Μοναστήρια και χωριά γύρω από τα Μετέωρα

18:23 22/12/2022 - Πηγή: Enikos

Σαν τα Μετέωρα δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο πουθενά αλλού και είναι ένα από τα ιστορικά ορόσημα όχι μόνο της χώρας μας αλλά και όλης της Ευρώπης.

Εκπληκτικά έργα αρχιτεκτονικής σε ένα τοπίο που είναι τόσο μοναδικό όσο και συναρπαστικό. Τα έξι μοναστήρια των Μετεώρων είναι πλήρως προσβάσιμα και παρόλο που τα επισκέπτονται πολλοί τουρίστες, διατηρούν την εικόνα που πρέπει να έχει ένα μοναστήρι, δηλαδή είναι ιδιαιτέρως κατανυκτικά και με μία αύρα που κάνει τον επισκέπτη να αντικρίζει με δέος κάθε τι που βλέπει.

Στα κτίσματα αντικατοπτρίζονται η Ελληνική

ιστορία σε συνδυασμό με την Ορθοδοξία, αλλά και οι επιρροές της τουρκικής κατοχής στην Ελλάδα κατά τον 11ο αιώνα μ.Χ.

Η λέξη «μετέωρα» σημαίνει «αιωρείται» και βγήκε από την εντύπωση που δημιουργούν τα μοναστήρια στην περιοχή. Πάνω και μέσα στο βουνό, σαν να είναι στον αέρα. Το συγκρότημα αποτελείται από είκοσι τέσσερα ανατολικά ορθόδοξα μοναστήρια που χτίστηκαν μεταξύ του 14ου και του 16ου αιώνα. Έξι από αυτά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σήμερα και μπορεί να τα επισκέπτεται το κοινό, ενώ άλλα είναι δημοφιλή για τα αξιοθέατα.

Όλα ξεκίνησαν τον 9ο αιώνα, κατά τον οποίο ερημίτες μοναχοί εγκαταστάθηκαν στις σπηλιές μέσα στους βράχους ως ασκητές. Μερικές από αυτές τις σπηλιές υπάρχουν ακόμα και χρησιμοποιούνται για τον ίδιο λόγο.

Μετά από πολλούς, ο μοναχός Αθανάσιος Κοινοβίτης από το Άγιο Όρος, ταξίδεψε στη Θεσσαλία αναζητώντας τους ασκητές και ξεκίνησε την ανέγερση του πρώτου μοναστηριού, του Μεγάλου Μετεώρου.

Τα μοναστήρια παρείχαν μεγάλη προστασία κατά τις τουρκικές επιδρομές στο πέρασμα των χρόνων και ιδιαίτερα κατά τον 14ο αιώνα. Σήμερα τα μοναστήρια των Μετεώρων περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και η περιοχή των Μετεώρων-Αντιχασίων έχει ανακηρυχθεί επίσημα Οικολογική Ζώνη Natura 2000 από το Ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Ε.Ε.

Τα έξι μοναστήρια που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σήμερα είναι η Μονή Μεγάλου Μετεώρου, η Μονή Ρουσάνου/Αγ. Βαρβάρας, Βαρλαάμ, η Μονή Αγίου Στεφάνου, η Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαούσας και η Μονή της Αγίας Τριάδας.

Πέρα από τα μοναστήρια και τα βουνά, στα Μετέωρα μπορείτε να δείτε την αρχαιότερη γνωστή τεχνητή κατασκευή στον κόσμο – ένα τείχος που πιστεύεται ότι είναι 23.000 ετών, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του σπηλαίου της Θεόπετρας. Αυτό το σπήλαιο απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα και τα στοιχεία που έχουν βρεθεί,  πιστοποιούν πως υπήρχαν άνθρωποι που κατοικούσαν εκεί πριν από 130.000 χρόνια.

Τα μοναστήρια των Μετεώρων βρίσκονται κοντά στην πόλη της Καλαμπάκας κοντά στον ποταμό Πηνειό και την οροσειρά της Πίνδου, περίπου 360 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας.

Μία διανυκτέρευση θα σας ανταμείψει εκτός από τη χαλάρωση, τη διασκέδαση και τις γνώσεις που θα αποκομίσετε, αλλά και για ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα που είναι η καλύτερη στιγμή για να δείτε αυτά τα αριστουργήματα σε όλο τους το μεγαλείο. Τα χρώματα του ουρανού πίσω από τους εξαιρετικούς βραχώδεις σχηματισμούς είναι πραγματικά υπέροχα!

Ιδανικά για διανυκτέρευση κατά  την επίσκεψή σας στα Μετέωρα

Η Καλαμπάκα, είναι μία ωραία πόλη με αρχιτεκτονική, πολιτισμό, πλούσια ιστορία, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας των Μετεώρων, το Μουσείο Μανιταριών, την Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και πολλά άλλα την κάνουν να είναι απαραίτητη η επίσκεψη εκεί.

Η Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ανεγέρθηκε μεταξύ 10ου και 11ου αιώνα στα ερείπια ενός παλαιοχριστιανικού βασιλικού. Διαθέτει τρίκλιτη βασιλική και μοναδικό στην Ελλάδα κεντρικό άμβωνα. Μέρος του ψηφιδωτού του δαπέδου είναι άθικτο ενώ οι τοίχοι καλύπτονται από έργα ζωγραφικής και τοιχογραφίες από τον 12ο έως τον 17ο αιώνα.

Το χωριό Καστράκι, είναι ένα μικρό και αρκετά γοητευτικό ελληνικό χωριό που πήρε την ονομασία του από ένα κάστρο του οποίου σώζονται ακόμη λίγα ερείπια και ενώ προπολεμικά διατηρούσε ανέπαφη την αγροτική εικόνα της ελληνικής υπαίθρου, σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα τόπο αναψυχής των επισκεπτών που επιθυμούν να δουν τα Μετέωρα.

Τα Μοναστήρια

Κάθε ένα από τα έξι μοναστήρια των Μετεώρων, έχει τις δικές του ιστορίες να αποκαλύψει. Είναι όλα μοναδικά και εντυπωσιακά, γεμάτα με πνευματική σοφία, γαλήνη και υπόσχεση για μια αξιοσημείωτη ταξιδιωτική εμπειρία που δεν θα ξεχάσετε ποτέ. Εντυπωσιακός είναι και ο γνωστός τρόπος με τον οποίο προμηθεύονταν τα απαραίτητα για διαβίωση οι μοναχοί των συγκεκριμένων μοναστηριών. Επειδή είναι σε μεγάλα ύψη και δυσπρόσιτα σημεία, είχαν εφαρμόσει τον τρόπο της ανέλκυσης. Δηλαδή, είχαν τοποθετημένα βαρούλκα στους βράχους και τοποθετούσαν τα αγαθά μέσα σε δίχτυα, τα οποία ανέβαζαν με τη βοήθεια μοχλών. Υπάρχουν ακόμα τα αυθεντικά βαρούλκα και τα δίχτυα που χρησιμοποιούσαν οι μοναχοί, καθώς επίσης και αυθεντικά βαρέλια κρασιού και αποθήκευσης τροφίμων.

Η Μονή Μεγάλου Μετεώρου

Η Μονή Μεγάλου Μετεώρου είναι η παλαιότερη, μεγαλύτερη και πιο φημισμένη από τις μονές. Βρίσκεται σε υψόμετρο 615 μέτρων και δεσπόζει πάνω από τα άλλα μοναστήρια σε έναν τεράστιο και επιβλητικό βράχο.

Περισσότερο σαν ένα μικρό χωριό μοιάζει, παρά σαν μοναστήρι, επειδή το συγκρότημα αποτελείται από μια σειρά διαφορετικών κτιρίων. Υπάρχουν πολλές εικόνες και αντικείμενα που χρονολογούνται από τον 14ο και τον 15ο αιώνα, καθώς και ένα μουσείο.

Ο κύριος καθεδρικός ναός στην κεντρική αυλή είναι φιλοτεχνημένος με όμορφες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα.

Η Μονή Ρουσάνου

Η Ιερά Μονή Ρουσάνου πήρε το όνομά της από τον πρώτο ασκητή που εγκαταστάθηκε στον βράχο. Ο κύριος καθεδρικός ναός κατασκευάστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και διακοσμήθηκε τριάντα χρόνια αργότερα.

Οι όμορφες τοιχογραφίες φιλοτεχνήθηκαν το 1560, όταν ηγούμενος της μονής ήταν ο ιερομόναχος Αρσένιος.

Είναι χτισμένη σε πιο χαμηλό υψόμετρο και μπορείτε να φτάσετε μέσω μίας γέφυρας. Από το 1988 η Μονή Ρουσάνου κατοικείται από καλόγριες.

Η Μονή Βαρλαάμ

Η Μονή Βαρλαάμ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μοναστήρι και βρίσκεται απέναντι από το Μεγάλο Μετέωρο. Ιδρύθηκε περίπου το 1350 από έναν μοναχό ονόματι Βαρλαάμ και είχε εγκαταλειφθεί παλαιότερα για περισσότερο από έναν αιώνα.

Χτίστηκε προς τιμή των Αγίων Πάντων το 1541-42, από δύο αδέρφια από τα Γιάννενα, τους ιερομόναχους Όσιους Θεοφάνη και Νεκτάριο τον Αψαρά.

Ανακαινισμένο το 1512, τώρα στεγάζει ένα διάσημο εκκλησιαστικό μουσείο και ένα βαρέλι που χωρούσε ταυτόχρονα έως και 12 τόνους βρόχινου νερού. Η Μονή Βαρλάμ μας δίνει μία αντιπροσωπευτική εικόνα για το σχεδιασμό, τη μηχανική και την κατασκευή των μοναστηριών και πώς λειτουργούσαν οι Μοναχοί για πολλούς αιώνες χωρίς τις σύγχρονες ανέσεις.

Μπορείτε ακόμα να δείτε ένα  μικρό νοσοκομείο, ένα βιβλιογραφικό εργαστήριο και εργαστήριο εξαίσιας χρυσοκεντητικής

Η Μονή του Αγίου Νικολάου  Αναπαυσά

Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια και  φημίζεται ως το μοναδικό μοναστήρι που διοικείται από έναν μόνο μοναχό. Είναι το πιο κοντινό μοναστήρι στο χωριό Καστράκι που μπορείτε να το επισκεφτείτε και με τα πόδια.

Στην είσοδο της Μονής βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου και η κρύπτη όπου φυλάσσονταν παλαιότερα οι κώδικες και τα κειμήλια της μονής. Κάθε επίπεδο είναι χτισμένο κάθετα και είναι προσβάσιμο από μια στενή σκάλα.

Επίσης, θα βρείτε μερικά πολύτιμα έργα τέχνης στο εσωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των τοιχογραφιών του γνωστού ζωγράφου Θεοφάνη Στρελίτζα.

Η Μονή Αγίου Στεφάνου

Η Μονή του Αγίου Στεφάνου έχει δύο καθεδρικούς ναούς. Τον παλιό που είναι παρεκκλήσι του 16ου αιώνα και το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τον κεντρικό καθεδρικό ναό του 18ου αιώνα που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Χαράλαμπο και περιλαμβάνει τα ιερά λείψανά του.  Είναι το μοναδικό μοναστήρι που είναι ορατό από την Καλαμπάκα.

Οι κήποι είναι πραγματικά εντυπωσιακοί όπως και η εκπληκτική θέα σε ολόκληρο τον κάμπο της Θεσσαλίας.

Η Μονή της Αγίας Τριάδος

Το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας μπορεί, εάν δεν το έχετε επισκεφτεί ξανά, να σας θυμίσει κάτι. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή εκεί έχουν γυριστεί σκηνές από την ταινία του James Bond, Four Your Eyes Only (Για τα μάτια σου μόνο). Βρίσκεται σε έναν πολύ απόκρημνο βράχο και είναι τα πιο δύσκολα προσβάσιμα μοναστήρια. Οι επισκέπτες πρέπει να ακολουθήσουν ένα μονοπάτι που τους κατευθύνει αρχικά στους πρόποδες του βράχου πριν ανέβουν 140 σκαλοπάτια. Παλαιοτέρα η πρόσβαση γινόταν μόνο με σχοινιά!

Το μοναστήρι λεηλατήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τους Γερμανούς και πλέον λίγοι από τους πολύτιμους θησαυρούς του μοναστηριού, υπάρχουν ακόμα. Το πιο δημοφιλές είναι το παρεκκλήσι του Τιμίου Προδρόμου (Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος), διακοσμημένη με τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1682.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μοναστήρια, Μετέωρα,monastiria, meteora