Πώς «ταξιδεύουν» τα μετεωρολογικά μπαλόνια στη χώρα μας – Τι λέει στο enikos.gr ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος

22:44 13/2/2023 - Πηγή: Enikos

Ουσιώδη πηγή των μετεωρολογικών δεδομένων μπορούν να αποτελέσουν τα μπαλόνια, τα οποία εκτοξεύονται παγκοσμίως και αποτελούν ένα καθημερινό φαινόμενο. “Ακτινογραφία της ατμόσφαιρας” χαρακτήρισε τις ραδιοβολίσεις μιλώντας στο enikos.gr ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Του Δημήτρη Καλογερόγιαννη

Απώτερο σκοπό έχουν την μετεωρολογική παρατήρηση των συνθηκών του καιρού και των τιμών των μετεωρολογικών παραμέτρων που επικρατούν

σε διάφορες τοποθεσίες μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή με την εκτόξευση μετεωρολογικών μπαλονιών. Στο τέλος, τα μπαλόνια έχοντας φέρει εις πέρας την αποστολή τους διαλύονται στον αέρα .

Εδώ και δεκαετίες, η ραδιοβόλιση ήταν ο μοναδικός τρόπος καταγραφής της ατμόσφαιρας, της θερμοκρασίας, της έντασης αλλά και της διεύθυνσης του ανέμου.

Πλέον, συμπληρωματικά στο έργο των ραδιοβολίδων λειτουργούν οι δορυφόροι, ωστόσο, οι ραδιοβολίσεις παραμένουν πιο αξιόπιστες πηγές καταγραφής.

Τα μετεωρολογικά μπαλόνια στη χώρα μας

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο, παγκοσμίως μετεωρολογικά μπαλόνια εκτοξεύονται σε καθημερινή βάση δύο φορές τη μέρα με την πρώτη ραδιοβόλιση να λαμβάνει χώρα στις 12 το μεσημέρι και τη δεύτερη στις 12 τα μεσάνυχτα, σύμφωνα πάντα με τον μέσο χρόνο του Γκρίνουιτς.

Στην Ελλάδα τέτοιου τύπου μπαλόνια εκτοξεύονται στις προαναφερθείσες ώρες καθημερινά από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο

Το εκάστοτε μπαλόνι στη χώρα μας φτάνει τα 10.000 μέτρα σε μία ώρα, λειτουργεί με Υδρογόνο ή Ήλιο και ο εξοπλισμός του κοστίζει περίπου 300 ευρώ. Ταυτόχρονα, το κάθε μπαλόνι διαθέτει ενσωματωμένο πομπό που στέλνει τα στοιχεία καταγραφής απευθείας στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Εκείνη με τη σειρά της αποστέλλει τις πληροφορίες στις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες όλου του κόσμου και το αντίστροφο.

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες

Την πορεία του μετεωρολογικού μπαλονιού καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό οι εκάστοτε καιρικές συνθήκες με την κατεύθυνση του αέρα να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία του μπαλονιού. Δεν είναι λίγες οι φορές που μετεωρολογικά μπαλόνια βρέθηκαν έως και 300 χιλιόμετρα μακριά από την τοποθεσία που αρχικά ανυψώθηκαν.

Στην περίπτωση, για παράδειγμα, της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα, που σάρωσε τη χώρα μας την προηγούμενη εβδομάδα, ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος μιλώντας στο enikos.gr υπογράμμισε ότι η ΕΜΥ εκτόξευσε κατ’ εξαίρεση 4 μπαλόνια (κάθε 6 ώρες δηλαδή)  προκειμένου να πραγματοποιηθεί καλύτερη ανάληψη καθ’ ύψος και να καταγράψει ακριβέστερα αποτελέσματα.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία των τελευταίων 100 ετών

Όπως αποκάλυψε ο κύριος Γιαννόπουλος σαν σήμερα (13 Φεβρουαρίου) το 2004, μετά την Τσικνοπέμπτη το αποτέλεσμα της ραδιοβόλισης ήταν-43 Βαθμοί Κελσίου στα 5.500 μέτρα και -14 Βαθμοί στα 1.500 μέτρα  πάνω από το Θησείο. Πρόκειται για τις πιο χαμηλές Θερμοκρασίες που έχουν μετρηθεί σε αυτά τα ύψη τα τελευταία 100 χρόνια με την μέγιστη Θερμοκρασία στην περιοχή του Θησείου να αγγίζει τους -2 Βαθμούς .

Keywords
Τυχαία Θέματα