Προσωπικός Γιατρός: Ποιοι είναι οι όροι συμμετοχής των ιδιωτών γιατρών

09:15 3/11/2022 - Πηγή: Enikos

Ικανοποιήθηκε από το υπουργείο Υγείας το αίτημα του ιατρικού κόσμου για την συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στο θεσμό του προσωπικού γιατρού. Οι όροι συμμετοχής τους στο νέο σύστημα ΠΦΥ βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης, του απερχόμενου Δ.Σ του ΙΣΑ, με τον Υπουργό Υγείας κ. Θ. Πλεύρη και το Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Μ. Θεμιστοκλέους.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΣΑ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διευκρίνισε ότι βασική προϋπόθεση αποτελεί η διασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης στον

προσωπικό ιατρό όλων των πολιτών. Σύμφωνα με την πρόταση που έθεσε υπόψη, ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, θα δημιουργηθεί ένα μεικτό σύστημα στο οποίο θα μπορεί να συμβληθεί ο ιδιώτης γιατρός με έναν μικρό αριθμό ασθενών (μίνιμουμ οι 857) και παράλληλα θα έχει το δικαίωμα να εγγράφει ιδιωτικά και άλλους ασθενείς, χωρίς περιορισμό, στους οποίους θα καθορίζει ο ίδιος το πλαίσιο των αμοιβών. Επίσης διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα claw back και rebate στις αμοιβές των προσωπικών ιατρών καθώς επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας περιορισμός στη συνταγογράφηση.

Την ικανοποίησή του που έγινε αποδεκτό το αίτημα του ΙΣΑ, για τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στο θεσμό του προσωπικού ιατρού εξέφρασε ο Γ. Πατούλης.

«Θεωρούμε ιδιαίτερα θετικό ότι έγινε αποδεκτή, η πρότασή μας, για τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών. Η διαμόρφωση του νέου συστήματος είναι μια δυναμική διαδικασία, στην οποία συμβάλλει σημαντικά ο ΙΣΑ, προς όφελος του ασθενή και του ιατρικού κόσμου. Στόχος μας είναι το σύστημα να είναι ελκυστικό για το γιατρό ώστε να το στηρίξει και ο πολίτης να επιλέγει ελεύθερα τον γιατρό που εμπιστεύεται. Δηλαδή, ένα σύστημα αξιόπιστο για τον πολίτη και αξιοπρεπές για το γιατρό. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι η διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων που θα καταστήσουν το σύστημα βιώσιμο»

Οι προτάσεις του Υπουργού Υγείας, θα τεθούν υπόψη του νέου Δ.Σ του ΙΣΑ.

Η συμμετοχή ιδιωτών γιατρών στο σύστημα του προσωπικού γιατρού είναι η τρίτη φάση του σχεδίου προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι γιατροί και να ομαλοποιηθεί η διαδικασία της εγγραφής πολιτών. Οι γιατροί προκειμένου να συμμετέχουν ζητούσαν να υπάρχει κι ένα παράλληλο ιδιωτικό έργο ώστε να μπορούν να έχουν και παράπλευρους πόρους με πολίτες που δεν θα θέλουν να κάνουν χρήση της δωρεάν παροχής.

Η πρώτη φάση του σχεδίου αφορούσε την ένταξη στο σύστημα γενικών γιατρών παθολόγων και γιατρών του Δημοσίου, κατά την οποία εντάχθηκαν περίπου 3.400 γιατρούς. Η δεύτερη φάση προέβλεπε την ένταξη στο σύστημα γιατρών 10 ειδικοτήτων, με βασική εκπαίδευση την παθολογία.

Το πρόβλημα κάλυψης του πληθυσμού είναι έντονο στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, όπου η κάλυψη είναι γύρω στο 52%-53%. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό για να λειτουργήσει πλήρως ο θεσμός του προσωπικού γιατρού χρειάζονται γύρω στους 5 χιλιάδες γιατρούς. Αυτή τη στιγμή έχουν εγγραφεί περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες άνω των 16 ετών σε 3500 γιατρούς.
Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουν ενταχθεί περίπου 700 με 800 ακόμα γιατροί και η πληθυσμιακή κάλυψη θα φτάσει γύρω στο 70%. Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού θα λειτουργήσει πλήρως αρχές του 2023.

Keywords
Τυχαία Θέματα