91 χρόνια γιορτάζει ο ΠΑΟΚ (ΒΙΝΤΕΟ)

10:27 20/4/2017 - Πηγή: Aixmi

Τα 91 χρόνια του γιορτάζει ο ποδοσφιρικός σύλλογος του ΠΑΟΚ, που έχει ως χρώματα το μαύρο, ένδειξη πένθους για την πτώση του Ελληνισμού της Ανατολής, και το λευκό, σύμβολο της ελπίδας για αναγέννηση.

Πρώτο σήμα του συλλόγου ήταν ένα πέταλο κι ένα τετράφυλλο τριφύλλι. Ύστερα από τη συγχώνευση με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης επιλέχθηκε ως έμβλημα ο δικέφαλος αετός

που παραπέμπει στη Βυζαντινή αυτοκρατορία.

Αρκετά χρόνια αργότερα το έμβλημα τροποποιήθηκε, καθώς τα φτερά του αετού δεν εμφανίζονται πλέον ανοιχτά αλλά πένθιμα κλειστά, ούτε φέρει στέμμα, σπαθί ή σφαίρα. Ο Βυζαντινός αετός των Παλαιολόγων έφερε στέμα, ενώ του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως κρατά επίσης μια στρογγυλή σφαίρα και σταυρό, με τα δύο κεφάλια να ατενίζουν την Ανατολή και τη Δύση.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ιδρύθηκε στις 20 Απριλίου 1926 ως το ποδοσφαιρικό τμήμα του Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κωνσταντινουπολιτών (ΠΑΟΚ). Είναι μία από τις δημοφιλείς ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου και έχει αναδείξει σημαντικούς ποδοσφαιριστές.

Συμμετέχει ανελλιπώς σε όλα τα πρωταθλήματα Α΄ εθνικής από την ίδρυση της κατηγορίας την περίοδο 1959–60, έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα το 1976 και το 1985, καθώς και τέσσερα κύπελλα Ελλάδας (1972, 1974, 2001 και 2003), ενώ έχει συμμετάσχει και σε 13 ακόμα τελικούς της διοργάνωσης. Στο ενεργητικό του έχει επίσης αρκετές αξιομνημόνευτες πορείες και νίκες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

1926–1945: Ίδρυση και οι πρώτες διακρίσεις

Είμαστε εμείς της Πόλης
τα παιδιά τα παινεμένα
που παίζουμε την μπάλα ξακουσμένα.
Έχουμε εμείς περίσσια χάρη
που δεν την έχει ομάς καμία άλλη.
Το σύστημά μας είναι πάσα – πάσα
στο τέλος της σεζόν θα κάνουμε την κάσα.
Να δούμε πόσα γκολ μας έχουν δώσει
και πόσα εμείς τους έχουμε φουσκώσει.
Απόσπασμα από τον πρώτο ύμνο που γράφτηκε για τον ΠΑΟΚ το 1927.

Ο ΠΑΟΚ ιδρύθηκε στις 20 Απριλίου 1926 κι έπειτα από δύο μήνες προετοιμασίας, αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να αγωνιστεί με τις υπόλοιπες ομάδες της Θεσσαλονίκης, ως μέλος της ΕΠΣΜ. Ο πρώτος αγώνας του συλλόγου ήταν μια νίκη εναντίον του Ηρακλή στις 26 Ιουλίου 1926 με σκορ 2–1. Ο πρώτος προπονητής του ΠΑΟΚ υπήρξε το 1926, άμισθος, ο Κώστας Ανδρεάδης. Το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο που υπογράφτηκε στον ΠΑΟΚ, αφορούσε στον εβραϊκής καταγωγής Γάλλο ποδοσφαιριστή Ραϊμόν Ετιέν στις 5 Σεπτεμβρίου 1928. Το συμβόλαιο προέβλεπε ότι ο ποδοσφαιριστής, προερχόμενος από τον ελληνικό σύλλογο Πέρα Κλουμπ της Κωνσταντινούπολης, θα λάμβανε μισθό 4.000 δραχμών μηνιαίως.

