Τουρκία: Έτσι κάνουν κατασκοπεία οι διπλωμάτες της σε Ελλάδα, Ελβετία, Νορβηγία και Ολλανδία

22:19 3/11/2022 - Πηγή: Enikos

Κατασκοπεία σε  Ελλάδα, Ολλανδία και Νορβηγία κάνουν  οι διπλωμάτες από την Τουρκία που υπηρετούν στις  χώρες αυτές και μάλιστα οι τουρκικές υπηρεσίες τους ανέθεσαν νέους στόχους για το 2022,  σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου The Nordic Monitor το οποίο υπογράφει ο αυτοεξόριστος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Ο ιστότοπος αναφέρει ότι σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο της τουρκικής κυβέρνησης, Τούρκοι διπλωμάτες δεν έχουν σταματήσει την παράνομη πρακτική της συλλογής πληροφοριών σχετικά

με επικριτές και αντιπάλους της τουρκικής κυβέρνησης στην Ευρώπη, αγνοώντας στην ουσία τις προειδοποιήσεις που τους κάνουν οι χώρες φιλοξενείας τους οι οποίες επισημαίνουν ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις κατασκοπευτικές της δραστηριότητες.

Το έγγραφο, έχει ημερομηνία 7 Ιουνίου 2022 και είναι σφραγισμένο με την σήμανση «απόρρητο». Το έχει εκδώσει η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας (Emniyet), η οποία ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών. Το έγγραφο αναφέρει ότι στις 2 Ιουνίου 2022, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε στην Emniyet πληροφορίες, πράγμα που σημαίνει ότι το υπουργείο συγκέντρωσε ονόματα από αναφορές που στάλθηκαν στα κεντρικά γραφεία από τις τουρκικές πρεσβείες και τα προξενεία.

Το έγγραφο υπογράφει ο Ερντογάν Καρτάλ, αναπληρωτής αρχηγός του τμήματος αντιτρομοκρατίας της Emniyet, και εστάλη σε 74 τουρκικές επαρχίες μέσω ενός μυστικού μηνύματος που ζητούσε να αναληφθεί περαιτέρω αστυνομική δράση κατά Τούρκων υπηκόων τους οποίους περιγράφουν οι Τούρκοι διπλωμάτες στο εξωτερικό.
Πάντα σύμφωνα με την ανταπόκριση του Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, επειδή ο Καρτάλ φοβήθηκε το ενδεχόμενο να διαρρεύσει το έγγραφο ή τμήμα του περιεχομένου του, και να υπάρξουν συνέπειες από την σκανδαλώδη δραστηριότητα των Τούρκων διπλωματών σε ξένοι έδαφος, έγραψε ότι πηγή των πληροφοριών είναι ενημερωτικό σημείωμα που πήρε από το συνδεδεμένο (V) ίδρυμα. Το V είναι ο λατινικός αριθμός πέντε και πρόκειται για τον κωδικό αριθμό της Διεύθυνσης Έρευνας και Ασφάλειας του υπουργείου Εξωτερικών (γνωστό και ως Τμήμα Πληροφοριών, Araştırma ve Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü, στα Τούρκικα). Δεν είναι σαφές πόσα άτομα έχουν γίνει στόχος κατασκοπείας. Ωστόσο το γεγονός ότι το έγγραφο διανεμήθηκε σε 74 επαρχίες σημαίνει ότι τουλάχιστον μερικές εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χαρακτηριστεί ως εχθροί της κυβέρνησης Ερντογάν, στο εξωτερικό.

Άλλο έγγραφο, από την εισαγγελία του Αφιόν Καραχισάρ, δείχνει πόση έκταση έχουν πάρει οι κατασκοπικές δραστηριότητες των Τούρκων διπλωματών. Το έγγραφο, με ημερομηνία 21 Ιουνίου 2022, περιείχε πληροφορίες που προέρχονταν από ένα επαρχιακό αστυνομικό τμήμα στις 8 Ιουνίου, το οποίο στην πραγματικότητα είχε φτάσει από την Emniyet μια μέρα νωρίτερα. Αυτό ανέφερε ότι έξι άτομα εντοπίστηκαν στη Νορβηγία, την Ολλανδία και την Ελλάδα και διέταξε να αναληφθούν οι κατάλληλες νομικές ενέργειες εναντίον τους.


Πιστεύεται ότι οι άνθρωποι τους οποίους κατασκοπεύει η τουρκική κυβέρνηση στο εξωτερικό σχετίζονται με το κίνημα του Γκιουλέν, που κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση για μια σειρά ζητημάτων από την διαφθορά ως την παροχή βοήθειας σε ένοπλες ομάδες τζιχαντιστών. Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν ενδεχόμενα διπλωματικά επεισόδια με τις χώρες στις οποίες οι Τούρκοι διπλωμάτες κάνουν κατασκοπεία, ο Καρτάλ, σημειώνει ότι οι πληροφορίες που διαβιβάζει το υπουργείο εξωτερικών πρέπει να διαχειρίζονται στη βάση ότι οι αρχές πρέπει να τις γνωρίζουν και όχι να τις μοιράζονται με μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα ή θεσμούς.

Με βάση το δημοσίευμα του Nordic Monitor διπλωματικό προσωπικό της Τουρκίας συχνά βρέθηκε στο στόχαστρο των αρχών στις χώρες φιλοξενίας, Μάλιστα αναφέρονται δύο διπλωμάτες που σχεδίαζαν την απαγωγή ενός επιχειρηματία τουρκικής και ελβετικής καταγωγής στην Ελβετία και εναντίον των οποίων οι ελβετικές αρχές είχαν εκδώσει εντάλματα σύλληψης. Οι συγκεκριμένοι είχαν κατηγορηθεί και για πολιτική κατασκοπεία, για λογαριασμό άλλο κράτους. Ακόμα και η Γερμανία είχε προειδοποιήσει ότι τέτοιες ενέργειες κατασκοπείας σε γερμανικό έδαφος θεωρούνταν ποινικά αδικήματα και δεν θα γίνονταν ανεκτά.

Keywords
Τυχαία Θέματα