Tζάκι Κένεντι Ωνάση: Από την εξουσία και τη χλιδή στο πένθος δυο θανάτων
«Αν τα θαλασσώσεις με την ανατροφή των παιδιών σου, ό,τι άλλο και να καταφέρεις στη ζωή σου δεν έχει σημασία.» Τζάκι Κένεντι Ωνάση
Λυγερή κορμοστασιά, λεπτά χαρακτηριστικά πίσω από μαύρα γυαλιά ηλίου, αστραφτερό αλλά εξίσου αινιγματικό χαμόγελο – όπως της Μόνα Λίζα- αέρας κομψότας και δυναμισμού …Όλα παραπέμπουν στην Τζάκι Κένεντι- Ωνάση.
Τη γυναίκα που αντιπροσώπευσε ιδανικά την εποχή της, αποτέλεσε ίσως το πρώτο αληθινό παράδειγμα του είδους που σήμερα αποκαλούν celebrity και κατάφερε –όσο καμία άλλη
Στις 28 Ιουλίου του 1929, γεννιέται στη Νέα Υόρκη ένα πανέμορφο μωρό, η Τζάκι Λι Μπουβιέ. Η Τζάκι είναι η κόρη του χρηματιστή Τζον Μπουβιέ και της γοητευτικής Τζάνετ Λι. Σε ηλικία μόλις δύο ετών, το κοριτσάκι με το αγγελικό πρόσωπο, είναι ήδη το επίκεντρο της προσοχής, καθώς η φιγούρα της βρισκόταν στα κοσμικά εφημερίδων της εποχής. Η Τζάκι μεγαλώνει σε πλούσιο περιβάλλον, πραγματοποιώντας ικανοποιητικές σπουδές.
1934 – Ακόμα και με γρατσουνισμένο γόνατο, η Τζάκι – -φωτογραφημένη με ένα από τα σκυλιά της οικογένειας Μπουβιέ στο Λονγκ Άιλαντ- είναι μια πανέμορφη μικρή κυρία.
Στις αρχές Δεκεμβρίου του 1951 αρχίζει να εργάζεται ως δημοσιογράφος για τη Washington Times Herald. Η Τζάκι επιθυμεί πολύ να εργαστεί εκεί, “δεν ήξερε όμως ούτε να δακτυλογραφεί καλά, ούτε είχε γνώσεις για το επάγγελμα του δημοσιογράφου” λέει ο συνιδιοκτήτης της εφημερίδας, Φρανκ Γουόλντροπ, πως του εξομολογείται η Τζάκι. Εκείνος όμως πιστεύει σε εκείνη.
Η Μέρι ντε Λιμούρ Γουέινμαν είναι ο άνθρωπος που τη φέρνει σε επαφή με τον Τζον Κένεντι. “Με την Τζάκι δεν είμαστε ποτέ ιδιαίτερα κοντά. Εξάλλου δεν έκανε καθόλου φίλους εύκολα. Παρ’όλα αυτά, ήμουν όσο κοντά της έπρεπε. Μίλησα στον Χιούστεντ για την Τζάκι και ένα Σαββατοκύριακο, στα τέλη του 1951, ήρθε από τη Νέα Υόρκη στην Ουάσινγκτον για να παρευρεθεί στο πάρτυ κάποιου κοινού γνωστού. Η Τζάκι ήταν κι εκείνη καλεσμένη κι έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να τους γνωρίσω. Ο Τζον ήταν ψηλός με καλογυμνασμένο σώμα, όμορφος κι ευγενικός. Η Τζάκι ήταν πολύ γοητευτική και διέθετε δικό της αέρα. Με άλλα λόγια ήταν μοναδική. Διαισθανόμουν ότι κάτι θα συνέβαινε μεταξύ τους, αλλά δεν φανταζόμουν ποτέ κάτι τέτοιο. Ο Τζον την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. Γυρίσαμε μαζί στη Νέα Υόρκη και σε όλη τη διαδρομή μού μιλούσε για εκείνη ασταμάτητα. Το επόμενο πράγμα που άκουσα γι’αυτούς ήταν ότι αρραβωνιάστηκαν.” εξηγεί χρόνια αργότερα.
Η τρισευτυχισμένη Τζάκι τη μέρα του γάμου της, συνοδευόμενη από τον πατέρα της Τζον Μπουβιέ.
12 Σεπτεμβρίου 1953- Ο γάμος της της βάζει στην πιο συναρπαστική τροχιά. Μόνο ο θάνατος θα τους χωρίσει.
Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1953, παντρεύεται τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, με τον οποίο έμελλε να γίνει η Πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως έγραψαν οι New York Times, περισσότερα από 3000 άτομα συγκεντρώνονται γύρω από το ναό για να δουν από κοντά τους νεόνυμφους. Το νυφικό της Τζάκι χαρακτηρίζεται από πολλούς μια άμορφη μάζα από ταφτά, πιέτες και λουλούδια. Πολλοί αναρωτιούνται αν έχασε την αίσθηση της κομψότητας με αυτή της την επιλογή. Η αλήθεια είναι πως εκείνη θα προτιμούσε να φορέσει κάτι πιο απλό για το γάμο της, σε ίσιες γραμμές, αλλά προτίμησε να ακολουθήσει την επιθυμία του γαμπρού. Εκείνος της είχε ζητήσει να φορέσει κάτι παραδοσιακό και παλιομοδίτικο και για γούρι περνάει στο πόδι της μια καλτσοδέτα. Το Chanel, όμως, φόρεμα που επιλέγει για τη δεξίωση είναι δική της επιλογή – κάτι σαν “εκδίκηση στυλ”!
Το στυλ της Τζάκι
Τη χαρακτηρίζει το εξαιρετικό της γούστο , όχι μόνο στο ντύσιμό της αλλά και στη γενικότερη συμπεριφορά της. Από την ημέρα που μπαίνει στο Λευκό Οίκο , δίνει στις γυναίκες της εποχής της ένα διαφορετικό πρότυπο στυλ και οι ενδυματολογικές της επιλογές δίνουν το πρόσταγμα για τη μόδα ολόκληρης της Αμερικής.
Η Τζάκι με τη very chic αδελφή της – Λι Ράτζιβιλ – στις αρχές της δεκαετίας του ‘70.
Υιοθετώντας έναν πιο χαλαρό και φυσικό τρόπο ντυσίματος, με διακριτικό μακιγιάζ, απομακρύνει τα κρινολίνα, τα φουντωτά χτενίσματα, την υπερβολικά σφιχτή μέση. Στις στυλιστικές της επιρροές, διακρίνεται η αγάπη της για την Όντρει Χέμπορν, την Κοκό Σανέλ, το Givenchy. Eπιλέγει μεταξωτά φουλάρια στο λαιμό, αμάνικες μπλούζες, φαρδιά παντελόνια, παντελόνια κάπρι, απλά αλλά υπέρκομψα μαύρα φορέματα, μανίκια τριών τετάρτων, μοτίβα της Lily Pulitzer, μεγάλα γυαλιά. Όλα τα παραπάνω, αποτελούν έως και σήμερα διαχρονικά χαρακτηριστικά άψογου στυλ με μοναδική αίσθηση αρμονίας και ισορροπίας. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι εταιρείες ένδυσης που έχουν εμπνευστεί από την ίδια. Έως και σήμερα, πολλές διάσημες γυναίκες ‘παίρνουν μαθήματα στυλ’ από το γούστο και την κομψότητά της. Η Αμάλ Αλαμουντίν είναι χαρακτηριστική περίπτωση, καθώς υιοθετεί πολλές ενδυματολογικές επιλογές της. Η προφανής ομοιότητα του νυφικού της με αυτό της Πρώτης Κυρίας, η Armani τουαλέτα του πάρτυ πριν το γάμο, τα ταγιέρ της, τα γυαλιά της, τα φουλάρια της, οι τσάντες της, τα απογευματινά της φορέματα, είναι μερικά αντιπροσωπευτικά παραδείγματα.
Η Τζάκι έχει ιδιαίτερη αγάπη της για τη κόρη της Κάρολαιν και το γιο της Τζον τζούνιορ.
Η Τζάκι με την κόρη της Κάρολαιν.
Με το γιο της Τζον τζούνιορ.
Δυστυχώς οι εγκυμοσύνες της είναι εξαιρετικά δύσκολες – πέντε στο σύνολο. Στο βιβλίο του Στίβεν Λέβινγκστον “Το μωρό του Κένεντυ: H απώλεια που άλλαξε τον JFK” (The Kennedy Baby: The Loss That Transformed JFK) όπως και στο “Zακλίν Κένεντυ Ωνάση: Μια ζωή πέρα από τα άγρια όνειρά της” (“Jacqueline Kennedy Onassis: A Life Beyond Her Wildest Dreams” -Darwin Porter, Danforth Prince), καταγράφονται πολλές λεπτομέρειες από τη ζωή της. Το 1955 μένει για πρώτη φορά έγκυος αλλά στους τρεις μήνες απέβαλε. Τον Αύγουστο του 1956, ενώ διανύει τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της, ο -τότε γερουσιαστής της Μασαχουσέτης -σύζυγός της, φεύγει για πολυήμερη κρουαζιέρα στη Μεσόγειο. Εκείνη δυσανασχετεί αλλά προτιμά να μην αντιδράσει. Εξομολογείται, όμως, στη μητέρα της, πως σκέφτεται να ζητήσει διαζύγιο. Η αντίδρασή της Τζάνετ Μπουβιέ είναι καθαρά αποτρεπτική. Λίγες μέρες αργότερα, αρχίζει να αιμορραγεί και μεταφέρεται σε άθλια κατάσταση το νοσοκομείο. Εκεί διαπιστώνεται πως το κοριτσάκι της είναι νεκρό. Ο σύζυγός της ενημερώνεται για το δυσάρεστο νέο τρεις μέρες μετά κι επιστρέφει στις ΗΠΑ. Καθώς τον ενδιαφέρει η προεδρεία, το να είναι μακρυά από τη Ζακλίν θα έκανε πολύ κακό στη δημόσια εικόνα του.
