Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Κατατέθηκαν τέσσερα αιτήματα οροθετικών – Ιδρύεται μονάδα στο «Αττικόν»

16:58 15/12/2022 - Πηγή: Enikos

Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης θα ιδρυθεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση προσώπων οροθετικών στον ιό της ανθρώπινης ανοσοποιητικής ανεπαρκείας.

Ήδη έχουν υποβληθεί στην Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Ε.Α.Ι.Υ.Α.) τέσσερα αιτήματα προσώπων οροθετικών στον ιό της ανθρώπινης ανοσοποιητικής ανεπαρκείας για χορήγηση άδειας υποβολής σε μέθοδο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δήλωσε ο Αν. Καθηγητής και Πρόεδρος

της Εθνικής Αρχής ΙΥΑ, κ. Νικόλαος Βραχνής κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, όπου ενημέρωσε για την επικείμενη επιστημονική συνάντηση της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που θα πραγματοποιηθεί στους Δελφούς το Σαββατοκύριακο 17-18 Δεκεμβρίου.

Όπως ανέφερε, χάρη στην πρόοδο της επιστήμης, τα άτομα που ζουν με HIV μπορούν πλέον να απολαμβάνουν ένα φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής. Το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι η σύλληψη, είτε με φυσική διαδικασία είτε με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, δεν ενέχει κίνδυνο μετάδοσης του HIV εφόσον το άτομο λαμβάνει αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, παρά τα επιστημονικά δεδομένα, οι επιλογές για τα άτομα που ζουν με HIV και επιθυμούν να γίνουν γονείς εξακολουθούν να είναι αυστηρά περιορισμένες, με τα πολιτικά και ρυθμιστικά κοινωνικά πλαίσια να αποτυγχάνουν να καλύψουν τη διαφορά με την ραγδαία πραγματικά εξέλιξη της επιστήμης.

Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αγγλία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Φιλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ισπανία κ.α, υπάρχουν ήδη οργανωμένες δομές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τόσο ιδιωτικού όσο και κυρίως δημοσίου δικαίου που υποδέχονται τους οροθετικούς προκειμένου να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Η Αρχή, με γνώμονα πάντα τις ανάγκες των υποβοηθούμενων ατόμων, προσπαθεί να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην χώρα μας και σε ό,τι αφορά τους οροθετικούς. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής ΙΥΑ, κ. Νικόλαος Βραχνής τόνισε ότι: «Είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας, αρωγοί σε οτιδήποτε χρειαστεί, σε ιατρικό και νομικό επίπεδο, προκειμένου να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η εν λόγω Μονάδα, και έτσι η Αρχή να ολοκληρώσει τον έλεγχο των συγκεκριμένων αιτημάτων. Ήδη έχουμε εισηγηθεί στο υπουργείο Υγείας αναφορικά με τις απαιτούμενες κτηριακές προδιαγραφές, τον απαιτούμενο εξοπλισμό και την αναγκαία στελέχωση της εν λόγω Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής».

Ο Πρόεδρος της Αρχής κ. Βραχνής ενημέρωσε ότι έχουν κατατεθεί στην Αρχή αιτήματα από διεμφυλικά άτομα, που ζητούν την άδεια της Αρχής να υποβληθούν σε μέθοδο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Στους Δελφούς θα συζητηθεί το θέμα της δυνατότητας ή μη υποβολής διεμφυλικών προσώπων σε μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με σκοπό την απόκτηση τέκνου, ενός θέματος που δεν ορίζεται ρητά στη νομοθεσία, όπως είπε. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη ζουν 1.500.000 διεμφυλικά άτομα. Σε 20 Ευρωπαϊκές χώρες όπως και στην Αγγλία έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα των διεμφυλικών ατόμων να υποβάλλονται σε μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ενώ σε 6 χώρες απαγορεύεται. Στη Γερμανία και την Γαλλία δεν υπάρχει ακόμα σαφές νομοθετικό πλαίσιο, ενώ στην Ιταλία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η φυλομετάβαση.

Το 2021 στην Ισπανία ανακοινώθηκε επίσημα η κρατική επιχορήγηση των διεμφυλικών ατόμων προκειμένου να μπορούν σε υποβληθούν χωρίς καμία εξαίρεση σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

To Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα ψήφισμα σχετικό με το δικαίωμα των διεμφυλικών ατόμων στην τεκνοποίηση και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη υπεράσπισης και αύξησης της πρόσβασής τους σε υπηρεσίες και δικαιώματα τα οποία θα πρέπει να είναι ευρέως διαθέσιμα. Τονίστηκε ότι κανείς δεν πρέπει να υφίσταται διακρίσεις λόγω της ταυτότητας φύλου του όταν προσπαθεί να έχει πρόσβαση σε γενικούς αλλά και σε συγκεκριμένους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης.

Keywords
Τυχαία Θέματα