ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών – «Παράθυρο» για να επιστρέψουν

16:37 24/11/2022 - Πηγή: Enikos

Αντίθετη με το Σύνταγμα είναι σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η παράταση μέχρι 31-12-2022 του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας.

Της Άννας Κανδύλη 

Η εν λόγω απόφαση δίνει τη δυνατότητα στους αρνητές εμβολιασμού κατά του covid-19 που εργαζόντουσαν σε νοσοκομεία, μονάδες υγείας, κ.λπ. και τους απαγορεύθηκε η απασχόλησή τους, καθώς δεν είχαν εμβολιαστεί, να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Ειδικότερα,

η επταμελής σύνθεσης του Γ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 2332/2022 απόφασή της έκρινε ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία προβλέφθηκε η παράταση είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Επιπλέον, ακύρωσε την επίδικη υπουργική απόφαση που καθόριζε τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 ν. 4825/2021.

Οι ανώτατοι δικαστές κατέληξαν στην συγκεκριμένη κρίση λαμβάνοντας υπόψη προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ βάσει των οποίων τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά του κορονοϊού (covid-19), όπως είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων, πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικώς από τα αρμόδια κρατικά όργανα ανάλογα με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη των έγκυρων επιστημονικών παραδοχών.

Εν προκειμένω όμως όταν δημοσιεύθηκε ο ν. 4917/2022 (31-3-2022) και εκδόθηκε η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση (14-4-2022) είχε παρέλθει χρονικό διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, δηλαδή «διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».

Ούτε όμως, προκύπτει κατά τους συμβούλους Επικρατείας, «βάσει ποίων συγκεκριμένων επιστημονικών δεδομένων ο χρόνος της επαναξιολογήσεως παρατάθηκε έως τις 31-12-2022, δηλαδή τοποθετήθηκε σε χρόνο που επίσης υπερβαίνει τον εύλογο, εν όψει του ότι απέχει 9 μήνες από την ψήφιση του ν. 4917/2022».

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣτΕ, Αντισυνταγματική, – Παράθυρο,ste, antisyntagmatiki, – parathyro