Τέμπη: «Δικαίωση θα είναι μόνο η απόδοση των ευθυνών»

11:43 13/3/2023 - Πηγή: Enikos

Αυξάνονται οι οικογένειες των θυμάτων που θα κινηθούν νομικά κατά παντός υπευθύνου, ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη.

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Οι οικογένειες των θυμάτων προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη όχι μόνο για να αποδοθούν οι ευθύνες, όπως υποστηρίζουν, αλλά και για να αποφευχθεί παρόμοια τραγωδία στο μέλλον. Οι επιζήσαντες του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών δεν μπορούν να βγάλουν από το μυαλό τους τον εφιάλτη που έζησαν και

τις εικόνες χάους που «στοιχειώνουν» ακόμα την ψυχή τους.

«Ακούστηκε ένα δυνατό μπαμ και έσπασαν τα τζάμια από τα παράθυρα, τα οποία έπεσαν πάνω μου. Για να προστατευτώ έπεσα κάτω και τότε κατάλαβα πως είχα ήδη τραυματιστεί. Σηκώθηκα και είδα αίματα στο πρόσωπό μου, ενώ και οι υπόλοιποι επιβάτες είχαν επίσης τραυματιστεί. Το βαγόνι ήταν γεμάτο αίματα. Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί. Δεν ξέραμε…», δηλώνει στη Realnews ο επιβάτης του μοιραίου τρένου, Λάζος Παπαζήσης, ο οποίος κινείται νομικά για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Προσπαθήσαμε να βγούμε από την πόρτα, αλλά δεν άνοιγε. Επιχείρησα πάνω από τρεις φορές να την ανοίξω, αλλά είχε φρακάρει. Τότε, πήρα την απόφαση να βγω από το παράθυρο. Ακολούθησε πανικός. Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψει κάποιος την κατάσταση», προσθέτει ο κ. Παπαζήσης, μιλώντας από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται.

«Απόλυτο σκοτάδι»

Τα πρώτα λεπτά μετά τη σύγκρουση των τρένων περιγράφει στην «R» ο Θεόδωρος Κατσιούλης και εξηγεί πώς οι επιβάτες κατάφεραν να εγκαταλείψουν το κατεστραμμένο βαγόνι. «Αμέσως μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων ακολούθησε χάος. Κανείς δεν μας ενημέρωσε τι είχε συμβεί. Κανείς δεν μας βοήθησε. Ειδικά στα τρία πρώτα βαγόνια η κατάσταση ήταν απελπιστική. Δεν μπορούσε να βοηθήσει κανείς αυτούς τους ανθρώπους. Οι επιβάτες βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον. Υπήρχε απόλυτο σκοτάδι και απλώς άκουγα φωνές από όσους βρίσκονταν γύρω μου. Προσπαθούσαμε να εμψυχώσουμε τους τραυματίες και τους ζητούσαμε να μη φοβούνται. Πρώτοι από όλους ήρθαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι μας έδωσαν σημαντική βοήθεια αλλά και ψυχολογική δύναμη. Επειτα από είκοσι λεπτά ήρθε η Πυροσβεστική και έτσι καταφέραμε και βγήκαμε. Μας τράβηξαν με ένα σκοινί», δηλώνει ο κ. Κατσιούλης.

Κατηγορητήριο

Να αποδοθούν ευθύνες σε όσους εμπλέκονται με την τραγωδία στα Τέμπη και να ανοίξει ο κύκλος του κατηγορητηρίου ζητά ο δικηγόρος Γιώργος Μπαρτζώκης, ο οποίος εκπροσωπεί τέσσερις επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας.

«Στη δίκη που θα γίνει, δεν θα πρέπει να είναι κατηγορούμενος μόνο ο σταθμάρχης που έχει ομολογήσει το τεράστιο έγκλημα που διέπραξε. Κατηγορούμενοι θα πρέπει επίσης να είναι όσοι υποτίθεται ότι βρίσκονταν δίπλα του και συνεπικουρούσαν. Η έρευνα μπορεί να επεκταθεί και στους σταθμάρχες των γύρω σταθμών, οι οποίοι και εκείνοι θα έπρεπε να αντιληφθούν την τραγική πορεία του τρένου που πήρε τη ζωή τόσων αθώων ανθρώπων», δηλώνει ο Γ. Μπαρτζώκης και προσθέτει: «Είναι βέβαιο ότι το κατηγορητήριο θα διευρυνθεί και αυτό πρέπει να γίνει προς όλες τις κατευθύνσεις, ακόμα και στις εταιρείες οι οποίες διαχειρίζονται τα τρένα, στις ηγεσίες τους και ενδεχομένως στην ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γ. Μπαρτζώκης έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, με αφορμή τα ηχητικά ντοκουμέντα μεταξύ του σταθμάρχη και του ρυθμιστή της κυκλοφορίας, «επιβεβαιώνονται οι αρχικές πληροφορίες που μου ήρθαν, σύμφωνα με τις οποίες ο σταθμάρχης δεν είχε νηφαλιότητα και αυτό είναι ξεκάθαρο».

Διαχρονικές παθογένειες

Την εξυγίανση των χρόνιων παθογενειών στο σιδηροδρομικό δίκτυο ζητά μέσω της «R» και ο Μανώλης Βονικάκης, δικηγόρος της οικογένειας της 28χρονης φοιτήτριας του ΑΠΘ, Ελπίδας Χούπα, που έχασε τη ζωή της στο μοιραίο τρένο.

«Δικαίωση για την οικογένεια σημαίνει απόδοση ευθυνών σε όλους τους υπαίτιους και ζητάμε η δικαιολογημένη κοινωνική αγανάκτηση να μην ξοδευτεί ανώφελα στον τοξικό ταμιευτήρα σκοπιμοτήτων, αλλά να γίνει ιμάντας εξυγίανσης και διόρθωσης των χρόνιων και διαχρονικών παθογενειών», τονίζει ο Μ. Βονικάκης. Συγκίνηση και παράλληλα θαυμασμό προκαλεί μια ακόμη ανθρώπινη ιστορία που είδε το φως της δημοσιότητας. Η 25χρονη Ευγενία, η οποία επέβαινε στο τρίτο βαγόνι του μοιραίου Intercity 62, αναζητούσε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έναν 20χρονο νεαρό, για να του εκφράσει τη βαθιά ευγνωμοσύνη της γιατί τη βοήθησε να βγει από το κατεστραμμένο βαγόνι. «Ταξίδευε φορώντας ένα κίτρινο φούτερ». Αυτό μόνο θυμόταν η 25χρονη Ευγενία για τον νεαρό, που αμέσως μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη τής είπε: «Πάτα πάνω μου για να βγεις».

Και η αναζήτηση απέδωσε. Πρόκειται για τον 20χρονο Μιχάλη Κλάψη από τους Λειψούς, ο οποίος είναι φοιτητής στη Θεσσαλονίκη. Εκτός από την Ευγενία, ο Μιχάλης βοήθησε μια μητέρα με ένα μωρό. Μια μητέρα που τη στιγμή της σύγκρουσης τάιζε το μωρό της. «Το έχασε και ευτυχώς το βρήκε ζωντανό κάτω από το κάθισμα», ανέφερε. Και τους δύο τους έβγαλε μέσα από ένα τζάμι που έσπασαν κάποιοι άλλοι επιβάτες, αφού πρώτα πάτησαν επάνω του για να βγουν…

Keywords
Τυχαία Θέματα