Deloitte: Αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα το 2016
Αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 45% έως το τέλος του 2016 προβλέπει για την Ελλάδα η έκθεση της Deloitte: Deleveraging Europe 2015 – 2016 η οποία εξετάζει την πορεία της ευρωπαϊκής αγοράς πωλήσεων τόσο μη στρατηγικών, όσο και μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά τη διάρκεια του 2015.
Από τη μελέτη των τραπεζικών δεδομένων του 2015, παρατηρείται ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρόσφατων stress test που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών συστημικών τραπεζών διαμορφώθηκαν λίγο πάνω από 14 δισ. ευρώ. Η ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών το 2015 έθεσε τις βάσεις για αυξημένη δραστηριότητα διάθεσης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα στην Ελλάδα.
Μέχρι το τέλος του 2016, σύμφωνα με την Deloitte, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί, φτάνοντας το 45%, ήτοι μια αύξηση ύψους 11% από το αντίστοιχο ποσοστό του Μαρτίου 2015. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων εξελίξεων και της συνεχούς και αυξανόμενης πίεσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό αναμένεται ότι οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες θα εξετάσουν ιδιαίτερα σοβαρά τις πολιτικές αποεπένδυσης μη εξυπηρετούμενων δανείων τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στις άλλες χώρες που δραστηριοποιούνται.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Deloitte, η Ελλάδα εξακολουθεί να υποφέρει από το υψηλό κρατικό χρέος και τη συνεχιζόμενη οικονομική αστάθεια, παράγοντες οι οποίοι έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη οικονομική αβεβαιότητα και μικρότερη διάθεση για επενδύσεις. Μέχρι σήμερα παρατηρείται σχετικά περιορισμένη δραστηριότητα απομόχλευσης από τις τράπεζες γεγονός το οποίο επίσης περιορίζει τις επενδυτικές ευκαιρίες.
Η εικόνα στην Ευρώπη
Στο ποσό των 104,3 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που απέφεραν οι πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των μη στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών στην Ευρώπη το 2015, σύμφωνα με έκθεση της Deloitte: Deleveraging Europe 2015 – 2016.
Όπως προκύπτει από την έκθεση της Deloitte, περισσότερα από 300 δισ. ευρώ έχουν αποφέρει οι εν λόγω συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από το 2013 έως και το 2015.
Το 2015, κρίνοντας από την συνολική αξία των συναλλαγών (ύψους 104,3 δισ. ευρώ) που ολοκληρώθηκαν το α΄ εξάμηνο του 2015, καθώς επίσης και τα επιπλέον 44,5 δισ. ευρώ αξία χαρτοφυλακίων για τα οποία βρίσκονταν σε εξέλιξη διαδικασίες πώλησης στο τέλος του ίδιου χρόνου, η δραστηριότητα στην ευρωπαϊκή αγορά εκτιμάται ότι ήταν υψηλότερη κατά περίπου 26% σε σύγκριση με την αξία συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν το 2014 ύψους 83 δισ. ευρώ (με βάση τις ολοκληρωμένες συναλλαγές).
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της έκθεσης, το 2016 η συνολική αξία των πωλήσεων μη στρατηγικών και μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων δανείων αναμένεται να αγγίξει τα 130 δισ. ευρώ.
Τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν τις ενέργειες απομόχλευσης, καθώς διαθέτουν μη στρατηγικά και μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ξεπερνούν τα 2 τρισ. ευρώ.
Όπως σημειώνεται αρχίζει να διαφαίνεται μια παρατεταμένη στροφή των συναλλαγών από τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως με καλύμματα εμπορικά ακίνητα, προς τις πωλήσεις εξυπηρετούμενων αλλά μη στρατηγικών στεγαστικών δανείων, καθώς και δανείων προς ΜΜΕ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πιο δραστήρια αγορά, με βάση την αξία συναλλαγών, δανειακών χαρτοφυλακίων το 2015, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 38 δισ. λίρες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το ενδιαφέρον της αγοράς στράφηκε ταχέως από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα εξυπηρετούμενα μη στρατηγικά δάνεια. Αναμένεται ότι και το 2016 η εν λόγω αγορά θα διατηρήσει την 1η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με βάση την αξία συναλλαγών.
Αναφορικά με την συναλλακτική δραστηριότητα, η αγορά δανειακών χαρτοφυλακίων της Ιρλανδίας παρουσιάζει ενδείξεις επιβράδυνσης, ενώ αντίθετα αυξάνεται η δραστηριότητα στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Κεντρική, Νότια & Ανατολική Ευρώπη.
Η αναμενόμενη αύξηση της αξίας των συναλλαγών θα προέλθει κυρίως λόγω της αύξησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών, των αυξημένων εποπτικών υποχρεώσεων και των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες ως αποτέλεσμα των πλαισίων Basel III, Solvency II και IFRS 9 μεταξύ άλλων καθώς και της επικρατούσας στρατηγικής για επικέντρωση στις κύριες εγχώριες αγορές και στην εστίαση στις κύριες δραστηριότητες.
