Τα πάντα ρει πιο γρήγορα από οποτεδήποτε στο παρελθόν

17:53 20/2/2023 - Πηγή: Enikos

Σύμφωνα με τον Αμερικανό φουτουριστή συγγραφέα και επιχειρηματία Άλβιν Τόφφλερ «Οι αγράμματοι του μέλλοντος δεν θα είναι αυτοί που δεν θα ξέρουν να διαβάζουν, αλλά αυτοί που δεν θα ξέρουν να μαθαίνουν, να ξεμαθαίνουν και να ξανά μαθαίνουν.» Αφορμή ν’ ανακαλέσω την ανωτέρω ρήση στάθηκε η πρόσφατη εκδήλωση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κορινθίας με θέμα το παρόν και το μέλλον τής έρευνας και της καινοτομίας στη Χώρα μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα τελευταία σαράντα περίπου χρόνια η ανθρωπότητα έχει να επιδείξει μια ραγδαία ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που επηρεάζουν σε παγκόσμια

κλίμακα τον τρόπο που εργαζόμαστε, επικοινωνούμε, παράγουμε και ικανοποιούμε τις καθημερινές υλικές και πνευματικές ανάγκες μας.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε δει επαγγέλματα να εξαφανίζονται από την αγορά, ο τρόπος και οι συνθήκες εργασίας ν’ αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς, γεγονός που απαιτεί από τους εργαζόμενους να προσαρμόζονται κατ’ εξακολούθηση στις νέες ανάγκες που προκύπτουν στην αγορά εργασίας.

Ομοίως οι επιχειρήσεις καλούνται να μην επαναπαύονται στις δάφνες τους και συνεχώς να επαναπροσδιορίζουν τους στόχους τους και προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν στο άμεσο μέλλον. Σε αυτή την προσπάθειά τους διοχετεύουν τους πόρους και τη τεχνογνωσία, που έχουν στη διάθεσή τους, προς την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών των υποψήφιων πελατών τους και προς την επίλυση απτών προβλημάτων. Οι επιχειρήσεις καλούνται να καινοτομήσουν, δηλαδή να αξιοποιήσουν και να εξελίξουν τη διαθέσιμη, υπάρχουσα τεχνολογία για την παραγωγή και εκμετάλλευση νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Η καινοτόμος επιχειρηματικότητα αφουγκράζεται ανελλιπώς την αγορά, επαναπροσδιορίζεται, παρατηρεί, αναθεωρεί, απορρίπτει τα «θέσφατα» του παρελθόντος,  μαθαίνει εκ νέου, έχει ως κεντρικό άξονά της τη γνώση, ανακατευθύνει με σβελτάδα και αποτελεσματικότητα την παραγωγική διαδικασία της επιδιώκοντας την επίλυση υφιστάμενων προβλημάτων και πραγματικών αναγκών των ανά την Υφήλιο κοινωνών-καταναλωτών.

Οι Κυβερνήσεις και οι Υπερεθνικοί Οργανισμοί από την πλευρά τους καλούνται να χρηματοδοτήσουν την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και να θεσμοθετήσουν εκείνα τα κανονιστικά πλαίσια για την παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις και για τη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι (Πολιτεία, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, καταναλωτές) να έχουν όφελος.

Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και συνεχώς εμφανίζονται νέες, η αγορά είναι πλέον Παγκόσμια και οι Έλληνες, που αποδεδειγμένα διαθέτουν μεγάλο απόθεμα γνώσης, καλούνται να συστρατεύσουν την ευστροφία τους και το επιχειρηματικό δαιμόνιό τους και να βρεθούν ανάμεσα στους πρωτοπόρους αυτών που κινούν τα νήματα έχοντας ως επιπλέον εφόδιο το ανεξάντλητο απόθεμα Πολιτισμού, που έχει συσσωρευθεί σε αυτό τον τόπο από αρχαιοτάτων χρόνων.

*Ιωάννα Κασίμη, Ειδικός Συνεργάτης,  Περιφερειάρχη Πελοποννήσου,  Π. Ε. Κορινθίας

Keywords
Τυχαία Θέματα