Το όραμα των ιδρυτών του συλλόγου και το σύνολο της κοινότητας του ΠΑΟΚ για τη θέσπιση έδρας, έγινε μετά από μεγάλη προσπάθεια πραγματικότητα το 1928 και στις 12 Δεκεμβρίου 1930 εγκαινιάστηκε η έδρα του ΠΑΟΚ, το γήπεδο του Συντριβανίου. Ακολούθησε φιλικός αγώνας με αντίπαλο τον Άρη όπου ο ΠΑΟΚ νίκησε με σκορ 2–1. Το γήπεδο αυτό υπήρξε έδρα του ΠΑΟΚ ως το 1959 και σήμερα στη θέση του βρίσκεται η Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Ο πρώτος ξένος προπονητής στην ιστορία της ομάδας ήταν ο Γερμανός Ρούντολφ Γκάσνερ, ο οποίος υπηρέτησε τον ΠΑΟΚ την περίοδο 1931–32.

Ο ΠΑΟΚ συμμετείχε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα Ελλάδας την περίοδο 1935-36. Το 1937 κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο όταν και αναδείχθηκε πρωταθλητής Ε.Π.Σ. Μακεδονίας και συμμετείχε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κατακτώντας τη 2η θέση.

Το 1939 αναμετρήθηκε με την ΑΕΚ στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, προηγήθηκε με γκολ του Ιωαννίδη όμως τελικά η ΑΕΚ επικράτησε με σκορ 2-1. Την ίδια χρονιά αγωνίστηκε στον τελικό του πανελληνίου πρωταθλήματος όπου έχασε σε διπλό τελικό από την ΑΕΚ και κατέκτησε τη 2η θέση. Το 1940 κατέκτησε το πρωτάθλημα Μακεδονίας – Θράκης.

Κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου 1940–41, ο ΠΑΟΚ έχασε δύο ποδοσφαιριστές του, που έπεσαν για την πατρίδα στα βουνά της Αλβανίας. Επρόκειτο για τον τερματοφύλακα της ομάδας Νίκο Σωτηριάδη (ο πρώτος παίκτης του ΠΑΟΚ που χρίστηκε διεθνής αγωνιζόμενος το 1938 σε επίσημο αγώνα της εθνικής Ελλάδας), καθώς και τον αμυντικό Γιώργο Βατίκη.

1946–1958: Η κυριαρχία στη Θεσσαλονίκη
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή, στις αρχές της δεκαετίας του ’50, άρχισαν να γράφονται οι «χρυσές» σελίδες της ιστορίας του ΠΑΟΚ. Δημιουργήθηκαν τα περίφημα «τσικό του Βίλλυ», του Αυστριακού προπονητή Βίλχελμ Σβέτσιγκ, από τα οποία ξεπήδησαν μεγάλα ονόματα που άφησαν εποχή,όπως μεταξύ άλλων οι Λέανδρος Συμεωνίδης, Γιαννέλος Μαργαρίτης και Γιώργος Χαβανίδης.

Το 1948 ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα Μακεδονίας και στη συνέχεια συμμετείχε στην τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος όπου κατετάγη 3ος. Το 1950 αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά πρωταθλητής Μακεδονίας, ενώ την επόμενη χρονιά (1950-51) συμμετείχε για δεύτερη φορά σε τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, ηττήθηκε όμως από τον Ολυμπιακό.

Το καλοκαίρι του 1952 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος νυχτερινός αγώνας στο γήπεδο του Συντριβανίου ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και στον Πανιώνιο, εγκαινιάζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τους προβολείς που είχαν τοποθετηθεί στο γήπεδο, το οποίο ήταν μόλις το δεύτερο στην Ελλάδα, μετά από αυτό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, που απέκτησε ηλεκτροφωτισμό.

Το 1953 σηματοδότησε την έναρξη μιας σπουδαίας εποχής για τον ΠΑΟΚ. Κατά τη διάρκεια των μεταγραφών του καλοκαιριού στην ομάδα ήρθαν οι Κουϊρουκίδης, Πετρίδης, Πρόγιος, Γερούδης, Κεμανίδης, Χασιώτης και Αγγελίδης. Η απόκτηση του Λάμπη Κουϊρουκίδη από τη Δόξα Δράμας αποτέλεσε τη μεγάλη κίνηση για τη διοίκηση του ΠΑΟΚ, καθώς μαζί με τους Λευτέρη Παπαδάκη και Χριστόφορο Γιεντζή δημιουργήθηκε η ξακουστή επιθετική τριπλέτα και η τριετία 1953–1956 αποτέλεσε την πρώτη εποχή διακρίσεων του συλλόγου.

Για τέσσερις συνεχόμενες περιόδους (1954, 1955, 1956, 1957) ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα Μακεδονίας και συμμετείχε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα με τον Γιεντζή να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ την περίοδο 1953-54 και τον Κουϊρουκίδη την περίοδο 1955-56. Το 1955 ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε για 3η φορά σε τελικό κυπέλλου και ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό.

1959–1979: Γήπεδο Τούμπας και οι πρώτοι τίτλοι
Το 1959 ο ΠΑΟΚ γύρισε σελίδα στην ιστορία του, καθώς απέκτησε νέα έδρα, το γήπεδο της Τούμπας. Ήδη από το 1958 είχε ενταχθεί στα εφηβικά τμήματα του συλλόγου ο Γιώργος Κούδας, ο ποδοσφαιριστής που αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες μορφές της ομάδας. Η μετακίνησή του το 1966 στον Ολυμπιακό δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες έριδες του ελληνικού αθλητισμού, με συνέπεια ο αθλητής να μείνει για δυο χρόνια εκτός επίσημων αγώνων και να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ την περίοδο όπου, στα τέλη της δεκαετίας, έμπαιναν οι βάσεις για τη δημιουργία μίας πολύ ισχυρής ομάδας.

Ο σύλλογος προχώρησε σε μεταγραφές σπουδαίων νεαρών Ελλήνων ποδοσφαιριστών, με πρώτο το καλοκαίρι του 1968 από την Αναγέννηση Επανωμής τον Σταύρο Σαράφη, μετέπειτα κορυφαίο σκόρερ της ιστορίας του στην Α’ εθνική κατηγορία με 136 τέρματα. Τον επόμενο χρόνο εντάχθηκαν στο δυναμικό του ΠΑΟΚ οι Τερζανίδης, Παρίδης, Ασλανίδης και η μεγάλη ομάδα άρχισε να δημιουργείται.

Τα δυο πρώτα κύπελλα Ελλάδος
Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν όλο το οικοδόμημα του ΠΑΟΚ βασίστηκε σε Θεσσαλονικείς και Βορειοελλαδίτες ποδοσφαιριστές. Ο ΠΑΟΚ αποτέλεσε τον μοναδικό ελληνικό σύλλογο από τους πέντε δημοφιλέστερους, ο οποίος αρνήθηκε να εντάξει στο δυναμικό του «ελληνοποιημένους» ξένους παίκτες και επιπρόσθετα κατήγγειλε το διαρκές σκάνδαλο επί Δικτατορίας, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με το σύνολο που «έχτισε» ο ΠΑΟΚ, κατάφερε να αντιμετωπίσει επάξια τις παραδοσιακές ποδοσφαιρικές δυνάμεις της Αθήνας, κατακτώντας δύο κύπελλα το 1972 και το 1974 και ένα πρωτάθλημα το 1976. Από το 1970 μέχρι και το 1974 ο Δικέφαλος αγωνίστηκε σε πέντε συνεχόμενους τελικούς κυπέλλου Ελλάδας. Καθοριστική για την εκτίναξη προς τις επιτυχίες υπήρξε η άφιξη του Άγγλου προπονητή Λες Σάνον το 1971.

Το 1972 στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2-1 επί του Παναθηναϊκού και κατέκτησε για πρώτη φορά το τρόπαιο με τον Γιώργο Κούδα να σημειώνει και τα 2 γκολ. Το 1973 κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα Ελλάδας μένοντας για 2 βαθμούς μακρυά από την κορυφή. Ήταν η καλύτερη επίδοση της ομάδας από τη θέσπιση της Α’ Εθνικής. Το 1974 κατέκτησε για δεύτερη φορά το κύπελλο Ελλάδας όταν επικράτησε με 4-3 στα πέναλτι επί του Ολυμπιακού. Οι Παρίδης και Ασλανίδης σημείωσαν τα τέρματα της κανονικής διάρκειας του αγώνα και το τρόπαιο κατακτήθηκε με το εύστοχο πέναλτι του Αποστολίδη.

Το 1974 ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε στον τρίτο γύρο του κυπέλλου Κυπελλούχων, αποκλείοντας διαδοχικά τη Λέγκια Βαρσοβίας και στη συνέχεια τη Λυών, την οποία νίκησε με 4-0 στον πρώτο αγώνα. Αποκλείστηκε από τη μετέπειτα φιναλίστ της διοργάνωσης Μίλαν καθώς το ισόπαλο αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα δεν στάθηκε αρκετό για να του δώσει την πρόκριση.

Το πρώτο πρωτάθλημα
Ο Σάνον αποχώρησε από την ομάδα στις 11 Οκτωβρίου 1974 και δύο μήνες αργότερα ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ο Ούγγρος Γκιούλα Λοράντ, υπό την καθοδήγηση του οποίου ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα το 1976 με απολογισμό 21 νίκες, 7 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες, έχοντας την καλύτερη επίθεση και άμυνα (60–17 τέρματα). Οι Κούδας, Γκουερίνο και Σαράφης ήταν οι πρώτοι σκόρερ της ομάδας με τους Φούρτουλα, Γούναρη, Ιωσηφίδη, Αναστασιάδη, Τερζανίδη, Αποστολίδη, Πέλλιο, Φουντουκίδη, Κερμανίδη να είναι επίσης εκ των διακριθέντων της ομάδας.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 1975 υπό την καθοδήγηση του Γκιούλα Λοράντ ο ΠΑΟΚ σημείωσε μια μεγάλη νίκη επί της Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ με 1-0 για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ.[2] Το 1978 ο ΠΑΟΚ αναδείχθηκε 2ος στο πρωτάθλημα Ελλάδας αφήνοντας πίσω τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.

1979–1985: Η δημιουργία της ΠΑΕ και το δεύτερο πρωτάθλημα
Στις 18 Ιουλίου 1979 ιδρύθηκε η Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία (ΠΑΕ ΠΑΟΚ) με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 37.100.000 δραχμές και πρώτο πρόεδρο και μεγαλομέτοχο τον Γιώργο Παντελάκη. Η πολύ καλή αγωνιστική πορεία συνεχίστηκε και τη δεκαετία του ’80, καταφέρνοντας να φτάσει σε τρεις ακόμη τελικούς κυπέλλου Ελλάδας, χωρίς όμως να κατακτήσει το τρόπαιο.

Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ο ΠΑΟΚ είχε ορισμένες αξιόλογες εμφανίσεις απέναντι σε καταξιωμένους συλλόγους. Στο κύπελλο Κυπελλούχων της περιόδου 1981-82 χρειάστηκε η διαδικασία των πέναλτι για να αποκλειστεί από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Την επόμενη χρονιά (1982-83) στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ απέκλεισε τη γαλλική Σοσό και παρά το ότι κατάφερε βγει νικητής από τη μια αναμέτρηση με τη Σεβίλλη δεν προκρίθηκε στη συνέχεια. Το 1984 νέοι παράγοντες στην ΠΑΕ εμπιστεύθηκαν τις τύχες της ομάδας στον Αυστριακό Βάλτερ Σκότσικ, ο οποίος δημιούργησε ένα αξιόμαχο σύνολο. Στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ (1983-84) μετά από δυο συγκλονιστικές αναμετρήσεις η Μπάγερν Μονάχου επικράτησε με 9-8 στα πέναλτι για να προκριθεί. Την επόμενη χρονιά (1984-85) ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το δεύτερο πρωτάθλημα Ελλάδας και το πρώτο επαγγελματικό με απολογισμό 19 νίκες, 8 ισοπαλίες και 3 ήττες (54–26 τέρματα).

1986–1995: Τα επεισόδια πληγή για τον σύλλογο
Την περίοδο 1988-89 για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ ο ΠΑΟΚ αναμετρήθηκε με τη μετέπειτα κάτοχο του τροπαίου Νάπολι του Ντιέγκο Μαραντόνα. Στον πρώτο αγώνα στην Ιταλία ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε 1-0, όμως στον επαναληπτικό, κατά τη διάρκεια του οποίου προέκυψαν σοβαρά επεισόδια, οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1. Δύο χρόνια αργότερα (1990-91) για την ίδια διοργάνωση χάθηκε μια ακόμα πρόκριση στα πέναλτι, καθώς η Σεβίλλη επικράτησε με 4-3 στη διαδικασία αυτή του ΠΑΟΚ.

Η δεκαετία του ’90 σημαδεύτηκε από την κόντρα του τότε προέδρου της ομάδας Θωμά Βουλινού με τους οργανωμένους φιλάθλους, η οποία οδήγησε στις αρχές του 1996 στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού και διοικητικού καθεστώτος. Υπό τις οδηγίες του Ολλανδού προπονητή Άρι Χάαν ο ΠΑΟΚ την περίοδο 1994–95 τερμάτισε στην 3η θέση του πρωταθλήματος και εξέτισε την ποινή αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ποινή που του είχε επιβληθεί από την UEFA την περίοδο 1992-93 για τα επεισόδια στον εντός έδρας αγώνα με την Παρί Σεν Ζερμέν.

1996–2006: Επιστροφή στους τίτλους

Η απόκτηση από την Ξάνθη του Ζήση Βρύζα το καλοκαίρι του 1996 και οι μεταγραφές του Κώστα Φραντζέσκου από τον ΟΦΗ και του Σπύρου Μαραγκού από τον Παναθηναϊκό τον Ιανουάριο του 1997 άλλαξαν τον αγωνιστικό προσανατολισμό της ομάδας και με προπονητή τον Άγγελο Αναστασιάδη ο ΠΑΟΚ πραγματοποίησε δύο εξαιρετικές περιόδους (1996–97, 1997–98), όπου εξασφάλισε εύκολα τη συμμετοχή στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ (1997-98, 1998-99).

Την περίοδο 1997-98 στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ οι αναμετρήσεις με την Άρσεναλ αποτέλεσαν ορόσημο στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Στον πρώτο αγώνα στη Θεσσαλονίκη με 1-0 με γκολ του Φραντζέσκου από κάθετη πάσα του Ζαφειρίου ο ΠΑΟΚ απέκτησε το πλεονέκτημα, ενώ στον επαναληπτικό ο Ζήσης Βρύζας ισοφάρισε σε 1-1 λίγα λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα και έδωσε την πρόκριση στον ΠΑΟΚ. Τα λάθη εναντίον της Ατλέτικο Μαδρίτης στον τρίτο γύρο στοίχισαν την πρόκριση στον ΠΑΟΚ.

Από το 2000 αξιόλογοι ποδοσφαιριστές μεταγράφηκαν στον ΠΑΟΚ όπως οι Γ.Χ. Γεωργιάδης, Π. Κωνσταντινίδης, Β. Μπορμπόκης, Βενετίδης, Οκκάς, Εγκωμίτης, Φρούσος, Ναλιτζής, Βαλένσια, Καμπς. Την περίοδο 2000-01 για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ο ΠΑΟΚ με κορυφαίο τον Πατρίσιο Καμπς, ο οποίος σημείωσε 2 γκολ, επικράτησε με 3-0 επί της πρωτοπόρου του καμπιονάτο Ουντινέζε, η οποία είχε νικήσει στον πρώτο αγώνα με 1-0.

Στη συνέχεια της ίδιας περιόδου ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το κύπελλο (2000-01) επί του Ολυμπιακού επικρατώντας με σκορ 4-2 στον τελικό που διεξήχθη στο Στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ένα ακόμη κύπελλο Ελλάδας κατακτήθηκε το 2003 όταν ο ΠΑΟΚ επικράτησε στον τελικό επί του Άρη με 1-0.

Την περίοδο 2004-05 ο ΠΑΟΚ έχασε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Στην αναμέτρηση όμως για την προκριματική φάση εναντίον της Μακάμπι Τελ Αβίβ χρησιμοποιήθηκε αντικανονικά ο (τιμωρημένος με την πρώην ομάδα του από την προηγούμενη περίοδο) Λιάσος Λουκά με συνέπεια η ΟΥΕΦΑ να επέμβει και να κατακυρώσει τον πρώτο αγώνα υπέρ της ισραηλινής ομάδας με 0-3 (αντί 1-2 που έληξε στην κανονική διάρκειά του).

2007–2011: Πρωτοβουλία Ζαγοράκη

Το καλοκαίρι του 2007 ο Θοδωρής Ζαγοράκης που μόλις είχε εγκαταλείψει την αγωνιστική δράση, αποφάσισε να αναλάβει την προεδρία της ΠΑΕ σε μια προσπάθεια να οδηγήσει την ομάδα μακριά από το διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει. Μία από τις πρώτες προτεραιότητές του υπήρξε η κατασκευή του νέου αθλητικού κέντρου της ομάδας στην περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης. Την τεχνική ηγεσία της ομάδας ανέλαβε ο Φερνάντο Σάντος. Κατά την αγωνιστική περίοδο 2007-08 τερμάτισε 9ος με 35 βαθμούς, σε μια κάκιστη χρονιά.

Την επόμενη περίοδο (2008-09) ο ΠΑΟΚ απέκτησε ποδοσφαιριστές με σπουδαία καριέρα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο όπως οι Σέρζιο Κονσεϊσάο, Πάμπλο Γκαρσία, Πάμπλο Κοντρέρας οι οποίοι μαζί με τους Αντελίνο Βιεϊρίνια, Ζλάταν Μουσλίμοβιτς, Βλάνταν Ίβιτς και Κώστα Χαλκιά οδήγησαν την ομάδα από την 9η θέση της προηγούμενης χρονιάς στη 2η θέση του πρωταθλήματος στην κανονική περίοδο. Το 2010 ο ΠΑΟΚ έχασε το πρωτάθλημα στην προτελευταία αγωνιστική τερματίζοντας στη 2η θέση. Ακολούθησε η κατάκτηση της πρώτης θέσης στα play off της Super League και εξασφάλισε τη συμμετοχή του στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου αποκλείστηκε από τον Άγιαξ στη διαφορά τερμάτων πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις.

2012–σήμερα: Εποχή Ιβάν Σαββίδη
Το καλοκαίρι του 2012 η ιδιοκτησία της ομάδας πέρασε στον Ιβάν Σαββίδη και επί των ημερών του αποπληρώθηκαν όλα τα χρέη του συλλόγου, ενώ ενισχύθηκε αγωνιστικά με σημαντικούς ποδοσφαιριστές όπως, μεταξύ άλλων, οι Μίροσλαβ Στοχ, Λούκας Πέρεθ, Μπίμπρας Νάτχο, Ρικάρντο Κόστα και Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ.

