Το «θολό τοπίο» με τα ιδρύματα και τα κληροδοτήματα στην Ελλάδα – Τι αποκάλυψε ο Λέανδρος Ρακιντζής

15:45 1/12/2022 - Πηγή: Enikos

Άγνωστες πτυχές για τα ιδρύματα και κληροδοτήματα στην Ελλάδα αλλά και για την έλλειψη ελέγχων μίλησε ο πρώην Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής.

Όπως είπε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή, υπάρχουν 11.000 ιδρύματα και κληροδοτήματα στην Ελλάδα.

«Έως το 2010 δεν γνωρίζαμε πόσα κληροδοτήματα είχαμε στη χώρα μας, ήταν ένα θολό

τοπίο. Μια έρευνα που έκανα έδειξε ότι υπάρχουν 11.000 ιδρύματα και κληροδοτήματα. Το ίδρυμα είναι ένα αυτοτελές νομικό πρόσωπο, το κληροδότημα είναι μια περιουσιακή οντότητα που διαχειρίζεται κάποιος άλλος. Έχει αυτοτέλεια και πλέον ορισμένα κληροδοτήματα έχουν συνταγματική κατοχύρωση» τόνισε ο κ. Ρακιντζής και πρόσθεσε:

«Δεν ήταν καταγεγραμμένα και επιπλέον η εποπτεία τους είναι διασπασμένη: Άλλα στην Περιφέρεια, άλλα στους Δήμους, άλλα είναι αυτοτελή. Είναι ένα θολό τοπίο και αυτό δίνει την ευκαιρία να γίνονται διάφορα. Και πλέον έχουμε και την παρέμβαση των δικαστηρίων σε κάποιες περιπτώσεις. Το πρόβλημα αρχίζει από τους ελέγχους, δεν υπάρχει έλεγχος. Ο έλεγχος στα ιδρύματα ήταν υπό τη μορφή σωματείου από τα ίδια τα μέλη και την ελεγκτική επιτροπή. Στα κληροδοτήματα είναι υπεύθυνη η Περιουσία Κληροδοτημάτων, ο Δήμος στα φιλανθρωπικά ιδρύματα και σε τελευταία ανάλυση οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους».

Ο κ. Ρακιντζής αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Γηροκομείου Αθηνών και είπε ότι είχε 850 ακίνητα, από τα οποία  μερικά ήταν πολύ κεντρικά, άλλα ήταν κληροδοτήματα  που δεν μπορούσαν να εκποιηθούν και κάποια σε άθλια κατάσταση και δεν μπορούσαν να τα εκμεταλλευτούν.

«Το πρόβλημα με το γηροκομείο είναι τα χρέη ύψους 60 εκατ. ευρώ που δημιουργήθηκαν από κακοδιαχείριση διοίκησης» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος και συμπλήρωσε:

«Από το 2016 έχει προσωρινές διοικήσεις και η προσωρινή διοίκηση δεν μπορεί να αξιοποιήσει την περιουσία. Πρέπει να γίνουν αρχαιρεσίες για τακτική διοίκηση ώστε να βρεθεί τρόπος να ρυθμιστούν τα χρέη. Κάποιοι δεν θέλουν να μπει τακτική διοίκηση, θέλουν προσωρινές διοικήσεις και αυτό συνεχίζεται. Κάποιοι για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν να παραδώσουν την εξουσία».

Σύμφωνα με τον κ. Ρακιντζή, «τα περισσότερα ιδρύματα είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, έχουν θέσεις πολύ περισσότερες από όσες χρειάζονται. Πρόβλημα είναι το ότι δεν υπάρχει προληπτικός έλεγχος για τα ιδρύματα, αλλά κατασταλτικός. Για παράδειγμα τα κληροδοτήματα υποβάλλουν έναν ισολογισμό, όποτε τον υποβάλλουν στην Υπηρεσία Κληροδοτημάτων ο οποίος ελέγχεται μετά από μερικά χρόνια και το πολύ- πολύ να επιβληθούν κάποια πρόστιμα. Αλλά τα λεφτά έχουν στο μεταξύ χαθεί. Ο κατασταλτικός έλεγχος έπειτα από 10 χρόνια δεν έχει κανένα νόημα. Άντε να τιμωρήσεις με ένα πρόστιμο κάποιες διοικήσεις αλλά συνήθως τα πρόστιμα αυτά δεν πληρώνονται, οπότε δεν τα φοβάται και κανείς».

Τέλος είπε ότι με τον νέο Ποινικό Κώδικα καταργήθηκε το αυτεπάγγελτο του αδικήματος της απιστίας και φυσικά δεν γίνεται καμία μήνυση γιατί ο καθένας δεν θα καταγγείλει τον εαυτό του.

Ακούστε το ηχητικό:

https://www.enikos.gr/wp-content/uploads/2022/12/Leandros-Rakintzis.m4a
Keywords
Τυχαία Θέματα