Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Η καταστροφή του αιώνα

08:36 13/2/2023 - Πηγή: Enikos

Σε ένα απέραντο νεκροταφείο έχουν μετατραπεί οι περιοχές που χτύπησε ο σεισμός σε Τουρκία και Συρία. Παρότι ο χρόνος κυλά εναντίον τους, τα σωστικά συνεργεία που έχουν σπεύσει στις πληγείσες περιοχές συνεχίζουν να ψάχνουν για σημάδια ζωής μέσα στα συντρίμμια, την ώρα που ο φόβος όλων είναι πως θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για τουλάχιστον 50.000 νεκρούς.

Της ΤΖΕΝΗΣ ΚΡΙΘΑΡΑ – ΠΗΓΗ: Realnews

Ο αριθμός των τραυματιών στις δύο χώρες έχει

ξεπεράσει τους 70.000, καθώς μόνο στην Τουρκία οι άνθρωποι που ζουν στην πληγείσα περιοχή ανέρχονται σε 13,5 εκατομμύρια. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των ανθρώπων ζει σε πρόχειρα καταλύματα και εξαρτάται από τη βοήθεια του κράτους και των εθελοντών για το νερό, την τροφή και την ασφάλειά της. Η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας ανακοίνωσε πως 110.000 μέλη του προσωπικού διάσωσης συμμετέχουν στις επιχειρήσεις με τη συνδρομή περισσότερων από 5.500 οχημάτων, ενώ 95 χώρες από όλο τον κόσμο έχουν σπεύσει σε αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι που είναι παγιδευμένοι στα ερείπια θα μπορούσαν να επιβιώσουν ακόμη και για διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας, όμως οι θερμοκρασίες στις πληγείσες περιοχές είναι τόσο χαμηλές που οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες μειώνονται.

Γι’ αυτό και χιλιάδες άνθρωποι σκάβουν με τα ίδια τους τα χέρια, ελπίζοντας να εντοπίσουν ζωντανά τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η συνεχής και έντονη σεισμική δραστηριότητα αναγκάζει τις τουρκικές Αρχές να μοιράσουν τις δυνάμεις τους και έτσι, παράλληλα με τις επιχειρήσεις διάσωσης, διεξάγονται και επιχειρήσεις κατεδάφισης κτιρίων, τα οποία κρίνονται ασταθή και επικίνδυνα ενόψει ισχυρού μετασεισμού. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί στο οδικό δίκτυο και στα αεροδρόμια, σε συνδυασμό με την κακοκαιρία και τη δυσκολία στις επικοινωνίες, καθυστερούν το έργο των αρμόδιων συνεργείων.

Ο σεισμός στην Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο θανατηφόρων του αιώνα, με τον τραγικό απολογισμό να ξεπερνά τα θύματα του σεισμού και του τσουνάμι στην Ιαπωνία το 2011, αλλά και του σεισμού στο γειτονικό Ιράν το 2003. Για την Τουρκία, όμως, αποτελεί σίγουρα την «καταστροφή του αιώνα», όπως μεταδίδουν και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ολόκληρες γειτονιές πολυώροφων κτιρίων έχουν μετατραπεί σε ένα κράμα μετάλλου, κονιορτοποιη-μένου σκυροδέματος και εκτεθειμένων καλωδίων. Αεροφωτογραφίες από τις πληγείσες περιοχές αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής: ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα έχουν ισοπεδωθεί, συντρίμμια έχουν κλείσει τους δρόμους και εμποδίζουν την πρόσβαση σε σημεία όπου υπάρχει ανάγκη, καπνοί και σκόνη παντού.

Η επαρχία Χατάι έχει εξελιχθεί σε σύμβολο της τραγωδίας. Είναι η περιοχή με τους περισσότερους νεκρούς, τους περισσότερους τραυματίες και τη λιγότερη βοήθεια. Οι τουρκικές και διεθνείς υπηρεσίες αρωγής που επιχειρούν στην επαρχία προειδοποιούν για τις δυσκολίες τόσο στην προσέγγιση των επιζώντων όσο και στην περίθαλψη των τραυματιών. Οπως σημειώνουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αυτά τα προβλήματα εντοπίζονται σε όλες τις πληγείσες περιοχές, όπου έχουν καταγραφεί συνολικά 11.302 κτίρια, τα οποία είτε έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές είτε έχουν πλήρως ισοπεδωθεί.

Στη Συρία

Με το σταγονόμετρο φτάνει η βοήθεια στην πολύπαθη Συρία, καθώς χρειάστηκαν τέσσερα εικοσιτετράωρα για να προσεγγίσει το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών την Μπαμπ αλ-Χάουα, τη μοναδική συνοριακή διάβαση που έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για παροχή βοήθειας στη χώρα. Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), τα πρώτα έξι φορτηγά μετέφεραν είδη πρώτης ανάγκης, προϊόντα υγιεινής, κουβέρτες και εξοπλισμό για προσωρινά καταλύματα στις πληγείσες περιοχές, ενώ θα ακολουθήσουν τα πρώτα κομβόι με νερό και τρόφιμα. Η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχει σε σταθερή βάση ο ΟΗΕ στα θύματα του δωδεκαετούς πολέμου της Συρίας διακόπηκε από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, αφού ο δρόμος που συνδέει την τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ με τον κόμβο μεταφόρτωσης του ΟΗΕ στη Χατάι καταστράφηκε.

Ο φονικός σεισμός ισοπέδωσε τις βόρειες επαρχίες της Συρίας. Πρόκειται για τις περιοχές που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος των βομβαρδισμών και των χερσαίων επιθέσεων επί συριακού εδάφους τα τελευταία χρόνια. Ως αποτέλεσμα, ο σεισμός αποτελείωσε κτίρια που βρίσκονταν στο χείλος της κατάρρευσης, όμως αποτελούσαν το μοναδικό καταφύγιο για χιλιάδες κατατρεγμένους άμαχους πολίτες. Το οδικό δίκτυο σε αυτές τις περιοχές υπέστη μεγάλες ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου και η πρόσβαση σωστικών συνεργείων μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου κατέστη εξαιρετικά δύσκολη.

Επιπλέον, η έλλειψη βαρέων μηχανημάτων για την απομάκρυνση των ερειπίων δυσκολεύει τις προσπάθειες διάσωσης, παράλληλα με τις κακές καιρικές συνθήκες και τις διακοπές ρεύματος λόγω ελλείψεων στα καύσιμα. Η καταμέτρηση των θυμάτων στη Συρία εξελίσσεται σε μια μακρά, περίπλοκη και αναξιόπιστη διαδικασία. Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ δίνει στοιχεία για τις επαρχίες που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του και οι αντάρτες ανακοινώνουν αριθμούς για τις επαρχίες που ελέγχουν εκείνοι. Ωστόσο, καμία ανεξάρτητη πηγή δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα στοιχεία που δίνονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σεισμός, Τουρκία – Συρία,seismos, tourkia – syria