Ο Πούτιν ενισχύει το πυρηνικό οπλοστάσιό του – Οι Ουκρανοί έχουν «κατασκόπους» στο Κρεμλίνο

21:18 23/2/2023 - Πηγή: Enikos

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε σήμερα τον στρατό «εγγυητή» της σταθερότητας του ρωσικού κράτους και δεσμεύθηκε να αυξήσει την παραγωγή της αμυντικής βιομηχανίας περιλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων, αλλά ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας δεν δείχνει να ανησυχεί, αφού όπως λέει έχει πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει στο Κρεμλίνο, από τους συνεργάτες του στο περιβάλλον του Πούτιν.

Ο Κύριλο Μπουντάνοφ, σε δύο συνεντεύξεις του που δημοσιεύονται σήμερα δηλώνει ότι η Ρωσία

θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Ρωσία και ότι η Ουκρανία έχει κάθε ευκαιρία να τελειώσει τον πόλεμο φέτος. Την πρώτη δήλωση κάνει στην γαλλική Le Monde και την δεύτερη στην Ukrainian Pravda. Σε αυτή την δεύτερη συνέντευξη ο Μπουντάνοφ δηλώνει ότι έχει ανθρώπους στο περιβάλλον του Πούτιν με τους οποίους  που συνεργάζεται και γνωρίζει πολύ καλά τι θα κάνει η Ρωσία.

Θεωρεί μάλιστα ότι το Κρεμλίνο δεν θα κάνει τίποτα εντυπωσιακό στο πεδίο των συγκρούσεων, με αφορμή την αυριανή επέτειο της εισβολής στην Ουκρανία. Ίσως ρίξει έναν ή δύο πυραύλους κάτι που το έχουμε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν, λέει. Ο Ουκρανός αρχικατάσκοπος ρωτήθηκε τι κίνητρο έχουν οι Ρώσοι να συνεργαστούν με την Ουκρανία. Για να έχουν μια ήρεμη ζωή μετά τον πόλεμο, όταν χάσει ο Πούτιν στην Ουκρανία, απαντά.

Υποστηρίζει επίσης ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στο Κρεμλίνο εμφανίζονται πρόθυμοι να συνεργαστούν με τους Ουκρανούς και δηλώνει ότι η υπηρεσία του μπορεί να τσεκάρει την ακρίβεια των πληροφοριών που παίρνει από τους  Ρώσους πληροφοριοδότες.  Ο Μπουντάνοφ αρνήθηκε να προσδιορίσει με οποιονδήποτε τρόπο στοιχεία που θα αποκάλυπταν τους πράκτορές του.

Τα όπλα που υποσχέθηκε ο Πούτιν

Η υπόσχεση που έδωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας για ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος της χώρας τους,  με αφορμή την σημερινή γιορτή των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας  έρχεται μετά την ανακοίνωσή του ότι θα αρχίσει η παραγωγή νέων πυρηνικών όπλων που θα αναπτύσσονται από ξηρά, αέρα και θάλασσα, από την γνωστή «πυρηνική τριάδα».  «Ένας σύγχρονος και αποτελεσματικός στρατός και πολεμικό ναυτικό αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια και την κυριαρχία της χώρας, εγγύηση για τη σταθερή της ανάπτυξη και το μέλλον της», τόνισε ο Πούτιν σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την Ημέρα των Υπερασπιστών της Πατρίδας και μία ημέρα πριν την πρώτη επέτειο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.  «Για τον λόγο αυτό, όπως και στο παρελθόν, θα δώσουμε κατά προτεραιότητα προσοχή στην ενίσχυση των αμυντικών μας ικανοτήτων», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Τα πυρηνικά

Ενόψει της  σημερινής  γιορτής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ο Πούτιν προανήγγειλε πως η χώρα του θα ενισχύσει περαιτέρω το πυρηνικό οπλοστάσιό της και θα ξεκινήσει μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων.  Σε διάγγελμά του για την «Ημέρα των Υπερασπιστών της Πατρίδας», ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είπε ότι φέτος θα αναπτυχθούν τα πρώτα συστήματα εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Sarmat (γνωστών στη Δύση και ως «Satan 2»).  Παράλληλα, θα συνεχίσουμε τη μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων αέρος-εδάφους Kinzhal και θα ξεκινήσουμε τη μαζική παραγωγή αντιπλοϊκών  υπερηχητικών πυραύλων Zircon», είπε ο Πούτιν.

Των δηλώσεων προηγήθηκε η ανακοίνωση ότι η Μόσχα αναστέλλει την συμμετοχή της στην συμφωνία New START,  για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων. Λίγο μετά την ανακοίνωση αυτή, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ υποστήριξε  ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη New START  «δεν μας φέρνει πιο κοντά σε έναν πυρηνικό πόλεμο».