Οφέλη από τη δημιουργία αγοράς πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων
Για τις τράπεζες, μια δραστήρια αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων ενισχύει τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους γεγονός που υποβοηθάει τη διάθεση νέου δανεισμού στην πραγματική οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, μια δραστήρια αγορά πωλήσεων χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων:
– Μειώνει τους χρηματοοικονομικούς, λειτουργικούς, οργανωτικούς και κεφαλαιακούς επιβαρυντικούς παράγοντες για τις τράπεζες,
– Αποδεσμεύει ανθρώπινους πόρους και κεφάλαια προς όφελος νέων χρηματοδοτήσεων της πραγματικής οικονομίας, παράγοντας ανάπτυξη της οικονομίας,
– Βελτιώνει τη διαχείριση τραπεζικού κινδύνου. Προσελκύει το ενδιαφέρον μιας σειράς επενδυτικών ιδρυμάτων, όπως είναι τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και οι οργανισμοί διαχείρισης κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων ξένων επενδυτικών ιδρυμάτων, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά και στην εταιρική ανασυγκρότηση κλάδων της οικονομίας που απαιτούν νέες επενδύσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte, με το χρόνο μια δραστήρια αγορά πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να γίνει ένα καθιερωμένο εργαλείο για τις τράπεζες για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και του άμεσου και έμμεσου κόστους διαχείρισης αυτών.
Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, μια τέτοια αγορά συμβάλλει στην ταχύτερη ανάκαμψη μέσω της διευκόλυνσης της εξόδου των μη βιώσιμων εταιριών και μέσω της υποστήριξης της ανάπτυξης των βιώσιμων εταιριών, με την διάθεση πιο ανταγωνιστικών πόρων προς περισσότερο παραγωγικές εταιρίες και με την αναδιοργάνωση και ανάπτυξη των εταιριών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Χαμός με την Ελένη Μενεγάκη στο σούπερ μάρκετ
- Τραμπ και Χίλαρι οι θριαμβευτές της "Σούπερ Τρίτης"
- Επίκειται Εξαγορά μας;
- Πως το ''χρυσο'' κοριτσι του τενις εχασε τον θρονο του...
- Ο θρήνος μιας οικογένειας Σύρων που έχασαν το 6χρονο κοριτσάκι τους - ΦΩΤΟ
- Βρείτε τους συνεπώνυμούς σας σε όλο τον κόσμο
- Απίστευτη πρόκληση Σλοβάκου Πρωθυπουργού: «Τσίπρα, θα υπάρχει ένα μόνο hotspot και θα λέγεται…»
- Με "τα νεα" τα εβαλε παλι ο κατρουγκαλος
- Οταν ο σερβιτόρος, νέος σύμβουλος του Τσίπρα τουίταρε στη Μενεγάκη: «Είσαι κούκλα, τι μποτάκια φοράς, με διατηρείς ορεξάτο» [εικόνες]
- Δείτε πώς είναι σήμερα Ελληνίδες σταρ της δεκαετίας του 90'!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Aixmi
- Λεβέντης: Ο Τσίπρας χωλαίνει (ΒΙΝΤΕΟ)
- Αντιπαράθεση Βίτσα – Μπακογιάννη για την προσφυγική κρίση (ΒΙΝΤΕΟ)
- Άσαντ: Αχτίδα ελπίδας η εκεχειρία
- Ο κουρέας της Ειδομένης
- Deloitte: Αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα το 2016
- Πάτρα: Δικηγόροι σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το δικαστικό μέγαρο
- 4.863 τα κρούσματα μικροκεφαλίας στη Βραζιλία
- Στην Κούβα για αγώνα μπέιζμπολ ο Ομπάμα
- Τελευταία Νέα Aixmi
- Deloitte: Αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα το 2016
- Πάτρα: Δικηγόροι σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το δικαστικό μέγαρο
- Ο κουρέας της Ειδομένης
- Στην Κούβα για αγώνα μπέιζμπολ ο Ομπάμα
- 4.863 τα κρούσματα μικροκεφαλίας στη Βραζιλία
- Λεβέντης: Ο Τσίπρας χωλαίνει (ΒΙΝΤΕΟ)
- Αντιπαράθεση Βίτσα – Μπακογιάννη για την προσφυγική κρίση (ΒΙΝΤΕΟ)
- Άσαντ: Αχτίδα ελπίδας η εκεχειρία
- Θεοχάρης: Αν δεν διορθωθούν τα λάθη το Ποτάμι θα χαθεί (ΒΙΝΤΕΟ)
- ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Η πρώτη «μάχη» για τον τελικό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Ακούστε το σχόλιο του Νίκου Χατζηνικολάου 2/3/2016
- Ο θρήνος μιας οικογένειας Σύρων που έχασαν το 6χρονο κοριτσάκι τους - ΦΩΤΟ
- Θεοχάρης: Θα μείνω στο Ποτάμι αν και...
- Επιστήμονες έκαναν το πρώτο βήμα για την «στιγμιαία γνώση» αλά Matrix
- ΗΛΕΙΑ: Μεγάλο Παμπελοποννησιακο συλλαλητήριο στον Πύργο... [photos]
- Πάτρα: Ανθρώπινη αλυσίδα από δικηγόρους γύρω από το Δικαστικό Μέγαρο [εικόνες]
- Πως το ''χρυσο'' κοριτσι του τενις εχασε τον θρονο του...
- Μείωση του αφορολόγητου ζητούν οι θεσμοί, βάζοντας «βόμβα» στη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση
- Oι συναυλίες που θα έδινε o Ρέμος μαζί με τον Παντελίδη
- Τι σχέση έχουν τα 12 ζώδια με το... νοικοκυριό;