Moody’s: Κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

23:33 12/3/2016 - Πηγή: Aixmi

Υπαρκτός ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όπως υποστηρίζει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του τομέα αξιολόγησης δημοσίου χρέους ευρωπαϊκών κρατών της Moody’s Investors Service Ντίτμαρ Χόρνουνγκ.

Σε συνέντευξή του στην «Κ» επισημαίνει ότι, οι κίνδυνοι πηγάζουν από την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, την υψηλή εξάρτηση της χώρας από τους δανειστές, το αδύναμο τραπεζικό σύστημα, το εύθραυστο πολιτικό περιβάλλον και τις σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει η συμφωνία.

Ο κ. Χόρνουνγκ διατυπώνει αμφιβολίες για την ικανότητα της χώρας μας να ολοκληρώσει επιτυχώς τις μεταρρυθμίσεις του νέου προγράμματος.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για την τρέχουσα κατάσταση της Ελλάδας;

Η τρέχουσα αξιολόγηση της Moody’s για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι caa3, με σταθερή προοπτική (σ.σ. πρόκειται για αξιολόγηση που παραπέμπει σε κράτος που βρίσκεται ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία). Η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Αύγουστο του 2015 μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε. για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης αντιμετωπίζει υψηλούς κινδύνους για την ομαλή υλοποίησή του, δεδομένης της πολιτικής και κοινωνικής δυσαρέσκειας που επικρατεί στη χώρα αλλά και λόγω της θεσμικής ανεπάρκειας.

Οι παραπάνω παράγοντες ήδη έχουν εμποδίσει την υλοποίηση των μέτρων και μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί στα δύο προηγούμενα μνημόνια. Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ωστόσο η Ελλάδα παρουσιάζει περιορισμένη επιτυχία στην υλοποίηση των μακροπρόθεσμων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάκαμψη της χώρας και τον περιορισμό της χρηματοδοτικής εξάρτησης από τους δανειστές.

Εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη;

Θεωρούμε ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη παραμένει σχετικά υψηλή, καθώς η χώρα παραμένει ευαίσθητη σε πιθανές διαταραχές. Οι διαταραχές θα μπορούσαν να προκληθούν από την περιορισμένη ρευστότητα της κυβέρνησης, που καθιστά τη χώρα εξαρτημένη από τη χρηματοδότηση των πιστωτών, από το πολύ αδύναμο τραπεζικό σύστημα, το οποίο χρειάστηκε να ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές από το 2012, και, τέλος, από το εύθραυστο πολιτικό περιβάλλον και τη σημαντική λαϊκή δυσαρέσκεια για τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του νέου προγράμματος στήριξης.

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να ανακτήσει την αξιοπιστία της και να προσελκύσει επενδυτές;

Οι βασικότερες δυσκολίες συνδέονται με το αδύναμο και εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον της χώρας και με την υψηλή εξάρτησή της από την εξωτερική χρηματοδότηση, η οποία επηρεάζεται από την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τα αδύναμα θεσμικά όργανα και οι επιδόσεις της εφαρμογής, ιδιαίτερα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εξακολουθούν να είναι αρνητικά στοιχεία για τις επενδύσεις. Η θεσμική ανεπάρκεια και οι αστοχίες στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αποτελούν αρνητικά πιστωτικά γεγονότα για τους επενδυτές.

Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία;

Με ενδεχόμενη απότομη υποτίμηση του κινεζικού γουάν, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, ιδίως στη Μέση Ανατολή, και η προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αποτελούν τους βασικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να ανακόψουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις αναδυόμενες αγορές ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν;

Η πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, η σφικτή νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και ο κίνδυνος στασιμότητας της παγκόσμιας ανάπτυξης βαραίνουν τις αναδυόμενες αγορές και την πιστοληπτική τους ικανότητα. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιπτώσεις των παραπάνω κινδύνων θα εξαρτηθούν από την αντίδραση των επιμέρους χωρών σε όρους δημοσιονομικής και συναλλαγματικής πολιτικής και μεταρρυθμίσεων.

Πηγή: Καθημερινή

Keywords
Τυχαία Θέματα