Plan B του Βερολίνου στην προσφυγική κρίση

21:29 20/8/2016 - Πηγή: Aixmi

Σύμφωνα με τη νέα έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να καταρρεύσει η προσφυγική συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία.

Οι συνέπειες των τρεχουσών εξελίξεων στην Τουρκία είναι «τελείως ασαφείς» και έτσι «δεν αποκλείεται να υπάρξει εκ νέου η ανάγκη ανάληψης δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», αναφέρεται σε εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Spiegel.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, οι άνθρωποι του υπουργείου αισθάνονται ότι το θέμα εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους, επειδή η προσφυγική κρίση συνεπάγεται κόστη για τον γερμανικό προϋπολογισμό.

Ήδη, όπως αναφέρουν, παρατηρούνται προβλήματα στην επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία με την Άγκυρα θα πρέπει να «προστατευτούν αξιόπιστα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας από την Frontex.

Οι δε πρόσφυγες που θα κατέφθαναν στην Ευρώπη ή που δεν θα μπορούσαν να απελαθούν για ανθρωπιστικούς λόγους, θα πρέπει να μεταφέρονται σε κέντρα υποδοχής που βρίσκονται κοντά στα σύνορα, προκειμένου να γίνεται εκεί η καταγραφή τους. Στη συνέχεια θα πρέπει να «κατανέμονται βάσει ποσόστωσης στα κράτη-μέλη».

Πρέπει να διασφαλιστεί η συνεργασία της Ελλάδας

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι «θα πρέπει να διασφαλιστεί η πλήρης συνεργασία της Ελλάδας, ακόμη και με την άσκηση οικονομικών πιέσεων». Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με το έγγραφο, υπάρχει ο κίνδυνος υποχώρησης σε μια συνοριακή γραμμή, η οποία μπορεί να κρατηθεί μόλις στα δυτικά Βαλκάνια.

Επίσης, σε περίπτωση που μετατοπισθούν οι διαδρομές των προσφύγων, δεν αποκλείεται η επέκταση των συνοριακών ελέγχων και προς τα σύνορα της Γερμανίας με τη Γαλλία και την Ελβετία. Για την «προστασία των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των επαναπροωθήσεων», οι τρίτες χώρες αποκτούν «ξεχωριστή σημασία»: η «προθυμία αλλά και δυνατότητά τους για συνεργασία» μπορεί να ενισχυθεί οικονομικά, όπως αναφέρεται.

Πηγή: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα