Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη ζητούν οι εκπρόσωποι του Πανυγιειονομικού Μετώπου που συγκάλεσε ο ΙΣΑ

14:41 30/11/2022 - Πηγή: Enikos

Την απόσυρση του Νομοσχεδίου για την δευτεροβάθμια περίθαλψη, ζητά το Πανυγιειονομικό Μέτωπο που συγκάλεσε εκτάκτως ο ΙΣΑ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Επαγγελματικών και Επιστημονικών Ενώσεων και των Συλλόγων Ασθενών. Εκφράστηκε η ομόφωνη αντίθεση στις ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου και ειδικά στο άρθρο 10, το οποίο αλλάζει το βασικό πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας που είναι η δωρεάν και ελεύθερη

πρόσβαση, των ασθενών στις δομές υγείας. Όπως τονίστηκε από τους συμμετέχοντες, οι αλλαγές αυτές αποβαίνουν τόσο εις βάρος του ασθενή στον οποίο μετακυλύεται το κόστος, όσο και εις βάρος του γιατρού, στον οποίο επιβάλλεται υπερεργασία, για να μπορέσει να επιβιώσει.

Παράλληλα, συζητήθηκε το θέμα του προσωπικού ιατρού και επισημάνθηκε ότι πρέπει να γίνουν βελτιώσεις ενώ ζητήθηκε η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η στήριξη των γιατρών και των Φορέων της ΠΦΥ που με αυταπάρνηση έδωσαν τη μάχη ενάντια στην πανδημία. Επισημάνθηκε η ανάγκη να καταργηθεί το άδικο μέτρο του Claw Back που οδηγεί στο λουκέτο τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και τα ιατρεία της γειτονιάς. Επίσης διατυπώθηκε η στήριξη στις κινητοποιήσεις που έχουν προκηρύξει οι Ιατρικοί Σύλλογοι και οι Ενώσεις των Νοσοκομειακών Ιατρών, μεταξύ των οποίων είναι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου και στη συνέχεια, η σύσκεψη στα γραφεία του ΙΣΑ στις 3.30 μ.μ.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Διεκδικούμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα της οικονομικής τους δυνατότητας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό και όχι να αποδυναμωθεί περαιτέρω με την υπερεργασία των σκληρά εργαζόμενων και κακώς αμειβόμενων ιατρών του. Ζητούμε την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, με προσλήψεις προσωπικού και αύξηση των μισθών στα ευρωπαϊκά επίπεδα. Ο γιατρός θα πρέπει να αμείβεται επαρκώς, για να μπορεί να επιβιώσει και να ασκεί το εκπαιδευτικό του έργο. Μόνο μια τέτοια πολιτική θα κρατήσει τους Έλληνες γιατρούς στη χώρα μας και θα σταματήσει την μετανάστευση του υψηλά εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού. Θα πρέπει άμεσα να παγώσει κάθε νομοθετική ρύθμιση και να ξεκινήσει διάλογος με τους Φορείς, με στόχο τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας, σε νέες βάσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, Πανυγιειονομικού Μετώπου, ΙΣΑ,defterovathmia perithalpsi, panygieionomikou metopou, isa