Reuters: Ο Τσίπρας έκαψε όλους τους συμμάχους της Ελλάδας

23:38 12/5/2015 - Πηγή: Aixmi

Με απροσδόκητη οξύτητα το πρακτορείο επιτίθεται στην ελληνική κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι με τη στάση της έχασε όλους τους συμμάχους της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι η συμπεριφορά του Αλέξη Τσίπρα, του Γιάνη Βαρουφάκη και των υπολοίπων στελεχών της κυβέρνησης έχει εξοργίσει τους περισσότερους στην Ευρώπη και αναφέρει ονομαστικά τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου

Μάρτιν Σουλτς, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Σημειώνει, ακόμη, ότι η ενώ η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία χαρακτηρίστηκε από αρκετούς ως σημάδι αλλαγής στην Ευρώπη, μετά από μόλις 100 ημέρες κανένας δεν θέλει να έχει σχέση με την ελληνική κυβέρνηση.

Όλο το κείμενο:

«Οταν ο ριζοσπάστης αριστερός Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου έγινε για λίγο καιρό το ίνδαλμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Η γαλλική Liberation, που ιδρύθηκε από τον φιλόσοφο Ζαν Πολ Σαρτρ, τον ανακήρυξε ως «Το νέο πρόσωπο της Ευρώπης» τη στιγμή που όλοι ήθελαν να φωτογραφηθούν με τον χωρίς γραβάτα πολιτικό και τον υπουργό Οικονομικών του με τα δερμάτινα, Γιάνη Βαρουφάκη.

Περίπου 100 ημέρες μετά η συμπάθεια για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλάδα στην Ευρώπη έχει σχεδόν στερέψει.

Ιδεολογικές διατριβές, αντικρουόμενες δηλώσεις, διαρροές ευαίσθητων εγγράφων και άκαμπτες διαπραγματευτικές τακτικές «έκαψαν» πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους και πολιτικούς που αρχικά ήταν θετικά διακείμενοι απέναντι στους «νεοφερμένους» στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αγκάλιασε τον Τσίπρα και τον πήρε επιδεικτικά από το χέρι σαν να προσπαθούσε να καθοδηγήσει τον πρωτάρη πρωθυπουργό στον λαβύρινθο της ΕΕ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έτρεξε στην Αθήνα για να προσφέρει τη βοήθειά του.

Οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις σε Γαλλία και Ιταλία που ήθελαν να χαλαρώσουν την γερμανική λιτότητα και να πιέσουν για ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είδαν τον εκλογικό σεισμό στην Ελλάδα σαν ένα δώρο.

Ο σοσιαλιστής Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολαντ είπε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «υπογράμμισε πως η λιτότητα ως η μόνη προοπτική και πραγματικότητα δεν μπορούσε πια να γίνει ανεκτή».

«Νομίζαμε πως αυτό θα έκανε τελικά τους Γερμανούς να καταλάβουν πως η πολλή λιτότητα είναι εκείνη που οδηγεί την Ευρώπη στα χέρια των εξτρεμιστών», ότι είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος κυβέρνησης χώρας της Νοτίου Ευρώπης για να συμπληρώσει «Αλλά με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν οι Ελληνες, κανένας δεν θέλει να σχετίζεται μαζί τους».

Επιπλέον, μερικοί αξιωματούχοι από χώρες της Νοτίου Ευρώπης δηλώνουν εκνευρισμένοι για το γεγονός ότι η Ελλάδα ρισκάρει αναταραχή φθάνοντας τις συζητήσεις με τους πιστωτές της στα όρια της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ.

Ο Ιταλός πρωθυποργός, Ματέο Ρέντσι, χαιρέτισε τον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι «φέρνει ένα μήνυμα ελπίδας όχι μόνο φόβου». Ωστόσο, μετά από λίγες ημέρες ο Γιάνης Βαρουφάκης εκνεύρισε τους σοσιαλιστές ηγέτες της Ρώμης λέγοντας «Ας το δεχθούμε, το χρέος της Ιταλίας δεν είναι βιώσιμο».

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι οι παρατηρήσεις αυτές ήταν «εκτός τόπου και χρόνου».

Σε άλλες χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα η συμπάθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε στην άκρα Αριστερά, ενώ κάποιοι πολιτικοί είδαν την επιτυχία του Τσίπρα ως απειλή για τους ίδιους.

Ενας Πορτογάλος υπουργός έλεγε σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους της σε περίπτωση που η Ελλάδα κέρδισε εκπτώσεις στις οδυνηρές μεταρρυθμίσεις για συντάξεις, μισθούς και εργασία.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο κάλεσε την προεκλογική πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ «παιδικό παραμύθι» ενώ ο Τσίπρας κατηγόρησε τη Λισαβόνα και τη Μαδρίτη πως ηγούνται ενός “άξονα” που έχει ως στόχο να σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις, κάτι που και οι δύο διέψευσαν.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Αντόνιο Κόστας, παρουσιάζοντας το σοσιαλιστικό οικονομικό του πρόγραμμα τον Απρίλιο, πήρε αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ υποσχόμενος να ολοκληρώσει όλες τις δεσμεύσεις αναφορικά με το χρέος και το έλλειμμα.

Στην Ισπανία, οι ριζοσπάστες αριστεροί του Podemos, ο ηγέτης των οποίων περιέγραψε τον ΣΥΡΙΖΑ ως έναν «καθρέφτη» τον Γενάρη, έχει πάρει σταδιακά αποστάσεις από ουτοπικές προεκλογικές υποσχέσεις βλέποντας την μάχη του Τσίπρα με τους περιορισμούς της κυβέρνησης.

Το νεόκοπο κόμμα διατυμπάνισε τα ελληνικά σχέδια για το τέλος της λιτότητας και για να δώσει δωρεάν ρεύμα τρόφιμα σε όσους το έχουν ανάγκη, αλλά τώρα έχει ρίξει κατά πολύ τις υποσχέσεις του και ανακοίνωσε ότι αύξηση στον κατώτατο μισθό θα πραγματοποιηθεί μόνο όταν το επιτρέψουν τα δημόσια οικονομικά.

Σε μια συνέντευξή του στο Reuterts, τον Μάρτιο, ο Ιγκλέσιας αναγνώρισε τις δύσκολες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της δείχνοντας πως υπάρχει περιορισμένη ευελιξία στο να αλλάξει η οικονομική πολιτική στην Ευρώπη.

Στις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες υπέστησαν σκληρή λιτότητα μετά την οικονομική κρίση του 2008, σε συνδυασμό με μια επίμονη αποφασιστικότητα να ενταχθούν στη ζώνη του ευρώ, υπάρχει ακόμη λιγότερη συμπάθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ηγέτες του.

Ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας, Rimantas Sadzius, είπε ότι η ελληνικές απειλές για χρεοκοπία ή αναδιάρθωση χρέους είναι πολιτικό πρόβλημα για τη χώρα του, όπου ο κατώτατος μισθός είναι ο μισός και η μέση σύνταξη το ένα τέταρτο απότι στην Ελλάδα.

«Εάν τα λεφτά της στήριξης ξοδευτούν χωρίς σωστή πρόληψη για να επιστραφούν στον Μηχανισμό Ευρωπαϊκής Σταθερότητας, θα υπάρξουν σοβαρά ερωτήματα για τις διαφορές στα επίπεδα διαβίωσης και γιατί μια χώρα έχει πολύ μικρότερο μισθό από μια άλλη την οποία πρέπει να υποστηρίξει» είπε στο Reuters.

Αλλά και η Λετονία αντιτίθεται σε όποιες παραχωρήσεις προς την Ελλάδα με έναν εκπρόσωπο του υπουργού Οικονομικών να σημειώνει «πρέπει να υπάρχει η ίδια, ίση συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα όπως και στις υπόλοιπες χώρες».

Keywords
Τυχαία Θέματα