Ο ΠΑΟΚ την περίοδο 2012-13 στη Σούπερ Λιγκ εξασφάλισε τη δεύτερη θέση από τα play off νικώντας την τελευταία αγωνιστική τον ΠΑΣ Γιάννινα με 1-2 εκτός έδρας. Στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (2013-14) αντιμετώπισε τη Μεταλίστ Χάρκιβ όπου ηττήθηκε στην Τούμπα (0-2), ενώ ήρθε ισόπαλος 1-1 στο Χάρκιβ ωστόσο προκρίθηκε λόγω τιμωρίας της ουκρανικής ομάδας από την ΟΥΕΦΑ (εμπλοκή σε στημένους αγώνες). Στη συνέχεια αγωνίστηκε με τη γερμανική Σάλκε με τον πρώτο εκτός έδρας αγώνα να λήγει 1-1, όμως στον επαναληπτικό (στην άδεια λόγω τιμωρίας Τούμπα) ηττήθηκε με 2-3 και αποκλείστηκε, συνεχίζοντας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, όπου τερμάτισε 2ος στον όμιλό του και προκρίθηκε στη φάση των 32, αποκλείστηκε όμως από την Μπενφίκα, η οποία στη συνέχεια έφθασε ως τον τελικό της διοργάνωσης.

Στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος (2013-14) τερμάτισε 2ος, όμως έπειτα από τα play off υποχώρησε στην 3η θέση. Στο κύπελλο έφτασε ως τον τελικό (τον 17ο της ιστορίας του) όπου ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό.

Στο πρωτάθλημα της περιόδου 2014–15 τερμάτισε τρίτος στην κανονική διάρκειά του, υποχώρησε όμως στην πέμπτη θέση έπειτα από τη διαδικασία των πλέι οφ, εξασφαλίζοντας ωστόσο την έξοδό του στο Γιουρόπα Λιγκ. Την επόμενη χρονιά (2015–16) εξασφάλισε τη συμμετοχή του στο Τσάμπιονς Λιγκ, τερματίζοντας στην πρώτη θέση των πλέι οφ, παρά το γεγονός ότι στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ήταν τέταρτος.

Οι αγώνες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις
Ο ΠΑΟΚ έχει αγωνιστεί με σημαντικά ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA, όπως η Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ και η Νάπολι του Ντιέγκο Μαραντόνα. Έχει αποκλείσει ορισμένες πολύ ισχυρές ομάδες κατά την περίοδο που τις αντιμετώπισε, όπως τη Λέγκια Βαρσοβίας και τη Λυών στην πορεία του στο κύπελλο Κυπελλούχων του 1973–74, όταν έφθασε μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης, για να αποκλειστεί από την κάτοχο του τροπαίου Μίλαν, ενώ σημαντικές προκρίσεις έχει σημειώσει και επί των Μαλίν, Άρσεναλ, Ουντινέζε, Γκρασχόπερς, Φενερμπαχτσέ και Τότεναμ.

Σε άλλες περιπτώσεις υπήρξε εξαιρετικά άτυχος, καθώς τέσσερις φορές αποκλείστηκε στη διαδικασία των πέναλτι από τις Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Μπάγερν Μονάχου, Σεβίλλη και Μπενφίκα, ενώ δύο αποκλεισμούς έχει υποστεί από τον Άγιαξ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (2010-11, 2016-17) παρά το γεγονός ότι και τις δύο φορές στους πρώτους εκτός έδρας αγώνες αναδείχθηκε ισόπαλος με 1-1, τον πρώτο με εντός έδρας ισοπαλία 3-3 (κανονισμός του εκτός έδρας γκολ) και τον δεύτερο με εντός έδρας ήττα 1-2.

Ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική ελληνική ομάδα με θετικό πρόσημο σε νίκες και τέρματα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (εξαιρείται ο Ολυμπιακός Βόλου που έχει τρεις νίκες και μία ισοπαλία σε σύνολο μόλις τεσσάρων αγώνων και το μέγεθος δεν είναι συγκρίσιμο), ενώ η εκτός έδρας νίκη του επί της Λοκομοτίβι Τιφλίδας με σκορ 7–0 στις 16 Σεπτεμβρίου 1999 για το κύπελλο UEFA, είναι η μεγαλύτερη σε έκταση που πέτυχε ποτέ ελληνική ομάδα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι ο Στέφανος Αθανασιάδης με 20 τέρματα και ακολουθούν οι Δημήτρης Σαλπιγγίδης και Ρόμπερτ Μακ με 14 και 10 αντίστοιχα.

Η ψηλότερη θέση που έφτασε ποτέ ο ΠΑΟΚ ήταν η 15η, την περίοδο 1977–78. Ήταν η καλύτερη κατάταξη που είχε πετύχει ελληνικός σύλλογος στην ειδική βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ για πολλά χρόνια, μέχρι την περίοδο 1995–96, όταν και ο Παναθηναϊκός αναρριχήθηκε στην 11η θέση. Στον αντίποδα, για μία και μοναδική φορά (την περίοδο 1996–97) ο ΠΑΟΚ βγήκε εκτός λίστας της κατάταξης, εξ αιτίας της απουσίας του τα προηγούμενα χρόνια από τα Κύπελλα Ευρώπης, λόγω της ποινής αποκλεισμού που του επιβλήθηκε από την ΟΥΕΦΑ μετά τα επεισόδια στον αγώνα με αντίπαλο την Παρί Σεν Ζερμέν.

Στοιχεία από τη Βικιπαίδεια

Keywords
ΠΑΟΚ, βιντεο, παε παοκ, ζλάταν μουσλίμοβιτς, super league, ΑΕΚ, θεσσαλονικη, ελλαδα, γκολ, επσμ, ηρακλης, ολυμπιακος, καλοκαιρι, νέα, βασεις, αθηνα, άφιξη, παναθηναικος, ουεφα, uefa, σεν, ξανθη, οφη, συμμετοχή, δραση, play, super, league, οακα, γερμανος, κλειστα επαγγελματα, ομαδα διας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, βασεις 2011, βαθμολογιες πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, βασεις 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, ολυμπιακοί αγώνες, τελος του κοσμου, νίκος αναστασιάδης, βυζαντινη αυτοκρατορια, ρουντολφ, super league, ζλάταν μουσλίμοβιτς, αδεια, εδρα, εθνικη, επσμ, ζλαταν, ηγεσια, ηττα, ιβαν, ιταλια, καριερα, κοντρα, μπαρτσελονα, οακα, ονοματα, οροσημο, οφη, σφαιρα, χρωματα, uefa, αγωνες, αετος, αθανασιαδης, αμυνα, αναγεννηση, ανδρεαδης, αρσεναλ, άφιξη, βαθμολογια, βουνα, βρισκεται, γκολ, γεγονος, γηπεδο, δευτερο, διοικηση, δοξα, δοξα δραμας, δωσει, δυναμικο, διπλο, εμβλημα, εγινε, ευκαιρια, ευκολα, εποχη, εταιρια, ζαγορακης, ζησης, ζησης βρυζας, ζηση, ιδια, ιδρυση, θεολογικη σχολη, θετικο, θοδωρης, ιβιτς, κεφαλαιο, κινηση, κυπελλο, κωνσταντινιδης, λαθη, λεανδρος, ληξη, λυων, μαυρο, μακρια, μηνες, μιλαν, ναλιτζης, νικη, νικο, ξακουστη, ομαδα, οκκας, ολυμπιακος βολου, οραμα, ουεφα, ουντινεζε, παιδια, παε παοκ, ποδοσφαιρο, πεμπτη, πετριδης, σεβιλλη, σεζον, σελιδες, σεν, συνεχεια, συμμετοχή, σπυρου, σουπερ, τμημα, τοτεναμ, φτερα, φορα, χαθηκε, καμπιονατο, αγωνας, ατυχος, super, δημητρης, εμφανισεις, επεισοδια, ξενος, κωστας, league, λευκο, μεινει, ομαδες, play, πληγη, σημα, τουμπα, θωμα, βρυζας
Τυχαία Θέματα
ΠΑΟΚ,paok