Ουκρανία: Ένας χρόνος πολέμου χωρίς ενδείξεις τερματισμού – Τα σημεία κλειδιά της σύρραξης

22:18 21/2/2023 - Πηγή: Enikos

Ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πόλεμος συνεχίζεται και τίποτα δεν δείχνει ότι θα τερματιστεί σύντομα. Αντίθετα η σκληρή ρητορική του προέδρου Πούτιν δείχνει ότι το Κρεμλίνο είναι αποφασισμένο να συνεχίσει μέχρι να πετύχει τους στόχους του.

Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο, σύμφωνα με ανάλυση των Finacial Times είναι κατά πόσον η Μόσχα μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο όπως θα ήθελε, αλλά και κατά πόσον οι Ρώσοι υποστηρίζουν τις επιδιώξεις του Κρεμλίνου, με δεδομένους τους οικονομικούς και άλλους περιορισμούς

που υφίστανται καθημερινά, λόγω του πολέμου, τις ήττες των ενόπλων δυνάμεων, τις μικρές, αλλά πολύ αιματηρές επιτυχίες στο μέτωπο, και την δυναμική που έχει απομείνει στο στρατό. Η ανάλυση παραδέχεται πάντως ότι παρά τις εγνωσμένες αδυναμίες της, η Ρωσία μπορεί να διατηρήσει την σύγκρουση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ΗΠΑ απάντησαν στην ομιλία Πούτιν κάνοντας λόγο για παραλογισμούς της Ρωσίας και προσαναγγέλλοντας ότι ούτε ο πρόεδρος Μπάιντεν θα αναφερθεί σε τερματισμό του πολέμου με διαπραγματεύσεις. Ο Μπάιντεν θα μιλήσει απόψε στην Βαρσοβία.

Το χρονικό του πολέμου

Ο πόλεμος άρχισε πέρσι τον Φεβρουάριο με την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην ΠΟυκρανία, από τρεις διαφορετικές πλευρές, βόρεια, ανατολικά και νότια. Η προώθηση των ρωσικών δυνάμεων πάντως δεν ήταν η αναμενόμενη

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ  2022

Στις 24 του μηνός άρχισε η επίθεση, αλλά σύντομα τα άρματα ρωσικά άρματα μάχης κόλλησαν στις λάσπες.  Μόσχα ανακοίνωσε ότι κάνει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την «αποστρατιωτικοποίηση» και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας και για την προστασία των εθνοτικών Ρώσων, που «καταπιέζουν οι Ουκρανοί». Στόχος ήταν επίσης να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία και η Δύση χαρακτήρισαν την εισβολή παράνομη επιθετική ενέργεια εναντίον μιας χώρας με δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και έναν Εβραίο πρόεδρο του οποίου οι συγγενείς σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Οι Ρώσοι έφτασαν στα περίχωρα του Κιέβου, αλλά εκεί σταμάτησαν.

ΜΑΡΤΙΟΣ

Στις αρχές Μαρτίου η Ρωσία διεκδικεί την Χερσώνα και την Ζαπορίζια συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην πόλη,  που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.  Ο ρωσικός στρατός καθηλώθηκε κοντά στο Κίεβο και έγινε εύκολος στόχος για το ουκρανικό πυροβολικό και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κατά μήκος των δρόμων. Στις 16 Μαρτίου, η Ρωσία χτύπησε θέατρο με αμάχους. Η Μόσχα αποσύρεται από την περιοχή του Κιέβου και άλλες περιοχές στις 29 Μαρτίου.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Η ρωσική αποχώρηση αποκαλύπτει εκατοντάδες πτώματα αμάχων σε ομαδικούς τάφους ή ακόμα και στους δρόμους της πόλης Μπούτσα, πολλά από τα οποία φέρουν σημάδια βασανιστηρίων. Η Δύση κάνει λόγο για εγκλήματα πολέμου. Στις 13 Απριλίου, το καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, πλήττεται από ουκρανικούς πυραύλους και βυθίζεται.

ΜΑΪΟΣ

Πέφτουν το Azovstal, και η Μαριούπολη. Στις 18 Μαΐου, η Φινλανδία και η Σουηδία υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενέργεια που αποτελεί πλήγμα για τη Ρωσία, καθώς οι δύο χώρες ήταν ουδέτερες ως τότε.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Άφθονός δυτικός οπλισμός φθάνει στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS από τις ΗΠΑ. Στις 30 Ιουνίου, τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από το νησί Snake Island, που βρίσκεται στα ανοικτά του λιμανιού της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα και το οποίο καταλήφθηκε τις πρώτες ημέρες της εισβολής.

ΙΟΥΛΙΟΣ

Στις 22 Ιουλίου, η Ρωσία και η Ουκρανία, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, καταλήγουν σε συμφωνία για την απεμπλοκή των προμηθειών σιτηρών που έχουν κολλήσει στα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Στις 9 Αυγούστου, η Ουκρανία πλήττει μια αεροπορική βάση στην Κριμαία. Περισσότερες εκρήξεις πλήττουν έναν υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκες πυρομαχικών μια εβδομάδα αργότερα, δείχνοντας πόσο τρωτή  είναι η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας, που έχει προσαρτήσει η Μόσχα και τώρα την χρησιμοποιεί ως ανεφοδιαστικό κόμβο, για τον πόλεμο

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Στις 6 Σεπτεμβρίου, οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπολύουν αιφνιδιαστική αντεπίθεση στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου, αναγκάζοντας γρήγορα τη Ρωσία να υποχωρήσει από εκτεταμένες περιοχές που κατείχε επί μήνες. Στις 21 Σεπτεμβρίου, ο Πούτιν διατάσσει επιστράτευση 300.000 εφέδρων. Είναι μια αντιδημοφιλής κίνηση που ωθεί εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους άνδρες να διαφύγουν σε γειτονικές χώρες για να αποφύγουν την στρατολόγηση.
Η Ρωσία διοργανώνει εσπευσμένα παράνομα «δημοψηφίσματα» στις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια της Ουκρανίας για το αν θα αποτελέσουν μέρος της Ρωσίας. Μετά από τη νίκη του «Ναι», στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Πούτιν υπογράφει έγγραφα για την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Στις 8 Οκτωβρίου, ένα φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά ανατινάζεται στη γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία, σε μια επίθεση για την οποία ο Πούτιν κατηγορεί την Ουκρανία. Η Ρωσία απαντά με πυραυλικά πλήγματα σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας της Ουκρανίας και άλλες βασικές υποδομές.
Αυτού του είδους οι επιθέσεις επιθέσεις συνεχίζονται σε τακτική βάση κατά τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα να σημειώνονται διακοπές ρεύματος και δελτία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας να δίνονται σε ολόκληρη τη χώρα.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Στις 9 Νοεμβρίου, η Ρωσία εγκαταλείπει την πόλη Χερσώνα υπό το βάρος ουκρανική αντεπίθεσης. Χάνει το μοναδικό περιφερειακό κέντρο που κατέλαβε. Είναι μια ταπεινωτική υποχώρηση για το Κρεμλίνο.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Στις 5 Δεκεμβρίου, ο ρωσικός στρατός λέει ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να στοχεύσει δύο βάσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών, βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος. Τον ίδιο μήνα γίνεται ακόμα έ να παρόμοιο χτύπημα. Όλα δείχνουν ότι η Ουκρανία έχει ενισχυμένες στρατιωτικές δυνατότητες, ενώ η Ρωσία έχει αμυντικά κενά.
Στις 21 Δεκεμβρίου, ο Ζελένσκι επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την έναρξη του πολέμου, συναντάται με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την εξασφάλιση των πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας Patriot και άλλων όπλων.

2023 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Την 1η Ιανουαρίου, λίγα μόλις λεπτά μετά την είσοδο του νέου έτους, πλήθος επιστρατευμένων Ρώσων στρατιωτών σκοτώνονται από ουκρανική πυραυλική επίθεση στην πόλη Μακίεβκα.
Μετά από μήνες σφοδρών και αιματηρών συγκρούσεων, η Ρωσία δηλώνει την κατάληψη της πόλης των αλατωρυχείων Σολεντάρ στις 12 Ιανουαρίου. Η Μόσχα συνεχίζει την επίθεσή της για την κατάληψη του ουκρανικού προπυργίου Μπαχμούτ.

(Πηγή: Associated Press)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία,oukrania