NYT: Το ΔΝΤ έχει δίκιο που ζητεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

12:58 21/2/2017 - Πηγή: Aixmi

Υπό τον τίτλο «Για να σωθεί η Ελλάδα πρέπει πρώτα να σωθεί η οικονομία της» άρθρο γνώμης των New York Times αναφέρεται στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και το ελληνικό ζήτημα γενικότερα σχολιάζοντας πως «με την ελληνική κυβέρνηση να ξεμένει από μετρητά

έως το τέλος Ιουλίου, οι κυριότεροι δανειστές της χώρας στην Ευρώπη εξακολουθούν να απαιτούν «σκληρές» περικοπές ως προϋπόθεση για την παροχή κρίσιμων δανείων. Ωστόσο έπειτα από δέκα χρόνια αποτυχίας διάσωσης της Ελλάδας, η Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να δοκιμάσουν μία άλλη προσέγγιση, μία που θα θέσει ως προτεραιότητα την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας».

Και προστίθεται: «Οι δανειστές της Ελλάδας εμφανίζονται πρόθυμοι να παράσχουν νέα δάνεια για την αποπληρωμή των χρεών της καθώς η χώρα δεσμεύεται να επιτύχει δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ πριν από τις πληρωμές φόρων του 2018. Το ΔΝΤ, με μεγαλύτερη λογική, υποστήριξε ένα πλεόνασμα 1,5% και επιπλέον τονίζει πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να προχωρήσουν στη μείωση του ελληνικού χρέους, που είναι τόσο μεγάλο που ισούται με το 180% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της χώρας. Αυτή η μείωση του χρέους μπορεί να έρθει με διάφορες μορφές, όπως να γίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ή να γίνει κούρεμα των οφειλών» σημειώνουν οι ΝΥΤ και συμπληρώνουν πως το ΔΝΤ έχει δίκιο: «Απαιτώντας τη χώρα να «τρέξει» μεγάλο προϋπολογισμό πλεονασμάτων, όταν η οικονομία της αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό μόλις 0,4%, είναι σκληρό και αντιπαραγωγικό αυτό που ζητούν οι πιστωτές της.

Στο δημοσίευμα τονίζεται πως θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.

«Η ΕΕ θα μπορούσε να προσφέρει επιχορηγήσεις και δάνεια για έργα που βελτιώνουν την οικονομία της χώρας…. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα για την αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων και των επιχειρηματικών χρεών με επισφαλή δάνεια για την απελευθέρωση των τραπεζών έτσι ώστε να μπορούν να δανείζονται χρήματα….Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η ανάλυσή τους είναι λανθασμένη», καταλήγει η εφημερίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα