Reuters: Η Γερμανία απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση θάψει τις υποσχέσεις της

16:49 4/2/2015 - Πηγή: Aixmi

Η Γερμανία επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει από τις αντιμνημονιακές υποσχέσεις που έκανε πριν και μετά τις εκλογές και να επιστρέψει στις οικονομικές πολιτικές που είχαν συμφωνηθεί από προκατόχους της και τους διεθνείς πιστωτές.

Αυτό αναφέρει έγγραφο που επικαλείται το Reuters , υποστηρίζοντας ότι συνετάχθη ενόψει της συνεδρίασης του EuroWorking Group την

Πέμπτη.

Στο έγγραφο σημειώνεται μεταξύ άλλων, ότι η Αθήνα δεν πρέπει να πάρει πίσω τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στο πλαίσιο της ελληνικής προσπάθειες για βελτίωση των διογκωμένων δημοσιονομικών της μεγεθών και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών.

«Το Eurogroup χρειάζεται μια καθαρή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα ότι θα διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να μείνει το πρόγραμμα «στις ράγες».Ο στόχος είναι η συνέχιση της συμφωνηθείσας μεταρρυθμιστικής ατζέντας που καλύπτει μια ευρεία γκάμα θεμάτων από την διαχείριση των εσόδων, τη φορολογία, τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, των ιδιωτικοποιήσεων, της δημόσιας διοίκησης, της υγειονομικής περίθαλψης, των συντάξεων, της κοινωνικής πρόνοιας, της εκπαίδευσης και της καταπολέμησης της διαφθοράς » αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αναδιαπραγματευτεί τους όρους για την οικονομική στήριξη από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής, αλλά και μεγαλύτερο περιθώριο για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, αναφέρει το Reuters.

Την ίδια ώρα, επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να δοθεί τέλος στην επιτήρηση από την Τρόικα, οι επισκέψεις της οποίας έχουν γίνει συνώνυμο απώλειας της κυριαρχίας για πολλούς Έλληνες.

Επίσης, σύμφωνα με το γερμανικό έγγραφο «το Βερολίνο ζητά η Τρόικα να παραμείνει στη θέση της». Ταυτόχρονα, καλεί την Ελλάδα να ανακοινώσει ότι θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, τα δάνεια του EFSF αλλά και διμερή δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα μετά το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης.

Το Βερολίνο, όπως αναφέρει το Reuters, θέλει την Ελλάδα να συγκεντρώσει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016 και να κλείσει το δημοσιονομικό κενό ώστε να καλυφθεί ο στόχος που έχει προσυμφωνηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα