Ρωσία: Στρατηγοί συζήτησαν τη χρήση πυρηνικών όπλων ερήμην του Πούτιν – Γιατί ανησυχεί η αμερικανική κυβέρνηση

16:30 2/11/2022 - Πηγή: Enikos

Ανώτεροι στρατιωτικοί στη Ρωσία συζήτησαν πολύ πρόσφατα το ενδεχόμενο χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης, με την εφημερίδα να σημειώνει ότι αυτό που έχει σημασία, δεν είναι τόσο η συζήτηση όσο το γεγονός ότι έγινε μια τέτοια συζήτηση, πράγμα που σημαίνει πόσο πολύ απογοητευμένοι είναι οι Ρώσοι στρατηγοί από την εξέλιξη των συγκρούσεων στο θέατρο

του πολέμου.

Αυτό το γεγονός έχει αυξήσει την ανησυχία της Ουάσινγκτον, αλλά και γενικότερα των δυτικών κυβερνήσεων, γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι οι αξιωματικοί. Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ  Πούτιν δεν συμμετείχε στις συνομιλίες.

Αυτό που επιπλέον ανησύχησε τους Αμερικανούς αξιωματούχους, πέραν δηλαδή των αποτυχιών που υφίστανται οι ρωσικές δυνάμεις, είναι ότι για να συζητούν τέτοιο ενδεχόμενο οι στρατηγοί, σημαίνει ότι οι απειλές που εκστόμισε πρόσφατα ο Πούτιν μπορεί και να μην είναι κούφιες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Τάιμς της Νέας Υόρκης. Πάντως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι δεν έχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι οι Ρώσοι μεταφέρουν πυρηνικά όπλα ούτε φαίνεται να παίρνουν άλλα μέτρα (τακτικής φύσεως) που τους επιτρέπουν να προετοιμάσουν ένα τέτοιο πλήγμα.  Οι εν λόγω πληροφορίες για τις συζητήσεις έφτασαν στην αμερικανική κυβέρνηση, στα μέσα Οκτωβρίου.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αναφέρθηκαν στα σενάρια που εξέτασαν οι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες , γύρω από την τακτικών πυρηνικών όπλων. Ωστόσο, ο William J. Burns, εκ των διευθυντών της C.I.A. έχει ήδη αναφερθεί στο ενδεχόμενο η «απελπισία» του Πούτιν να αποκομίσει μια νίκη στην Ουκρανία, αλλά και οι αποτυχίες των Ρώσων στον πόλεμο να μπορούσαν να οδηγήσουν τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Ο Τζον Φ. Κίρμπι, στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αρνήθηκε να σχολιάσει «τις λεπτομέρειες αυτής της αναφοράς».
«Είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή ότι τα σχόλια της Ρωσίας σχετικά με την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων είναι πάρα πολύ ανησυχητικά και τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη», είπε ο Kirby. «Συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε όσο καλύτερα μπορούμε και δεν βλέπουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για μια τέτοια χρήση», είπε.
Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Ρωσία έχει ένα απόθεμα έως και 2.000 τακτικών πυρηνικών όπλων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε πεδία μάχης, με στόχο να συντρίψουν τις αντίπαλες συμβατικές δυνάμεις. Κανένα τακτικό πυρηνικό όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε μάχη. Τα τακτικά πυρηνικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους. Μπορούν να εκτοξευτούν με πυραύλους, αλλά και με πυρά πυροβολικού.

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα έχουν χαμηλότερο πυρηνικό φορτίο και προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε μικρότερα βεληνεκή, σε σχέση με τις πυρηνικές κεφαλές που φορτώνονται σε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι εντάσσονται στην κατηγορία των στρατηγικών πυρηνικών όπλων και όχι των τακτικών.

Την απόφαση για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων παίρνει ο πρόεδρος Πούτιν, ανεξάρτητα από το τί θα προτείνουν οι στρατηγοί τους, γιατί στην ουσία η χρήση τους είναι περισσότερο πολιτική απόφαση και λιγότερο στρατιωτική.

Οι διαψεύσεις και το παρασκήνιο

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι είναι «ανεύθυνο» τα δυτικά μέσα ενημέρωσης «να διογκώνουν σκοπίμως το ζήτημα των πυρηνικών όπλων». Η Μόσχα «δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να λάβει μέρος» στην συζήτηση, είπε. Ωστόσο χθες μόλις, ο πρώην πρόεδρος και δεύτερος στην ιεραρχία της Ρωσίας,  Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναφέρθηκε και πάλι στα πυρηνικά όπλα. Η ουκρανική πρόθεση για ανακατάληψη όλων των κατεχομένων εδαφών, ανάμεσά τους της Κριμαίας και του Ντονμπάς, «απειλεί την ύπαρξη του κράτους μας» και προσφέρει «απευθείας κίνητρο» για την χρήση «όπλων πυρηνικής αποτροπής», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Αντιμέτωπος με σκληρή ουκρανική αντίσταση, που υποστηρίζεται από την δυτική στρατιωτική βοήθεια, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε αναφέρθηκε στην ατομική βόμβα κατά την διάρκεια τηλεοπτικής του ομιλίας στις 21 Σεπτεμβρίου.  Τότε είχε πει ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» του οπλοστασίου του απέναντι στην Δύση, την οποία κατηγόρησε ότι θέλει «να καταστρέψει» την Ρωσία. «Δεν πρόκειται για μπλόφα», είχε προειδοποιήσει.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τέτοιες επιθέσεις θα αφορούσαν πιθανόν τακτικά, και όχι στρατηγικά, πυρηνικά όπλα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στις 6 Οκτωβρίου ότι τέτοιες απειλές φέρνουν τον κόσμο μπροστά στον κίνδυνο της «αποκάλυψης».

Keywords
Τυχαία Θέματα