LIVE – Τσίπρας στη ΔΕΘ: Υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα της χώρας είναι η ανεργία

22:17 10/9/2016 - Πηγή: Aixmi

Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση την τελετή εγκαινίων της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους παραγωγικούς φορείς.

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να εγκαινιάζω σήμερα την 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που κλείνει 90 χρόνια.

Η ΔΕΘ

φέτος διεξάγεται στη στιγμή της καμπής διότι βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο που η οικονομία αλλάζει πρόσημο και από το μείον της επταετούς ύφεσης γυρνάμε στο θετικό πρόσημο της ανάπτυξης. Σήμερα όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο κύκλος της καταστροφής κλείνει & πρέπει να σχεδιασουμε την επόμενη μέρα. Αξίζει από σήμερα να οραματιστούμε ποια θέλουμε να είναι η Ελλάδα του 2021. Στόχος μια Ελλάδα που θα έχει αφήσει οριστικά πίσω της την μαύρη 5ετία και τα λάθη που οδήγησαν σε αυτή. Σε αυτόν το στόχο θα φτάσουμε μόνο αν εμείς αλλάξουμε στόχο και στρατηγική, είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του από το βήμα της ΔΕΘ.

Και συμπλήρωσε: Στόχος να δημιουργηθεί πλούτος και να μοιραστεί δίκαια. Ο πλούτος να διανεμηθεί στους ανθρώπους της εργασίας. Να δημιουργήσουμε την Ελλάδα που θα πάει κόντρα σε όσα μας έφεραν μέχρι εδώ. Αυτός είναι ο στρατηγικός μας στόχος ώστε να είμαστε ίσοι μεταξύ ίσων στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα θα έρθει με ένα αγώνα μαραθώνιο, μια δύσκολη πορεία. Το αποτέλεσμα θα έρθει με ένα αγώνα μαραθώνιος, μια δύσκολη πορεία.

Όπως επεσήμανε: Αυτό που θα είχε να αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός αν δεν υπήρχε η ανατροπή του 2015 θα ήταν μια επιπλέον απώλεια της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2018.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε από το βήμα της ΔΕΘ: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε τίποτα λιγότερα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά. Δεύτερο βήμα είναι να οριστικοποιηθεί ο τρόπος ελάφρυνσης του χρέους. Η ελληνική οικονομία πρέπει να καταγράψει τους ρυθμούς ανάπτυξης που προβλέπονται για το 2017. Και μετά πρέπει να μετατρέψουμε την ανάκαμψη σε δίκαιη ανάπτυξη«.

Διότι δεν θέλουμε την ανάπτυξη πάνω στα συντρίμμια της εργασίας, της κοινωνίας, του περιβάλλοντος. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν επιτυγχάνεται με τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Η παρατεταμένη ύφεση δεν συρρίκνωσε μόνο το ΑΕΠ αλλά και τη δυνατότητα της χώρας να δημιουργεί ευκαιρίες. Οι εγχώριες επενδύσεις μειώθηκαν κατά 60%, γι’αυτό προωθούμε μια σειρά από μέτρα και πρωτοβουλίες. Απλοποιούμε τις διαδικασίες αδειοδότησης επιχειρήσεων με τη μείωση των γραφειοκρατικών και ρυθμιστικών βαρών. Προστατεύουμε και αξιοποιούμε την δημόσια περιουσία αποφεύγοντας λογικές ξεπουλήματος».

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας τους καταστροφικές επιλογές. «Σε πέντε χρόνια καταστράφηκε το ένα τέταρτο του εθνικού μας πλούτου, μειώθηκε κατά 40% το διαθέσιμο εισόδημα, εκτοξεύθηκε στο 28% η ανεργία, διευρύνθηκε κατά 38% το όριο της φτώχειας» τόνισε ο πρωθυπουργός και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι πλέον οι ενδείξεις και οι δείκτες δείχνουν ότι αυτός ο κύκλος κλείνει, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα τουλάχιστον σε ορίζοντα πενταετίας».

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο να κατοχυρώσει η Ελλάδα την παρουσία της στον πυρήνα της ΕΕ ως ένα πραγματικά σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημοκρατικό κράτος δικαίου.

Επισήμανε επίσης ότι η χώρα μέχρι το 2021 μπορεί να παράξει νέο πλούτο, που θα διανεμηθεί δίκαια και θα εξαιρέσει όλους εκείνους που μοιράστηκαν ως λεία, όπως είπε, τα οφέλη της ανάπτυξης πριν από την κρίση, για να βγάλουν αφορολόγητα κέρδη στις τράπεζες του εξωτερικού.

Επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας «όχι στους γνωστούς κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, των off shore και των θαλασσοδανείων, τα συμφέροντα των οποίων με σθένος υπερασπίζεται η ΝΔ του κου Μητσοτάκη».

Ειδική αναφορά στην 1η Ευρωμεσογειακή Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, έκανε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα μετασχηματίζεται σε πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως αυτό γίνεται με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όχι μόνο για το ελληνικό ζήτημα, αλλά και για τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να υπερβούμε την οικονομική και διαρθρωτική ανισότητα που φαίνεται να παγιώνεται ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο, και να μπει ένα τέλος στην πολιτική της λιτότητας που γεννά μόνο φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.

Η αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό δεν είναι φυσικό φαινόμενο, σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι δεν είναι αποτέλεσμα τύχης, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών και αγώνων.

Αναφορά στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιρινού έκανε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι υπό το βάρος ενός συντριπτικού συσχετισμού δύναμης στην Ευρώπη δεν πετύχαμε όσα επιθυμούσαμε. Ωστόσο, όπως είπε, «πετύχαμε έναν συμβιβασμό που αφήνει ανοιχτή την πόρτα για το αύριο, σταματήσαμε την πορεία προς τον γκρεμό, σταματήσαμε τον οικονομικό και κοινωνικό παραλογισμό».

«Το 2015 δεσμευτήκαμε για στόχο -0,25% και καταφέραμε να κλείσουμε στο +0,7% και το 2016 θα συνεχίσουμε να υπεραποδίδουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Φανταστείτε, όμως, να ίσχυε η προηγούμενη δέσμευση της συγκυβέρνησης ΣαμαράΒενιζέλου για 3% πρωτογενές πλεόνασμα το 2015. Θα σήμαινε πρόσθετα μέτρα, με την έναρξη του 2016, ύψους σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό ακριβώς ανατρέψαμε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, με τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το βάρος που συσσωρεύτηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στις πλάτες της κοινωνίας είναι μεγάλο και οι αντοχές πεπερασμένες, και σημείωσε ότι κατανοεί απολύτως ότι η φοροδοτική ικανότητα των χαμηλότερων στρωμάτων έχει εξαντληθεί.

Όμως σήμερα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, για πρώτη φορά από το 2009, «μπορούμε επιτέλους να έχουμε ένα ρεαλιστικό οδικό χάρτη για την ανάκαμψη της οικονομίας και την απομείωση των βαρών και συμπλήρωσε ότι καταφέραμε να σταματήσουμε το αέναο καθοδικό σπιράλ της αποεπένδυσης, των απολύσεων και της μείωσης των μισθών». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως «μπαίνει έτσι τέλος σε κάθε συζήτηση για τυχόν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, και τόνισε ότι «γραμμή-γραμμή, κωδικό-κωδικό εξετάζουμε τις δαπάνες του προϋπολογισμού για περαιτέρω εξοικονόμηση και ανακατανομή δαπανών, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο της βέλτιστης αποτελεσματικότητας και να εκμηδενίσουμε τις πιθανότητες νέων φορολογικών επιβαρύνσεων».

Το ΑΕΠ αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο 0,2% σε σχέση με το πρώτο και όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι περνάμε σε θετικούς ρυθμούς στο 2ο εξάμηνο του 2016, προσέθεσε και επισήμανε πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος, το βαρόμετρο για όλους τους κλάδους της οικονομίας, αυξήθηκε στις 92,5 μονάδες τον Αύγουστο, τη μεγαλύτερη επίδοση του τελευταίου 12μήνου, όπως συμπλήρωσε. Και η επίδοση αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι ο συγκεκριμένος δείκτης σε επίπεδο Ευρωζώνης κινήθηκε πτωτικά, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα