Πούτιν: Παρακολούθησε άσκηση με πυρηνικά όπλα και επανέλαβε τα περί «βρώμικης βόμβας»

17:35 26/10/2022 - Πηγή: Enikos

Ο πρόεδρος Πούτιν μπήκε στον χορό των ρωσικών ισχυρισμών ότι το Κίεβο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει βρώμικη βόμβα στον πόλεμο, και μάλιστα σήμερα παρακολούθησε τα γυμνάσια των πυρηνικών δυνάμεων της χώρας του, σε μια κίνηση που εμφανώς καταδεικνύει την πρόθεση της Μόσχας να εμείνει στην επιλογή της πυρηνικής απειλής.

Σκυμμένος επάνω από ένα στρογγυλό τραπέζι με ενσωματωμένες οθόνες, ο αρχηγός του Κρεμλίνου παρακολούθησε εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων τύπου κρουαζιέρας (κρουζ) από στρατηγικά βομβαρδιστικά και από βάσεις

εκτόξευσης. Τα γυμνάσια έγιναν στην Αρκτική και στην ρωσική Άπω Ανατολή.

“Οι αποστολές που είχαν προβλεφθεί κατά την άσκηση των στρατηγικών δυνάμεων αποτροπής εκπληρώθηκαν πλήρως, όλοι οι πύραυλοι πέτυχαν τον στόχο τους”, ανέφερε στη συνέχεια ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Πλάνα που μετέδωσε το στρατιωτικό ειδησεογραφικό δίκτυο Zvedza δείχνουν τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να λέει στον Πούτιν πως οι ασκήσεις αφορούν την “απάντηση με ένα μαζικό πυραυλικό πλήγμα από τις στρατηγικές δυνάμεις σε απάντηση ενός ενδεχόμενου πυρηνικού πλήγματος από τον εχθρό”. Ο αρχηγός του επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ είπε στον Πούτιν πως η άσκηση περιλάμβανε διηπειρωτικούς πυραύλους Yars, υποβρύχια και στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tupolev.

Οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν για την άσκηση, με βάση τους όρους της συνθήκης New Start για την μείωση της χρήσης πυρηνικών όπλων. Στη συνέχεια Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η Ρωσία, ενημερώνοντας τις ΗΠΑ για τα γυμνάσια, συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που προβλέπει η New Start.

Ο Πούτιν πάντως αποφάσισε σήμερα να μπει και ο ίδιος στον χορό των ρωσικών φωνών για την βρώμικη βόμβα και δήλωσε ότι η Ρωσία λαμβάνει υπ’ όψιν της τα σχέδια της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει μια «βρώμικη βόμβα», αναπαράγοντας και αυτός την μέχρι στιγμής ατεκμηρίωτη κατηγορία που επαναλαμβάνει η Μόσχα εναντίον του Κιέβου.
Μιλώντας σε σύσκεψη με τους επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών από αρκετές πρώην σοβιετικές χώρες, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο κίνδυνος μιας σύγκρουσης σε όλο τον κόσμο και στην περιοχή είναι μεγάλος και πως η ασφάλεια πρέπει να ενισχυθεί γύρω από τις κρίσιμης σημασίας υποδομές. Το Κίεβο έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι οι εν λόγω ισχυρισμοί δείχνουν ότι η ίδια η Μόσχα θα μπορούσε να προετοιμάζει μια τέτοια επίθεση.

Το ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε «παράλογες» τις «κατηγορίες» της Ρωσίας για σχέδια χρήσης «βρόμικης βόμβας» από την πλευρά της Ουκρανίας.
«Οι Σύμμαχοι απορρίπτουν αυτή την κατάφωρα ψευδή κατηγορία και η Ρωσία δεν πρέπει να χρησιμοποιεί ψευδείς προφάσεις για να κλιμακώσει κι άλλο τον πόλεμο» υπογράμμισε ο κ. Στόλτενμπεργκ στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Νικολάε Τσιούκα, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Σε ερώτηση σχετικά με το τέλος του πολέμου, ο ΓΓ της Συμμαχίας σημείωσε ότι «από τη φύση τους οι πόλεμοι είναι απρόβλεπτοι». Ο πόλεμος στην Ουκρανία «ξεκίνησε το 2014, όταν ο Πρόεδρος Πούτιν προσάρτησε παράνομα την Κριμαία και άρχισε να ελέγχει το ανατολικό τμήμα του Ντονμπάς» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι τον περασμένο Φεβρουάριο ξεκίνησε «ένας γενικευμένος πόλεμος». Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν θα κάνει εικασίες για το τέλος του πολέμου, αλλά η στήριξη στην Ουκρανία θα διαρκέσει όσο χρειαστεί. Σε ερώτηση για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι 28 Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης.

«Πρόσφατα η Ουγγαρία ξεκαθάρισε ότι η επικύρωση είναι στην ατζέντα του κοινοβουλίου το φθινόπωρο και επίσης καλωσορίζω το ότι η Φινλανδία, η Σουηδία και η Τουρκία συνεργάζονται για να εφαρμόσουν το κοινό μνημόνιο στο οποίο συμφώνησαν στο περιθώριο της Συνόδου της Μαδρίτης για να ενισχύσουν τις προσπάθειες καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας.
Η Σουηδία ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στην εξαγωγή όπλων στην Τουρκία και έχουν δημιουργήσει μηχανισμό για να συνεργάζονται στενότερα στην ανταλλαγή πληροφοριών » συμπλήρωσε. Τέλος, ο Γενς Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε το γεγονός ότι η Φινλανδία και η Σουηδία είναι «σε στενή επαφή με την Τουρκία» και ανέφερε ότι στο προσεχές μέλλον θα επισκεφθεί ο ίδιος τη χώρα και θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα