Συντριβή Phantom F-4: Πότε θα φτάσει ο «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» του Πολεμικού Ναυτικού στο σημείο των ερευνών

07:38 1/2/2023 - Πηγή: Enikos

Στις 10:30 συμπληρώνονται 48 ώρες από τη στιγμή της συντριβής του Phantom F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας, που πάγωσε όλη την Ελλάδα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Όσο περνούν οι ώρες εξανεμίζονται οι ελπίδες για τον αγνοούμενο πιλότο του διθέσιου μαχητικού Phantom F-4, τον 31χρονο Σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη.

Το πρωτόκολλο των αναζητήσεων ορίζει ως μέγιστο χρόνο τις 72 ώρες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η κοινή απόφαση του Αρχηγού

ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά είναι να συνεχιστούν οι έρευνες για όσο χρειαστεί, μέχρι να βρεθεί ο 31χρονος Σμηναγός αλλά και να μπορέσουν να ανακτηθούν από το μοιραίο μαχητικό με τον κωδικό 507 στο ουραίο του όλα όσα χρειάζονται – αν όχι ολόκληρη η άτρακτος – ώστε να δοθούν απαντήσεις στα αίτια της τραγωδίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν οι έρευνες από αέρος με ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας και δύο ελικόπτερα, ένα Super Puma κι ένα Sikorsky Sea Hawk.

Στη μάχη εντοπισμού της ατράκτου επιστρατεύεται – όπως πρώτο το enikos.gr αποκάλυψε χθες – το ωκεανογραφικό ΝΑΥΤΙΛΟΣ του Πολεμικού Ναυτικού.

Με εντολή του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση, οι τεχνικοί του Πολεμικού Ναυτικού δίνουν μάχη με τον χρόνο ώστε να αποκατασταθεί σύντομα η βλάβη στη μία από τις δύο μηχανές του πλοίου ώστε μες στις επόμενες 48 ώρες να βρίσκεται στο σημείο της συντριβής. Οι πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι έχει υπάρξει οργή για το γεγονός ότι το πλοίο δεν βρίσκεται στην κατάσταση που θα έπρεπε, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης αφού προέχουν οι έρευνες.

Διπλή είναι η πρόκληση του «ΝΑΥΤΙΛΟΣ», που φέρει πληθώρα ηλεκτρονικών συστημάτων για την χαρτογράφηση του βυθού και ότι βρίσκεται στον πυθμένα του. Η πρώτη να δώσει τα απαραίτητα στοιχεία που θα οδηγήσουν στην ανεύρεση του 31χρονου πιλότου. Η δεύτερη είναι η υπόδειξη του ακριβούς σημείου του βυθού που κείτεται η άτρακτος του μαχητικού. Στο πίσω μέρος του κοκπιτ βρίσκονται οι απαντήσεις της τραγωδίας. Είναι το σημείο του καταγραφέα πτήσης σε video Hi8, το τύποις «μαύρο κουτί» του μαχητικού, η ανάκτηση του οποίου θα φωτίσει τις άγνωστες πτυχές της τραγωδίας. Καταγράφει τις συνομιλίες των πιλότων, την ταχύτητα, τα δεδομένα του ραντάρ, την επικοινωνία με το δεύτερο μαχητικό που πετούσε στον σχηματισμό και τον πύργο της 117 Πτέρυγας Μάχης, αλλά – κι αυτό είναι το σημαντικότερο – και την εικόνα από την εξωτερική κάμερα που φέρει το μαχητικό.

Σημαντική είναι η μαρτυρία από τον πιλότο του δεύτερου μαχητικού, που ήταν και ο επικεφαλής του σχηματισμού στην μοιραία άσκηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, οι πρώτες κουβέντες που φέρεται να είπε όταν προσγειώθηκε, ελάχιστα λεπτά μετά την συντριβή του Phantom F-4 507, ήταν «Είχαμε πάντα οπτική επαφή. Τα αεροπλάνα ήταν κοντά. Τα είδα όλα. Μία ξαφνική λάμψη κι έκρηξη».

Όπως εξηγούσαν στο enikos.gr γνώστες της φύσης της άσκησης, τα δύο μαχητικά δεν πετούσαν μόνο σε χαμηλό ύψος, 100 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά και σε κλειστό σχηματισμό έχοντας οπτική επαφή μεταξύ τους. Το σενάριο της συγκεκριμένης άσκησης δεν περιλάμβανε μόνο την πτήση σε ευθεία πορεία παράλληλα με την θάλασσα αλλά και ελιγμούς.

Χθες, Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός ΓΕΑ επισκέφθηκαν την οικογένεια του αδικοχαμένου 29χρονου Υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, στην Τρίπολη. Το κλίμα ήταν βαρύ και τα λόγια πολύ λίγα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η κηδεία του 29χρονου θα γίνει την Παρασκευή.

Keywords
Τυχαία Θέματα