Σεισμός στην Τουρκία: Το μέγεθος της καταστροφής μέσα από δορυφορικές εικόνες της NASA

15:29 11/2/2023 - Πηγή: Enikos

Συγκλονίζουν οι δορυφορικές εικόνες της NASA για το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε στην Τουρκία ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ο γεωφυσικός στο Εργαστήριο Αεριωθούμενης Προώθησης της NASA, Έρικ Φίλντινγκ τόνισε ότι «ήταν πολύ μεγάλοι και ισχυροί σεισμοί

που έφτασαν μέχρι την επιφάνεια σε μια μακρά σειρά τμημάτων ρηγμάτων. Αυτό προκάλεσε εξαιρετικά ισχυρή δόνηση σε μια πολύ μεγάλη περιοχή που έπληξε πολλές πολυπληθείς πόλεις και κωμοπόλεις. Το μήκος της ρήξης και το μέγεθος του σεισμού μεγέθους 7,8 βαθμών ήταν παρόμοια με τον σεισμό του 1906 που κατέστρεψε το Σαν Φρανσίσκο».

Ο χάρτης μεσολάβησης ζημιών δείχνει τμήμα των πόλεων Türkoğlu, Kahramanmaraş και Nurdaği. Οι σκούρες κόκκινες κουκίδες αντιπροσωπεύουν περιοχές που είναι πιθανό να έχουν σοβαρές ζημιές σε κτίρια, σπίτια και υποδομές ή αλλαγές στο τοπίο, ενώ οι πορτοκαλί και οι κίτρινες περιοχές έχουν υποστεί μέτρια ή μερική ζημιά. Κάθε pixel έχει διάμετρο περίπου 30 μέτρα (περίπου το μέγεθος ενός γηπέδου μπέιζμπολ).

Πηγή: NASA

Ο χάρτης προέρχεται από δεδομένα που συλλέχθηκαν από το PALSAR-2 στο Advanced Land Observing Satellite-2 (ALOS-2) στις 8 Φεβρουαρίου 2023. Ο δορυφόρος φέρει ένα ραντάρ συνθετικού ανοίγματος, έναν αισθητήρα που στέλνει παλμούς μικροκυμάτων προς την επιφάνεια της Γης και ακούει τις αντανακλάσεις αυτών των κυμάτων για να χαρτογραφήσει το τοπίο, συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων.

Συγκρίνοντας τα δεδομένα της 8ης Φεβρουαρίου με παρατηρήσεις που έγιναν από τον ίδιο δορυφόρο πριν από τον σεισμό (στις 7 Απριλίου 2021 και στις 6 Απριλίου 2022), οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις αλλαγές και άρχισαν να εντοπίζουν κατεστραμμένες περιοχές. Τα δεδομένα ALOS-2 παρασχέθηκαν από την Sentinel Asia και αναλύθηκαν από το Earth Observatory of Singapore – Remote Sensing Lab σε συνεργασία με το Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA και το Caltech.

Πηγή: NASA

«Ο χάρτης καλύπτει μόνο το κεντρικό τμήμα της πληγείσας περιοχής λόγω της στενής λωρίδας 70 χιλιομέτρων των δεδομένων λεπτής δέσμης ALOS-2 που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά περιλαμβάνει τα επίκεντρα τόσο του κύριου σεισμού 7,8 Ρίχτερ όσο και του μετασεισμού μεγέθους 7,5 Ρίχτερ», σημείωσε ο Φίλντινγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα