή.  Ερευνάται ακόμη και η παρουσία της με την ιδιότητα της φωτογράφου σε αυτές τις παρουσιάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Evros-news.gr, η έρευνα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, που είχε φτάσει αμερικανικό στρατιωτικό υλικό.  Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο η «Μαρία Τσάλλα» να είχε συναντήσεις και επαφές με πρόσωπα που μένουν μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη και είναι γνωστή η σχέση τους με την Ρωσία. Εξάλλου, στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή διαμένουν αρκετοί που ήρθαν στην Ελλάδα από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και κάποιοι που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο διατηρούν καλές σχέσεις με τον ρωσικό παράγοντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα