«Μην Γίνεσαι Γιατρός του Εαυτού σου»: Κίνδυνος υποτροπής ή επιπλοκών – Εκστρατεία ενημέρωσης από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

08:02 20/10/2022 - Πηγή: Enikos

«Παίρνω αυτό το φάρμακο αρκετό καιρό, δεν πειράζει να το σταματήσω για λίγο». «Αποφάσισα να μην επιβαρύνω τον οργανισμό μου με πολλά φάρμακα. Θα παίρνω τη θεραπεία μου μόνο όταν αισθάνομαι κάποιο σύμπτωμα». «Παίρνοντας κάθε μέρα φάρμακα, νιώθω σαν να είμαι σοβαρά άρρωστη. Όμως εγώ αισθάνομαι μια χαρά. Ας τα σταματήσω για λίγο». Στις παραπάνω φράσεις αντικατοπτρίζεται η νοοτροπία πολλών ασθενών που επιλέγουν να μην ακολουθήσουν σωστά τη φαρμακευτική αγωγή που τους έχει συστήσει ο γιατρός τους και οι οποίοι γίνονται… γιατροί του εαυτού τους!

Οι Έλληνες Καρδιολόγοι κρούουν

τον κώδωνα του κινδύνου και στο πλαίσιο του Διεθνούς Καρδιολογικού Συνεδρίου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), (20-22 Οκτωβρίου) στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την Ορθή Χρήση Φαρμάκων με τίτλο «Μη γίνεσαι γιατρός του εαυτού σου!».

Πολλοί ασθενείς είτε τροποποιούν τη δόση και τη συχνότητα λήψης των φαρμάκων τους, είτε διακόπτουν την αγωγή τους, χωρίς προηγουμένως να έχουν συμβουλευτεί τον γιατρό τους, ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ειδικοί επιστήμονες. Η συμπεριφορά αυτή, που ορίζεται ως «χαμηλή προσήλωση στη θεραπεία», αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής ή επιπλοκών του νοσήματος από το οποίο πάσχουν, με συνέπεια να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας, ακόμη και θανάτου.

Στόχος της εκστρατείας «Μην Γίνεσαι Γιατρός του Εαυτού σου», είναι να ενημερώσει τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, αλλά και το ευρύ κοινό, για την αναγκαιότητα της απαρέγκλιτης τήρησης της αγωγής που έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός. Ταυτόχρονα, η εκστρατεία επιδιώκει να παρακινήσει τους ασθενείς να συμβουλεύονται τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους εάν έχουν οποιαδήποτε απορία ή προβληματισμό σχετικά με τη λήψη της αγωγής τους.

Όλες οι νεότερες εξελίξεις στο διεθνές συνέδριο της ΕΚΕ

Στο συνέδριο θα αναπτυχθούν ζητήματα για την πρόληψη από τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα, το Οξύ έμφραγμα του Μυοκαρδίου, τα νεότερα δεδομένα στον τομέα της Απεικόνισης, όπως επίσης οι Βαλβιδοπάθειες και οι σύγχρονες επεμβατικές (μη χειρουργικές) τεχνικές αντιμετώπισης. Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΕ Ιωάννη Κανακάκη, θα συζητηθούν οι νεότερες εξελίξεις στο πεδίο των Αρρυθμιών, η σημαντικότητα της ψηφιακής ιατρικής και οι ψηφιακές εφαρμογές, καθώς και η χρήση
και εφαρμογή όλων των νεότερων φαρμακευτικών εξελίξεων για την Καρδιακή Ανεπάρκεια.

“Εδώ και 50 χρόνια η επιστημονική γνώση διδάσκει ότι η πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων (στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικά, νόσος περιφερικών αρτηριών, καρδιακή ανεπάρκεια) είναι μια δια βίου υπόθεση επικεντρωμένη σε τέσσερις παράγοντες συμπεριφοράς (Lifestyle): κάπνισμα, κακή διατροφή, παχυσαρκία, καθιστικός τρόπος ζωής και σε τρεις κύριους παράγοντες κινδύνου: δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη.

Παρ’ όλα αυτά οι ΚΑΠ συνεχίζουν να είναι η κύρια αιτία θανάτου στη χώρα μας και παγκοσμίως και τούτο παρότι πρόκειται για παθήσεις που προλαμβάνονται”, ανέφερε κατά την ομιλία του ο Ιωάννης Γουδέβενος, Τέως Πρόεδρος ΕΚΕ, Ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων. Αναφέρθηκε στις αδυναμίες στην παροχή καρδιαγγειακής φροντίδας, τονίζοντας ότι πρέπει να διορθωθούν στα πρώτα στάδια άμεσα για να επιτευχθεί ακόμη μεγαλύτερη μείωση του φορτίου των καρδιαγγειακών παθήσεων και να αποφευχθούν περιττά κόστη. Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αδυναμία διάγνωσης, λέγοντας ότι, “παρά την πρόοδο το 20-40% των καρδιακών επεισοδίων συμβαίνει σε ασθενείς που δεν έχουν ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων και -το χειρότερο ακόμη- συμβαίνουν αιφνίδια χωρίς καμία προειδοποίηση και καταλήγουν χωρίς να προλάβουμε να βοηθήσουμε. Όχι μόνο οι κλασσικοί παράγοντες κινδύνου αλλά και παθήσεις (βαλβιδοπάθειες, κολπική μαρμαρυγή) παραμένουν αδιάγνωστες ή υποθεραπεύονται. Το 1/3 των ηλικιωμένων δεν γνωρίζει ότι έχει κολπική μαρμαρυγή. Χωρίς σωστή διάγνωση, ο ασθενής δεν θα λάβει την κατάλληλη συμβουλή, θεραπεία και αντιμετώπιση. Στη μη διάγνωση είναι και η λάθος διάγνωση (ιατρικό λάθος)”.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μην Γίνεσαι Γιατρός, Εαυτού, Κίνδυνος, – Εκστρατεία, Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία,min ginesai giatros, eaftou, kindynos, – ekstrateia, elliniki kardiologiki etaireia