Παυλόπουλος: Μία η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οριοθέτηση της Νησιωτικής Υφαλοκρηπίδας και της αντίστοιχης ΑΟΖ
11:24 30/1/2023
- Πηγή: Enikos
Μία η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οριοθέτηση της Νησιωτικής Υφαλοκρηπίδας και της αντίστοιχης ΑΟΖ. Η «πλήρης επήρεια» των Νησιών μας κατά την οριοθέτηση αυτή και η ανάγκη άμεσης επέκτασης της Αιγιαλίτιδας Ζώνης μας στα 12 ν.μ. πρωτίστως στην Ν.Α. Μεσόγειο, ιδίως μετά το νομικώς ανυπόστατο «τουρκολιβυκό μνημόνιο», ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Μιλώντας στην Εκδήλωση
«Ι. Ο όρος «Θαλάσσιες Ζώνες» ουδόλως διαφοροποιεί την σταθερή, μετά το 2004, στάση της Ελλάδας ότι μία, και μόνη, διαφορά υφίσταται προς επίλυση με την Τουρκία: Η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ατυχείς διατυπώσεις του Κοινού Ανακοινωθέντος της Μαδρίτης, την 8η Ιουνίου 1997 κατά την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και ορισμένων Συμπερασμάτων της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι, την 10η και 11η Δεκεμβρίου του 1999, που οδήγησαν στις τουρκικές «φαντασιώσεις» περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, αποτελούν για την Ελλάδα, οριστικώς, παρελθόν και ουδεμία συζήτηση χωρεί επ’ αυτών. Άλλωστε το Πρόγραμμα «Δίκτυο NATURA 2000» της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ως προς τα σύνορα και το έδαφος της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΙΙ. Επιπλέον, η τουρκική πλευρά οφείλει να γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα αμυντικής θωράκισης όλων, ανεξαιρέτως, των Νησιών της στο Αιγαίο, κυρίως κατά τις διατάξεις του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, λόγω της συνεχιζόμενης και διαρκώς εντεινόμενης απειλής καθώς και της απειλής χρήσης βίας εκ μέρους της Τουρκίας, όσο μάλιστα ισχύει το αυθαίρετο «casus belli» και η δράση της «Στρατιάς του Αιγαίου». Ενώ μπορεί, οποτεδήποτε, να ζητήσει και την αμυντική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν προκειμένω, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 42 παρ. 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση το λεγόμενο «τουρκολιβυκό μνημόνιο» είναι νομικώς ανυπόστατο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, όπως άλλωστε έχει δεχθεί και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήδη από την Σύνοδο της 12ης Δεκεμβρίου 2019. Τέλος, η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει την ευθεία σύμπραξη, υπέρ αυτής, της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που της αναλογεί στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΙΙΙ. Ενόψει των Δηλώσεων του 1994 και του 2015, με βάση τις οποίες η Ελλάδα έχει οριοθετήσει σαφώς και επακριβώς την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ενδεχόμενη ενώπιον αυτού κοινή προσφυγή Ελλάδας και Τουρκίας, ύστερα από το αναγκαίο κατά το Διεθνές Δίκαιο συνυποσχετικό, μπορεί να νοηθεί μόνον εφόσον τηρηθούν και οι ακόλουθες, μεταξύ άλλων, προϋποθέσεις: Δεν είναι νομικώς δυνατό -αφού αποτελούν μέρος του «σκληρού πυρήνα» της Εθνικής μας Κυριαρχίας -ν’ αχθούν προς επίλυση π.χ. ζητήματα σχετικά με το Έδαφος, τον Εναέριο Χώρο και την Αιγιαλίτιδα Ζώνη. Η Ελλάδα διατηρεί, στο ακέραιο, το δικαίωμά της να επεκτείνει, μονομερώς και όποτε το κρίνει σκόπιμο, την Αιγιαλίτιδα Ζώνη της από τα 6 ν.μ. στα 12 ν.μ. Και με βάση την τακτική της Τουρκίας είναι σκόπιμο η Ελλάδα να προσανατολίζεται περισσότερο προς την προοπτική πλήρους άσκησης του ως άνω δικαιώματός της για την ολοκληρωμένη επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 ν.μ. – πρωτίστως στην Ν.Α. Μεσόγειο ιδίως μετά το νομικώς ανυπόστατο «τουρκολιβυκό μνημόνιο» – παρά ν’ αγωνίζεται μόνο για την άρση του παντελώς αυθαίρετου «casus belli» της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης της 8ης Ιουνίου 1995, αμέσως μετά την έναρξη ισχύος του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας κατά την Σύμβαση του Montego Bay του 1982. Επομένως, κοινή προσφυγή Ελλάδας και Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι νοητή και θεσμικώς επιτρεπτή μόνον ως προς τα Κυριαρχικά Δικαιώματα -άρα όχι ως προς την Εθνική Κυριαρχία κατά τ’ ανωτέρω- επί της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, με «πλήρη επήρεια» των Νησιών μας.
IV. Ως προς την στρατηγική, την οποία πρέπει ν’ ακολουθήσει η Ελλάδα για την διασφάλιση της «πλήρους επήρειας» των Νησιών μας ιδίως κατά την οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας κατά την Σύμβαση του Montego Bay του 1982, πρέπει να τονισθεί ότι οι «οιωνοί» της διεθνούς νομολογίας εμφανίζονται σήμερα ιδιαιτέρως ευνοϊκοί υπέρ των Εθνικών μας Θέσεων. Άκρως ενδεικτική και αντιπροσωπευτική είναι η πρόσφατη απόφαση -της 12ης Ιουλίου 2016- του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου. Μείζονα νομική σημασία έχουν εκείνες οι σκέψεις της απόφασης της 12ης Ιουλίου 2016 του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, που εμπεριέχονται στα obiter dicta αρ. 473-553 και οι οποίες αναδεικνύουν, σε γενικές γραμμές, μεταξύ άλλων, και τ’ ακόλουθα:
Α. Πριν απ’ όλα οι ως άνω σκέψεις οδηγούν στην «διαλεύκανση» σημαντικών πτυχών του γράμματος και του πνεύματος των διατάξεων του άρθρου 121 του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας κατά την Σύμβαση του Montego Bay του 1982, δοθέντος ότι δεν είναι απολύτως σαφείς. Σπουδαιότερη δε πτυχή είναι εκείνη, η οποία καταδεικνύει, εντός του ρυθμιστικού πεδίου των διατάξεων του κατά τ’ ανωτέρω άρθρου 121, ποιος είναι ο κανόνας και ποια είναι η εξαίρεση ως προς την «πλήρη επήρεια» των νησιών για την «παραγωγή» Υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Κάτι που σημαίνει, αυτοθρόως, ότι η εξαίρεση πρέπει να ερμηνεύεται στενώς και, συνακόλουθα, in dubio, ως προς την in concreto ερμηνεία, πρέπει να επιλέγεται η εφαρμογή των διατάξεων του κανόνα. Συγκεκριμένα, τον κανόνα συνιστούν οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 121 της Σύμβασης του Montego Bay του 1982 -οι οποίες ορίζουν ότι νήσος είναι μια διαμορφωμένη περιοχή ξηράς που περιβρέχεται από ύδατα και που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια των υδάτων κατά την μέγιστη πλημμυρίδα- σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 2 του ίδιου άρθρου, οι οποίες ορίζουν ότι, με την εξαίρεση των διατάξεων της παρ. 3, τα νησιά έχουν Αιγιαλίτιδα Ζώνη, Συνορεύουσα Ζώνη, Υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Β. Στην συνέχεια, οι προμνημονευόμενες σκέψεις της απόφασης της 12ης Ιουλίου 2016 του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου διακρίνουν, εμμέσως πλην σαφώς, ως προς τα Νησιά την άσκηση «πλήρους Κυριαρχίας» από την άσκηση «κυριαρχικών δικαιωμάτων». Και με τον τρόπο αυτό, πάντοτε δε στο πλαίσιο της ερμηνείας κανόνα-εξαίρεσης κατά τα προαναφερόμενα, οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι από την μια πλευρά όλα τα Νησιά, ανεξαιρέτως, «παράγουν» Αιγιαλίτιδα Ζώνη και Συνορεύουσα Ζώνη. Αντιθέτως -και με βάση τις διατάξεις της παρ. 3 του ως άνω άρθρου 121, οι οποίες εισάγουν την κατά τ’ ανωτέρω εξαίρεση- Υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη «παράγουν» όλα, ανεξαιρέτως και ανεξαρτήτως μεγέθους, τα Νησιά, που έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις να συντηρήσουν, αυτοδυνάμως, είτε ανθρώπινη ζωή είτε και απλή οικονομική δραστηριότητα. Φυσικά, και σύμφωνα με την κατά τ’ ανωτέρω ερμηνεία κανόνα-εξαίρεσης, η εν προκειμένω αυτοδύναμη συντήρηση «ανθρώπινης ζωής» ή «οικονομικής δραστηριότητας» πρέπει να ερευνάται με τρόπο που δεν οδηγεί σε μια μορφή τελικής «εξίσωσης» των Νησιών με βράχους ή βραχονησίδες. Δηλαδή σε μια μορφή «αποστέωσης» της «επήρειας» των νησιών για την «παραγωγή» Υφαλοκρηπίδας και Αιγιαλίτιδας Ζώνης.
V. Υπό τ’ ανωτέρω δεδομένα είναι προφανής η σημασία της προμνημονευόμενης απόφασης της 12ης Ιουλίου 2016 του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου μεταξύ Φιλιππίνων και Κίνας, ως προς το νομολογιακό προηγούμενο, το οποίο δημιουργεί υπέρ της Ελλάδας αφενός για το ότι Αιγιαλίτιδα Ζώνη και Συνορεύουσα Ζώνη έχουν όλα, ανεξαιρέτως, τα Ελληνικά Νησιά. Και, αφετέρου, για το ότι Υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη «παράγουν», κατά την Σύμβαση του Montego Bay του 1982, όλα, ανεξαιρέτως και ανεξαρτήτως μεγέθους, τα Ελληνικά Νησιά -άρα και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο- τα οποία μπορούν, υπό τις ως άνω διευκρινίσεις, να συντηρήσουν αυτοδυνάμως είτε ανθρώπινη ζωή είτε και απλή οικονομική δραστηριότητα.»
Keywords
ελλαδα, αοζ, επήρεια, μνημονιο, ahepa, εκπα, υφίσταται, αιγαιο, ιουνίου, νατο, natura, οηε, αυθαιρετα, δραση, bay, σημαίνει, υφαλοκρηπίδα, διευκρινίσεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , μνημονιο 2, μνημονιο 3, ahepa, αποτελεσματα, εθνικη, εκπα, θεμα, νησια, οηε, πλαισιο, προγραμμα, υφαλοκρηπίδα, βρισκεται, διευκρινίσεις, εδαφος, ελσινκι, ζωη, ζωνη, ισχυει, υφίσταται, μορφη, νατο, νομικη, ορος, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συντηρηση, σκεψεις, τεως, τουρκια, φυσικα, bay, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, ευθεια, ελληνικα, ενωση, ιουνίου, natura, νησος, σημαίνει
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΜΒΑ! «Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ φέρνει (με τις συναντήσεις του) τα πάνω κάτω στις πολιτικές συμμαχίες...»
- «Νεκρή Μαρία» στον Έβρο: Στο μικροσκόπιο η Μπάιντα για τρία αδικήματα – Πού καταλήγει η έρευνα των Αρχών
- Δολοφονία Καρολάιν: Η καταγγελία για κρυφές συνομιλίες με τον Αναγνωστόπουλο – Το Δικαστήριο θα κρίνει το μέλλον της Λυδίας
- Από τα μεγάλα λόγια στη βολική αφωνία...
- Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Αγορά ακινήτου
- ΤΙ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ! Οι απαντήσεις Θεοδωρικάκου για τα ναρκωτικά και τον γιο του...
- Ο έλον μασκ εξήγησε τι σημαίνει το ελληνικό γράμμα “ω” που έγραψε στο twitter
- Οδηγός Αγοράς BBQ – Βρες την κατάλληλη ψησταριά για εσένα!
- Νέο παραλήρημα Ερντογάν: «Δεύτερη άλωση» η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί
- Πτώση μαχητικού F-4 που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Enikos
- «Νεκρή Μαρία» στον Έβρο: Στο μικροσκόπιο η Μπάιντα για τρία αδικήματα – Πού καταλήγει η έρευνα των Αρχών
- Δολοφονία Καρολάιν: Η καταγγελία για κρυφές συνομιλίες με τον Αναγνωστόπουλο – Το Δικαστήριο θα κρίνει το μέλλον της Λυδίας
- Μαύρο Ρόδο: Ένα σκοτεινό μυστικό αποκαλύπτεται
- Έπεσε αεροσκάφος F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας νότια της Ανδραβίδας
- Έπεσε μαχητικό αεροσκάφος F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας – Έρευνα για τους δύο πιλότους
- Μενίδι: Πυροβολισμοί σε κατάστημα ψιλικών – Τρεις συλλήψεις
- Νίκος Χατζηνικολάου: Το σενάριο για εκλογές τον Μάιο – Οι τελευταίες πληροφορίες
- «Ζεσταίνουν» τις μηχανές τους οι αγρότες – Τα αιτήματά τους
- Βίκυ Κάβουρα: Έπεσε θύμα του ασφαλιστή που βρέθηκε απαγχονισμένος – «Ήταν σε άθλια κατάσταση, τρόμαξα»
- Παυλόπουλος: Μία η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οριοθέτηση της Νησιωτικής Υφαλοκρηπίδας και της αντίστοιχης ΑΟΖ
- Τελευταία Νέα Enikos
- Παυλόπουλος: Μία η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οριοθέτηση της Νησιωτικής Υφαλοκρηπίδας και της αντίστοιχης ΑΟΖ
- «Ζεσταίνουν» τις μηχανές τους οι αγρότες – Τα αιτήματά τους
- «Νεκρή Μαρία» στον Έβρο: Στο μικροσκόπιο η Μπάιντα για τρία αδικήματα – Πού καταλήγει η έρευνα των Αρχών
- Έπεσε μαχητικό αεροσκάφος F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας – Έρευνα για τους δύο πιλότους
- Έπεσε αεροσκάφος F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας νότια της Ανδραβίδας
- Βίκυ Κάβουρα: Έπεσε θύμα του ασφαλιστή που βρέθηκε απαγχονισμένος – «Ήταν σε άθλια κατάσταση, τρόμαξα»
- Νίκος Χατζηνικολάου: Το σενάριο για εκλογές τον Μάιο – Οι τελευταίες πληροφορίες
- Δολοφονία Καρολάιν: Η καταγγελία για κρυφές συνομιλίες με τον Αναγνωστόπουλο – Το Δικαστήριο θα κρίνει το μέλλον της Λυδίας
- Μενίδι: Πυροβολισμοί σε κατάστημα ψιλικών – Τρεις συλλήψεις
- Μαύρο Ρόδο: Ένα σκοτεινό μυστικό αποκαλύπτεται
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Νέο παραλήρημα Ερντογάν: «Δεύτερη άλωση» η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί
- Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Αγορά ακινήτου
- Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Αγορά ακινήτου
- Το παλιό και το νέο στους τρεις Ιεράρχες
- Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στις τουρκικές αναρτήσεις για τη Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη
- 200 χρόνια από την εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Τήνου
- Επενδύσεις ζήτησε ο κ. μητσοτάκης από τους ιάπωνες επιχειρηματίες
- Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Αγορά ακινήτου
- O Χαλκίδος Χρυσόστομος στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας και Εκπαίδευσης