Το σημερινό μήνυμα

Ο Πούτιν επεσήμανε ότι επιθυμεί «να ηγηθεί της ισορροπημένης και υψηλής ποιότητας ανάπτυξης όλων των συνιστωσών των ενόπλων δυνάμεων», εξοπλίζοντάς τες κυρίως «με νέα συστήματα πληγμάτων, εξοπλισμό αναγνώρισης και επικοινωνίας, drones και συστήματα του πυροβολικού».  Ο Ρώσος πρόεδρος σε αυτό το βίντεο, που διαρκεί λιγότερα από πέντε λεπτά και το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο, εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την τρέχουσα αύξηση της παραγωγής όλης της γκάμας συμβατικών όπλων», από τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, από την οποία πάντως ζήτησε να κάνει περισσότερα.

Παράλληλα χαιρέτισε για μία ακόμη φορά «το θάρρος» και «τον ηρωισμό» των Ρώσων στρατιωτών που συμμετέχουν στην εισβολή στην Ουκρανία. «Η αδιάσπαστη ενότητα (του έθνους) είναι το κλειδί για τη νίκη», εκτίμησε.  Χθες, Τετάρτη, ο Πούτιν εκφώνησε ομιλία από το κεντρικό στάδιο της Μόσχας στη διάρκεια μεγάλης, πατριωτικής συναυλίας, στη διάρκεια της οποίας δήλωσε ότι ο στρατός της Ρωσίας μάχεται στην Ουκρανία για «τα ιστορικά της εδάφη».

Τι βλέπουν οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες

Ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κίριλο Μπουντάνοφ στην άλλη του συνέντευξη,  στην γαλλική εφημερίδα Le Monde εκτιμά ότι το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία «είναι δυνατό μόνο με την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, από το 1991. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή δεν είναι αποδεκτή από εμάς», τονίζει υποστηρίζοντας ότι «οποιαδήποτε εδαφική παραχώρηση δεν θα μπορούσε παρά να οδηγήσει αργότερα σε νέα σύγκρουση».

Ερωτηθείς για το πώς αναλύει τη στρατηγική του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς και την κατάσταση της ρωσικής ισχύος και της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης εξηγεί: «Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πώς αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα σήμερα οι Ρώσοι ηγέτες… Πρέπει πρώτα να καταλάβουμε ότι το ρωσικό σύστημα είναι ένα κάθετο σύστημα όπου οι πληροφορίες μεταδίδονται από αρχηγό σε αρχηγό και, όταν φτάσουν στην κορυφή, μπορεί να έχουν παραμορφωθεί σημαντικά σε σύγκριση με το αρχικό μήνυμα. Είναι λάθος να λέμε ότι δεν έχουν πραγματική πληροφόρηση για το τι συμβαίνει, αλλά γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι οι εκθέσεις που υποβάλλονται στη ρωσική ηγεσία είναι πολύ διαφορετικές από τις πληροφορίες που αρχικά συγκεντρώνονται. Κάθε κρίκος στην αλυσίδα εντολών παραμορφώνει τις πληροφορίες προς όφελος αυτού που θέλει να μεταφέρει την πληροφορία στο ανώτερο κλιμάκιο προς την κορυφή».

Η αρχιτεκτονική της ειρήνης

Σε ερώτηση για το πώς βλέπει την αρχιτεκτονική της ειρήνης και το μέλλον της Ρωσίας, ο Ουκρανός αξιωματούχος απαντά: “Η Ρωσία θα αναγκαστεί να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος υπό την ουκρανική στρατιωτική πίεση, υπό την πίεση εσωτερικών ρωσικών πολιτικών διαδικασιών και υπό την πίεση της διεθνούς διπλωματίας. Η Ρωσία θα αναγκαστεί να πραγματοποιήσει αυτή την απόσυρση σύντομα”, συνεχίζει “διότι σε διαφορετική περίπτωση αυτό θα οδηγήσει στην κατάρρευση του ρωσικού καθεστώτος. Δεν έχει άλλη επιλογή. Οι Ρώσοι είχαν την ευκαιρία να βγουν ήρεμα από μια κατάσταση που οι ίδιοι δημιούργησαν. Δεν θέλησαν να σταματήσουν. Επέλεξαν την οδό της κλιμάκωσης. Αυτό τους δημιουργεί προβλήματα”, καταλήγει.

Για το μέλλον, προβλέπει “δύσκολους καιρούς για τη Ρωσία. Σε επίπεδο πολιτικής και ασφάλειας, θα τεθεί το ζήτημα της αρχιτεκτονικής αυτής της περιοχής, η οποία εκτείνεται από την Ανατολική Ευρώπη έως το ασιατικό κομμάτι της Ρωσίας. Δυνητικά, αυτό μπορεί να αλλάξει την πολιτική και εδαφική διαμόρφωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και δεν είναι θέμα δεκαετιών, είναι κάτι που μπορεί να έρθει γρήγορα. Ο κόσμος δεν χρειάζεται μια Ρωσική Ομοσπονδία όπως αυτή που είναι σήμερα και που απειλεί ολόκληρο τον κόσμο. Και, εκτός από την πυρηνική απειλή, η Ρωσία δεν έχει τίποτε άλλο να προσφέρει. Κανείς δεν χρειάζεται αυτή την απειλή. Η Ρωσία θα πρέπει να αλλάξει” αναφέρει, προβλέποντας αντίθετα για την Ουκρανία ότι “θα καταστεί ένα νέο κέντρο περιφερειακής ισχύος”.

Keywords
Τυχαία Θέματα