Kαυγάς Σκουρλέτη-Σαλμά στη Βουλή για την ονομαστική ψηφοφορία

12:56 15/12/2016 - Πηγή: Aixmi

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τον «μηχανισμό συντονισμού προνοιακών δράσεων» στο οποίο ενσωματώνεται και η σχετική τροπολογία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης από το βήμα της Βουλής σημείωσε ότι «οι ανάγκες των συνταξιούχων έχουν προτεραιότητα απέναντι στις ανάγκες των Βρυξελλών».

«Σφραγίζει τη διαδικασία το αίτημα για ονομαστική. Δεν πρόκειται για τυχαία στιγμή, αλλά για μία στιγμή που η Βουλή

θα πρέπει να επιβεβαιώσει το δικαίωμα της κυβέρνησης, της χώρας να κάνει τα αυτονόητα», τόνισε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ταυτοχρόνως πως είναι και ατομική και συλλογική αυτή η ευθύνη, «είναι αυτονόητο δικαίωμα κάθε Δημοκρατίας».

«Όλα αυτά τα προβλέπει η συμφωνία και τα νούμερα το αποδεικνύουν. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να περιμένουμε τον Μάρτιο. Οι ανάγκες των πολιτών, οι ανάγκες των συνταξιούχων έχουν προτεραιότητα απέναντι στις ανάγκες των Βρυξελλών», επισήμανε και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να δώσουν μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Θραψανιώτης επεσήμανε ότι «πρέπει να δώσουμε ως Κοινοβούλιο το μήνυμα ότι εμείς αποφασίζουμε πως θα διαθέσουμε τα πλεονάσματα».

Ωστόσο ο εισηγητής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς κατηγόρησε την κυβέρνηση για τακτικισμό επειδή ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, δεδομένου ότι από χθες όλα τα κόμματα δήλωσαν πως δεν είχαν αντίρρηση στην παροχή 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους.

«Όλα τα κόμματα σας είπαν ότι δεν έχουν αντίρρηση» στην τροπολογία, είπε και αμφισβητώντας τα πολιτικά κίνητρα της κυβέρνησης, ρώτησε προς τα κυβερνητικά έδρανα: «Γιατί κάνετε ονομαστική ψηφοφορία;». «Θέλετε να μεταφέρετε εδώ το πρόβλημά σας και να πείτε έξω ότι και τα άλλα κόμματα θέλουν», είπε και αντιπαρέβαλε την πολιτική της ΝΔ, λέγοντας πως «Και εμείς κάναμε διαπραγμάτευση, αλλά τα λύναμε τα θέματα με αποτελεσματικότητα». «Έλεος με το λαϊκισμό. Ονομαστική για να πείτε τι; Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;», διερωτήθηκε ο κ. Σαλμάς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο και υπογράμμισε «Πρέπει μετά να πείτε ότι αυτό το επίδομα ανήκει σε όλα τα κόμματα».

«Δεν κατάλαβα τι αμφισβητείτε. Αμφισβητείτε τους στόχους και την επίτευξή τους; Δεν υπερκαλύφθηκαν οι στόχοι; Τη στιγμή που βλέπετε ότι υπάρχουν πισώπλατες μαχαιριές από ορισμένους ευρωπαϊκούς κύκλους, και αναφέρομαι στον Β. Σόιμπλε, και αισθάνονται την ανάγκη ο Μοσκοβισί και ο Πιτέλα να του απαντήσουν, τι θέση παίρνετε; Μία αμήχανη στάση άκουσα, που μπορώ να την εξηγήσω από την ιδεολογική και πολιτική σας συγγένεια με τον Σόιμπλε. Αν υπαγορεύεται η πολιτική σας στάση από τέτοιες απόψεις, όπως του αντιπροέδρου της ΝΔ που είπε ότι θα κάνει ότι πει ο Σόιμπλε, πείτε το για να το γνωρίζουν οι πολίτες, να το γνωρίζουν οι συνταξιούχοι. Αλλιώς θα θυμίζετε τον δολοφόνο που γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος για δεύτερη φορά. Έχετε την ευκαιρία να ξεπλύνετε ένα μέρος των ευθυνών σας και να συμπαραταχθείτε με το εθνικά αυτονόητο. Πείτε μας τι θα κάνετε», απάντησε ο κ. Σκουρλέτης.

«Μέρισμα στους φτωχούς δίνεις όταν έχεις πραγματικό πλεόνασμα από παραγωγή πλούτου, αλλά εσείς πήρατε από τις συντάξεις περισσότερα από αυτά που επιστρέφετε σήμερα. Για παράδειγμα πήρατε εισφορές υπέρ υγείας για ΕΟΠΥΥ και δεν τα δώσατε στον ΕΟΠΥΥ. Πού τα πήγατε; Αυτό λέγεται πολιτικό τρικ και έχετε 1,4 δισ. ληξιπρόθεσμα στον ΕΟΠΥΥ που χρωστάτε στην αγορά. Που είναι το πλεόνασμα; Δεν γίνεται με τρικ και τερτίπια να μοιράζετε λεφτά. Σοβαρευτείτε» ανταπάντησε ο Μάριος Σαλμάς.

Από την πλευρά της η Χρυσή Αυγή και ο εισηγητής της, Δ. Κουκούτσης αποφάσισαν να στηρίξουν και να ψηφίσουν την τροπολογία. Την ξεκάθαρη στήριξη και του ΚΚΕ στη ρύθμιση ανήγγειλε από την Ολομέλεια ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Χρήστος Κατσώτης.

Επίσης, η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποφάσισε να τοποθετηθεί θετικά στην ψηφοφορία επί της τροπολογίας, ενώ ο εισηγητής του Ποταμιού, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας ζήτησε από την κυβέρνηση να εξηγήσει τι επιδιώκει με την κίνηση αυτή αλλά και για τις συνέπειες που θα έχει ως προς την γενικότερη πορεία της χώρας.

Εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ανέφερε ότι η στάση του πρωθυπουργού να εκμεταλλεύεται τους συμπολίτες που έχουν ανάγκη, είναι επικίνδυνη για την χώρα και προσέθεσε πως υπάρχει ανάγκη σύγκλισης των πολιτικών δυνάμεων. Η ειδική αγορήτρια της Ένωσης Κεντρώων παρέπεμψε ωστόσο στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος να τοποθετηθεί επί της τροπολογίας. Εξάλλου, «παρών» αναμένεται να δηλώσει η ΝΔ, ενώ το Ποτάμι, στη συνεδρίαση της ΚΟ, αποφάσισε να απέχει από την ψηφοφορία.

Keywords
Τυχαία Θέματα