To 1957 γεννιέται η κόρη της Κάρολαιν και τρία χρόνια αργότερα ο γιος της Τζον τζούνιορ.
Έπειτα από αρκετές περιπέτειες, η Τζάκι και ο Τζον Κένεντι αποκτούν το πρώτο τους υγιές παιδί στις 27 Νοεμβρίου 1957.
1962- Ο Τζον τζούνιορ παίζει ενθουσιασμένος με το κολιέ της μητέρας του.
Εορταστική διάθεση και παιχνίδι για την Τζάκι και τα παιδιά, στο σπίτι της οικογένειας στο Παλμ Μπιτς.
Μάρτιος 1962- Η Τζάκι στο Taj Μahal.
Το καλοκαίρι του 1963 ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς για την οικογένεια Κένεντι, καθώς η δημοτικότητα έχει φτάσει στα ύψη και η Τζάκι είναι και πάλι έγκυος. Η οικογενειακή τους ζωή μοιάζει να έχει βρει την ισορροπία της, παρά τις σκιές που έχει αφήσει ο μυστηριώδης θάνατος της Μέριλυν Μονρόε. “Το άστρο της θα λάμπει για πάντα” λέει με ευγένεια στους δημοσιογράφους η Τζάκι για τη μεγάλη σταρ – παρά τις φήμες πως είχε σχέση με το σύζυγό της.
Η Τζάκι είναι έγκυος στο πέμπτο παιδί της.
Η οικογένεια Κένεντι ποζάρει ευτυχισμένη μπροστά στο φακό.
Στις 7 Αυγούστου 1963, ενώ η Τζάκι ξεκουράζεται στο Κέιπ Κοντ, αρχίζει να νοιώθει πόνους πρόωρου τοκετού. Μεταφέρεται εσπευσμένα στο στρατιωτικό νοσοκομείο της αεροπορικής βάσης Ότις, όπου γεννιέται με καισαρική τομή το τρίτο παιδί της – ο Πάτρικ Κένεντι. Οι γιατροί διαπιστώνουν πως πάσχει από μια σπάνια νόσο του αναπνευστικού. Η Τζάκι και ο γιος της μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης, αλλά είναι αδύνατο να σωθεί το μωρό. Δύο μέρες μετά από τη γέννησή του, ο μικρός Πάτρικ φεύγει από τη ζωή. Φήμες θέλουν το θάνατο του βρέφους να οφείλεται στη μεγάλη αγάπη της Πρώτης Κυρίας για το κάπνισμα. Αργότερα, ιατρικές αποκαλύψεις αποδίδουν τόσο το θάνατο του Πάτρικ, όσο και αυτόν της μικρής Αραμπέλα -το πρώτο μωρό που έχασε το 1956– σε χρόνια νευρολογική νόσο από την οποία έπασχε ο Κένεντι. Η ίδια η Τζάκι έχει φτάσει στο σημείο να πιστεύει ότι ότι οι συνεχείς κακοτυχίες που κατέτρεχαν και κατατρέχουν ακόμη την οικογένεια, δεν ήταν συμπτωματικές, αλλά πραγματικά οφείλονταν σε ένα είδος “κατάρας”. “Αν γνώριζα ότι ο σύζυγός μου θα δολοφονείτο, σε καμία περίπτωση δεν θα έδινα το όνομα του στο γιο μας” λέει λίγο πριν το θάνατό της. Και ο κακός αυτός οιωνός θα επαληθευόταν με τον πιο τραγικό τρόπο τον Ιούλιο του 1999, με το άδοξο θάνατο του Τζον Κένεντι τζούνιορ στο αεροπορικό δυστύχημα…
Το χτύπημα της μοίρας φέρνει κοντά το ζευγάρι. Όταν, όμως, όλα δείχνουν πως τα προβλήματα αρχίζουν να ξεπερνιούνται, έρχεται η δεύτερη τραγωδία- η δολοφονία του Προέδρου Τζον Κένεντυ.
Πριν το τέλος…
Ο πρόεδρος και η Τζάκι – φορώντας το ροζ ταγιέρ που θα περνούσε τραγικά στην ιστορία- καταφθάνουν στο Ντάλας, στις 21 Νοεμβρίου του 1963. Σε λίγο θα χτυπήσει η τραγωδία.
Η Τζάκι έγινε χήρα στα 34 της χρόνια. Τότε δείχνει την αυτοκυριαρχία της και την ικανότητά της να ανταπεξέρχεται – ακόμα και με τις δυσκολότερες συνθήκες- στα καθήκοντά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρνείται να αλλάξει το ματωμένο ροζ ταγιέρ που φορά όταν ο άντρας της δολοφονείται. Όπως λέει, θέλει ο κόσμος να δει τί είχαν κάνει στο σύζυγό της.
H Tζάκι -τραγική φιγούρα- μαζί με τα παιδιά της στην κηδεία του συζύγου της Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.
Τελευταίος ασπασμός στη σκεπασμένη με την αμερικανική σημαία σορό του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.
Ως Πρώτη Κυρία, η ενεργή ενασχόλησή της με τα καθήκοντά της, περιορίζει το χρόνο που αφιερώνει στα παιδιά της. Αυτό την ανησυχεί αρκετά. “Το να μεγαλώνεις παιδιά είναι, ούτως ή άλλως, δύσκολη δουλειά. Όλοι ξέρουν ότι τα φώτα της δημοσιότητας είναι ό,τι χειρότερο για αυτά. Ή τα επηρεάζει αρνητικά, ή τα κάνει να φοβούνται. Αυτό που χρειάζονται είναι η προσοχή και η καθοδήγηση της μητέρας τους. Πρέπει να περνούν πολύ καιρό με τη μητέρα τους. Αυτό είναι που τους δίνει ασφάλεια στον τρελό αυτό κόσμο.” λέει η Τζάκι.
Μετά τη δολοφονία του άντρα της, η Τζάκι μετακομίζει σε ένα καινούργιο σπίτι στο Τζορτζτάουν για να γίνει η Νο 1 τουριστική ατραξιόν της Ουάσινγκτον. Πλήθος κόσμου περιμένει την κυρία Κένεντι για να της δείξει τη συμπάθειά του. Εκείνη έχει κύρια έγνοια της τα δυο της παιδιά. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να τα μεγαλώσει σωστά και να σταθεί δίπλα τους όσο καλύτερα μπορεί. Όσοι την επισκέπτονται τους πρώτους δύσκολους μήνες, θα πουν πως η Τζάκι παραμελεί τον εαυτό της και ίσως για πρώτη φορά στη ζωή της δεν την απασχολεί η εξωτερική της εμφάνιση.
“Έχω τόσο λίγα μαύρα ρούχα. Όταν τελειώσουν όλα αυτά θέλω να αποσυρθώ κάπου για πάντα. Θέλω να εξαφανισθώ.” λέει. Σταδιακά αρχίζει να ανακτά τις δυνάμεις τις κι αποφασίζει να φύγει από το Τζορτζτάουν και την Ουάσινγκτον.
«Αν τα θαλασσώσεις με την ανατροφή των παιδιών σου, ό,τι άλλο και να καταφέρεις στη ζωή σου δεν έχει σημασία.» Τζάκι Κένεντι
Η Τζάκι είχε ιδιαίτερη αγάπη για την ιππασία. Εδώ μαζί με τα παιδιά της.
Η νέα της βάση είναι τώρα πια στη Νέα Υόρκη σε ένα υπέροχο διαμέρισμα, στον αριθμό 1040 της Πέμπτης Λεωφόρου. Η απόφασή της φάνηκε σωτήρια για την ψυχική της ηρεμία, καθώς λίγο αργότερα η Τζάκι επανέρχεται πλήρως στην κοινωνική ζωή με εξόδους και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Η “κατάρα” της οικογένειας των Κένεντι τη βοηθά σε τραγικό βαθμό να αποφασίσει να παντρευτεί τον πανίσχυρο Έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση. Το Μάιο του 1968 ο Ρόμπερτ Κένεντι – αδελφός του Τζον- τραυματίζεται θανάσιμα σε δολοφονική επίθεση που δέχεται στην Καλιφόρνια. Την επόμενη μέρα της κηδείας του η Τζάκι εκμυστηρεύεται σε κάποιο φίλο της: “Δεν θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώσουν στην Αμερική. Αν δολοφονούν τους Κένεντι, ο Τζον και η Καρολάιν αποτελούν το Νο 1 στόχο. Θέλω να φύγω αμέσως από εδώ.”
Η Τζάκι παντρεύεται τον Αριστοτέλη Ωνάση το Νοέμβριου του 1968 στο Σκορπιό. Ο αμερικανικός Τύπος τής επιτίθεται αμέσως με πρωτοσέλιδα: “Πώς μπόρεσες Τζάκι” και “Η κυρία Κένεντι παντρεύεται λευκή επιταγή”
Η Τζάκι τη μέρα της με τον Αριστοτέλη Ωνάση, συνοδευόμενη απο την κόρη της, Κάρολαιν.
Στα 39 της χρόνια ξαναπαντρεύεται. Η αναγγελία του γάμου της γίνεται πρωτοσέλιδο στους New York Times. Ο Ωνάσης της θυμίζει πολύ τον Τζον Κένεντι. Είναι κι εκείνος αυτοδημιούργητος, πετυχημένος, με αστείρευτη ενέργεια και πυγμή. Ο μεγιστάνας αντιπροσωπεύει για την Τζάκι την ελευθερία και την οικονομική ανεξαρτησία. Είναι σε μια φάση της ζωής της που έχει ανάγκη από ασφάλεια και είναι λάτρις της πολυτέλειας που κι εκείνος της προσφέρει απλόχερα. Επιπλέον, ο Αριστοτέλης είναι μια δυνατή πατρική φιγούρα για το γιο της. “ Ο Ωνάσης είναι ο μόνος πατέρας που γνώρισα” θα δηλώσει χρόνια αργότερα ο Τζον τζούνιορ.
Στις 19 Οκτωβρίου -παραμονή της γαμήλιας τελετής- η Τζάκι κάνει μια προσωπική παράκληση απευθυνόμενη στους εκπροσώπους Τύπου: “ Θέλουμε ο γάμος μας να είναι ιδιωτική στιγμή στο μικρό νησί του Σκορπιού. Το μυστήριο θα παρακολουθήσουν μόνο στενοί μας φίλοι και συγγενείς. Πρέπει να καταλάβετε ότι, ακόμη κι αν ορισμένοι άνθρωποι είναι διάσημοι, επιθυμούν να περάσουν, ως απλοί θνητοί, ορισμένες στιγμές που είναι πολύ σημαντικές στη ζωή τους. Η γέννηση, ο γάμος και ο θάνατος.”
Οι δημοσιογράφοι, βέβαια έχουν άλλη γνώμη και δεν δείχνουν διάθεση για διακριτικότητα. Το λόγο παίρνει η ελληνική κυβέρνηση η οποία απαγορεύει να πλησιάσουν το νησί σε ακτίνα χιλίων μέτρων. Μόνο τέσσερις ρεπόρτερ θα παρευρίσκονται στο Σκορπιό κι έπειτα θα μοίραζαν τις φωτογραφίες στα έντυπα.
Η γαμήλια τελετή πραγματοποιείται το απόγευμα της 20ης Οκτωβρίου 1968, στο εκκλησάκι της Παναγίτσας που ήταν φορτωμένο με βουκαμβίλιες και γιασεμιά. Αν και η απόστασή τους παρέμενε εμφανής κατά τη διάρκεια του γάμου τους, θεωρήθηκε από πολλούς ως ο γάμος του αιώνα, καθώς στράφηκαν όλα τα βλέμματα της υφηλίου πάνω του.
Μαρία Κάλλας και Αριστοτέλης Ωνάσης. Η ιέρεια της όπερας περιέβαλε τον εφοπλιστή με όλη της την αγάπη και την αφοσίωση.
Εκείνο το απόγευμα του Οκτωβρίου, η Μαρία Κάλλας – η γυναίκα που ερωτεύτηκε και αγάπησε ίσως όσο καμία άλλη τον Ωνάση- ανοίγοντας την τηλεόραση, ακούει από τον εκφωνητή ειδήσεων να μιλά για το γάμο του Αριστοτέλη και της Τζάκι. Οι εικόνες που βλέπει την κάνουν να χάσει τη γη κάτω από τα πόδια της. Δεν θέλει να πιστέψει αυτά που ακούει, είναι όμως πέρα για πέρα αληθινά…
Λίγα χρόνια πριν, μετά την έκδοση του διαζυγίου του Ωνάση με την Τίνα Λιβανού, η Μαρία Κάλλας είναι πεπεισμένη ότι ο Αριστοτέλης θα την παντρευόταν, αρκεί πρώτα εκείνη να απελευθερωνόταν από τα δεσμά του γάμου της με τον Μενεγκίνι. Το ίδιο καλοκαίρι, ο Ωνάσης και η ντίβα κυκλοφορούν αχώριστοι στο Μόντε Κάρλο και συμπεριφέρονται σαν νιόπαντροι. Σταδιακά, ο δεσμός τους αρχίζει να γίνεται προβληματικός και οι συναντήσεις τους αραιώνουν. Ο μεγιστάνας έχει ήδη εντοπίσει τον επόμενο στόχο του- που είναι πολύ υψηλός: να «κατακτήσει» την Αμερική την οποία εκπροσωπεί σε απόλυτο βαθμό η χήρα του Αμερικανού Προέδρου.
Ο Ωνάσης προσφέρει στην Τζάκι αυτό που έχει ανάγκη : ασφάλεια και προστασία.
Ο γάμος με τον Ωνάση δεν ενθουσιάζει την Αμερική.
Η Τζάκι με τον Ωνάση στο Κάπρι.
Ο πρώην διευθυντής του Paris Match, Μπέντο Γρατζιάνι, ο οποίος είχε γνωρίσει την Τζάκι την εποχή που η νεαρή κοπέλα είχε πρωτοεπισκεφθεί το Παρίσι, λέει: “H Ζακλίν Μπουβιέ δεν είχε καμία σχέση με την Τζάκι Κένεντι και η Τζάκι Κένεντι δεν είχε καμία σχέση με την Τζάκι Ωνάση. Ήταν τρεις διαφορετικές γυναίκες.” Και η αλήθεια ήταν αυτή. Η Τζάκι δείχνει πολύ διαφορετική στα χρόνια με τον Ωνάση. Έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στο δικό της γούστο και καθώς οι ενδυματολογικές της επιλογές δεν υπαγορεύονταν από το κριτήριο των ψηφοφόρων, είναι όσο τολμηρή θέλει τώρα πια. “Στο Σκορπιό, ή εν πλω με το ‘Χριστίνα, φορούσε τζιν παντελόνια και t-shirt. Συχνά περπατούσε ξυπόλητη, με τα σανδάλια της στο χέρι για να ξεφεύγει από τους παπαράτσι. Διέθετε ένα πολύ δικό της στυλ και είχε ένα μοναδικό τρόπο να εκμοντερνίζει ό,τι φορούσε” θυμάται ο Valentino.
Η Τζάκι με τον Valentino στο Κάπρι.
Η Τζάκι περνά μεγάλο μέρος του γάμου της με τον Ωνάση κάνοντας κρουαζιέρες με το “Χριστίνα”.
Υιοθετεί διαφορετικό στυλ τα χρόνια που είναι με τον Ωνάση. Εδώ με ανέμελο και χαλαρό στο Κάπρι.
Ο καιρός περνάει και το χάσμα ανάμεσα στην Τζάκι και τον Ωνάση γίνεται αγεφύρωτο. Μετά τον τραγικό θάνατο του γιου του Αλέξανδρου σε αεροπορικό δυστύχημα, εκείνος όχι μόνο καταρρέει αλλά και αλλάζει ο χαρακτήρας του. Κλείνεται σε μεγάλο βαθμό στον εαυτό του και πλημμυρίζει από θλίψη και απογοήτευση. Αποφασίζει να ζητήσει από την Τζάκι διαζύγιο και ξεκινά τις διαδικασίες. Η μυασθένεια που τον παραλύει και ο θάνατός του, όμως, τον προλαβαίνουν. Στις 15 Μαρτίου 1975 η Τζάκι είναι για δεύτερη φορά χήρα ενός από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο.
Στα σαρανταπέντε της χρόνια είναι πια κυρία του εαυτού της κι επιστρέφει στο Μανχάταν. “Πάντα ζούσα τη ζωή μου μέσα από αυτή των συζύγων μου. Τώρα συνειδητοποιώ ότι δεν μπορώ να το κάνω πια.” λέει. Εκείνη την εποχή, το σημαντικότερο έργο της είναι η δημιουργία της βιβλιοθήκης που θα έφερε το όνομα του συζύγου της και θα εγκαινιαζόταν στη Βοστόνη, το 1977. Αξίζει να σημειωθεί πως το 1975 ξεκινά να εργάζεται ως επιμελήτρια εκδόσεων στον εκδοτικό οίκο Viking, και δύο χρόνια αργότερα για τον εκδοτικό οίκο Doubleday.
Η Τζάκι ακουμπά συγκινημένη στον ώμο του Τεντ Κένεντι στο γάμο της κόρης της Κάρολαιν, με τον Έντουαρντ Σλόσμπερκ. Παρά το γάμο με τον Ώνάση , οι σχέσεις τους παρέμειναν στενές.
Το τσιγάρο ήταν από τα μεγάλα πάθη της Τζάκι που δεν μπορούσε να κόψει ακόμα και όταν ήταν έγκυος. Ωστόσο, σπανίως ο φωτογραφικός φακός τη συνελάμβανε επί το έργον.
Η Τζάκι με την αδελφή της Λι Ράντζιγουιλ.
Η Τζάκι με τα πολυαγαπημένα της παιδιά, Τζον τζούνιορ και Κάρολαιν.
Η Τζάκι λέει πως “ o πρώτος γάμος γίνεται από έρωτα, ο δεύτερος για τα χρήματα και ο τρίτος για συντροφιά.” Μπορεί να μην παντρεύτηκε για τρίτη φορά, όμως, μετά το θάνατο του δεύτερου συζύγου της, βρίσκει την πραγματική αφοσίωση και την αγάπη στο πρόσωπο του Μόρις Τέμπλεσμαν. “Ο Μόρις την άφηνε να είναι ο εαυτός της και την έκανε να νιώθει γαλήνια. Οι σύζυγοί της δεν της φέρονταν πάντα όπως της άξιζε. Ο Μόρις όμως τη λάτρευε. Ποτέ δεν την είδα τόσο ευτυχισμένη με κάποιον άλλο.” λέει η φίλη της Τζάκι, Βίβιαν Κρέσπι.
Στα 64 της χρόνια φεύγει από τη ζωή από λέμφωμα. Σε συνέντευξή της το 1967, είπε: “Πέρασα πολλά και υπέφερα πολύ. Η ζωή όμως μου έδωσε και πολλές όμορφες στιγμές. Κάθε στιγμή που ζούμε είναι διαφορετική. Το καλό, το κακό, η χαρά , η τραγωδία, η αγάπη , η ευτυχία είναι όλα μέσα στη ζωή.” Απέδειξε πολύ καλά πως κάθε δυσκολία την αντιμετώπισε με αξιοπρέπεια , χάρη και λογική.
Η Τζάκι με τον τελευταίο της σύντροφο, Μορίς, ο οποίος της έδωσε αγάπη και αφοσίωση.
Με τον έμπορο διαμαντιών Μόρις Τέμπελσμαν. Περίπατος στο πάρκο το χειμώνα του 1994. Η Τζάκι ιδιαίτερα καταβλημένη, περπατά στο Σέντραλ Παρκ μαζί με τον Μόρις Τέμπελσμαν και το γιο της Τζον. Λίγο καιρό αργότερα γνωστοποιεί πως πάσχει από καρκίνο. “Γιατί έκανα τελικά όλα αυτά τα πους-απς” δηλώνει χαριτολογώντας. Αν και καταβάλει κάθε προσπάθεια να πολεμήσει τη νόσο, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.
To τελευταίο αντίο του Τζον τζούνιορ και της Κάρολαιν στη μητέρα τους.
Η νεκρώσιμη ακολουθία τελείται στις 22 Μαίου του 1994 στη εκκλησία του Αγίου Ιγνατίου, στην Πάρκ Άβενιου. Τα παιδιά της, Τζον και Κάρολαιν, προτιμούν να γίνει σε στενό κύκλο και να μη μεταδοθεί από την τηλεόραση. Κατά την τελετή, απαγγέλουν ποιήματα για τη μητέρα τους. Το ίδιο κάνει και ο σύντροφός της Μόρις Τέμπλεσμαν, ο οποίος επιλέγει την “Ιθάκη” του Καβάφη.
Λίγους μόνο μήνες μετά το θάνατό της, τόσο οι πασαρέλες όσο και οι σελίδες των περιοδικών μόδας, πλημμυρίζουν από στυλιστικές αναφορές στο μύθο της. Το 2001, παρουσιάζεται στις αίθουσες του μουσείου Metropolitan της Νέας Υόρκης η έκθεση “Ζακλίν Κένεντι: τα χρόνια του Λευκού Οίκου” με εκθέματα τα ρούχα και τα αξεσουάρ της Πρώτης Κυρίας.
Στα εγκαίνια παρευρίσκονται αστέρια της υποκριτικής και της μόδας. Ανάμεσά τους : η Ντέμι Μουρ, η Γκουίνεθ Πάλτροου, η Έλενα Κρίστενσεν, η Στέλλα Μακ Κάρτνει, η Λόρα Μπους.
H Kάρολαιν Κένεντι σε φωτογράφηση για τη Vogue.
Η κόρη της Τζάκι, Καρολάιν Κένεντι, τραβά τους προβολείς όσο ποτέ άλλοτε μιλώντας για την αξέχαστη μητέρα της.
“Έχοντας ως προμετωπίδα το ανεπανάληπτο στυλ της, εκπροσώπησε την Αμερική με έναν τρόπο που γοήτευσε και εξακολουθεί να γοητεύει τον κόσμο, μέχρι σήμερα. Γνωρίζω ότι οι επισκέπτες τις έκθεσης θα απολαύσουν ιδιαιτέρως τα φορέματά της, τις στολές ιππασίας, τα καπέλα, και τα κοσμήματα, αλλά αυτά δεν ήταν παρά μόνο το περιτύλιγμα. Η ουσία είναι ότι πίστεψε στον πατέρα μου, στην τέχνη του πολιτεύεσθαι και στα οράματά του. Μαζί, οι γονείς μου αναζήτησαν μια πιο δίκαιη κοινωνία και έναν καλύτερο κόσμο. Το παράδειγμά τους εξακολουθεί να εμπνέει μέχρι σήμερα.”
Όσα χρόνια και αν περάσουν, η Τζάκι θα εξακολουθεί να είναι πηγή έμπνευσης και να συμβολίζει πολλά και διαφορετικά. Αποτέλεσε πρότυπο μητέρας, συζύγου, ιέρεια του στυλ, πολίτις του κόσμου, μούσα. Ακόμα και ως χήρα του Αμερικανού Προέδρου ήταν απλώς συγκλονιστική, καταφέρνοντας να ανταπεξέλθει στον καθήκον της ακόμα και τις πιο δυσάρεστες στιγμές. Αφήνοντας την Αμερική, η Τζάκι Ω, έγινε η πιο φωτογραφημένη και διασημότερη γυναίκα του κόσμου. Η συναρπαστική ζωή της debutante Ζακλίν Μπουβιέ Λι, της Πρώτης Κυρίας Τζάκι Κένεντι, της διάσημης Τζάκι Ωνάση θα προκαλεί πάντα το ενδιαφέρον μας. Κατάφερε να αφήσει το στίγμα της και να αποτελέσει σύμβολο δύναμης και απέρριτης κομψότητας.
Πηγές:
“The Kennedy Curse: Why Tragedy Has Haunted America’s First Family for 150 years”, Edward Klein
“A woman named Jackie” , C. David Heyman
“Jackie: Her life in pictures” James Spada
“As we remember her : Jacqueline Kennedy Onassis in the words of her family and friends” -Carl Sferrazza Anthony
«The Kennedy Baby: The Loss That Transformed JFK, Steven Levingston
«Jacqueline Kennedy Onassis: A Life Beyond Her Wildest Dreams” -Darwin Porter, Danforth Prince,
JFK Presidential Library and Museum
Vanity Fair, Vogue, Huffington Post, Daily Mail
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Ο ΠΟΥΤΙΝ ΞΕΣΦΙΞΕ ΤΗ ΘΗΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ… ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΗΡΕ
- Εικόνα σοκ για γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια: Φρίκαραν στο instagram [φωτο]
- Βρέθηκε κρεμασμένος μέσα στο σπίτι του γνωστός επιχειρηματίας στην Νεάπολη της Ξάνθης
- Με αυτό τον παικταρά μιλάει ο Παναθηναϊκός
- Δειτε τι περιλαμβανει ο νεος νομος για τα αυθαιρετα
- Εκκενώθηκε εμπορικό κέντρο στη Βρέμη - ΤΩΡΑ
- Ο Αλέξης βράζει, η Μπέτυ μουλιάζει: Διακοπές στο Σούνιο και βίλα εφοπλιστή για Τσίπρα
- Tζάκι Κένεντι Ωνάση: Από την εξουσία και τη χλιδή στο πένθος δυο θανάτων
- Τραγωδία στην Αυστραλία - Έδωσαν αέριο γέλιου σε νεογέννητο και πέθανε
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Aixmi
- Tζάκι Κένεντι Ωνάση: Από την εξουσία και τη χλιδή στο πένθος δυο θανάτων
- Άρση ασυλίας για Λαγό και Μίχο της Χ.Α – «Όχι» για Π.Καμμένο
- Δικηγόρος Τούρκων στρατιωτικών στο aixmi.gr: Είναι φοβισμένοι και ανήσυχοι για τις εξελίξεις
- Συναγερμός στη Βρέμη: Εκκενώθηκε εμπορικό κέντρο- Αναζητείται 19χρονος Αλγερινός
- «Βόμβες» Αλαφούζου: Πολιτική μου δίωξη τυχόν μη αδειοδότηση του ΣΚΑΙ
- Βίντεο με τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης στην εκκλησία έδωσε ο ISIS
- Τελευταία Νέα Aixmi
- Tζάκι Κένεντι Ωνάση: Από την εξουσία και τη χλιδή στο πένθος δυο θανάτων
- Συναγερμός στη Βρέμη: Εκκενώθηκε εμπορικό κέντρο- Αναζητείται 19χρονος Αλγερινός
- Άρση ασυλίας για Λαγό και Μίχο της Χ.Α – «Όχι» για Π.Καμμένο
- «Βόμβες» Αλαφούζου: Πολιτική μου δίωξη τυχόν μη αδειοδότηση του ΣΚΑΙ
- Βίντεο με τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης στην εκκλησία έδωσε ο ISIS
- Δικηγόρος Τούρκων στρατιωτικών στο aixmi.gr: Είναι φοβισμένοι και ανήσυχοι για τις εξελίξεις
- Ο Τραμπ διαψεύδει σχέσεις του με τη Ρωσία
- Ο Τζούτζακ στον Ολυμπιακό …εάν τα βρουν οι ομάδες
- Αισιόδοξος ο Σταθάκης για θετικές εξελίξεις στη «Μαρινόπουλος»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Παγκόσμιο ΣΟΚ με τη σφαγή του ιερέα μέσα στην Εκκλησία: Τα ξένα μέσα μιλάνε για "πόλεμο θρησκειών"
- Γεννήθηκε με δυσμορφία στην γνάθο με αποτέλεσμα να παραμoρφωθεί το προσώπό της - Δείτε την απίστευτη αλλαγή μετά την επέμβαση [photos]
- Xαλκίδα: Απειλεί να πέσει από την Υψηλή Γέφυρα
- Πώς θα υπολογίσετε τις γόνιμες μέρες;
- Η Ιταλία μας στέλνει πίσω στην ανήλικους μετανάστες...
- Άρση ασυλίας για τους Γ. Λαγό και Ν. Μίχο της Χρυσής Αυγής
- Handelsblatt - Ο Σόιμπλε εμπόδισε την επιβολή κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία
- Βρέμη - "Δεν υπάρχει ένδειξη κινδύνου" δηλώνει η αστυνομία
- Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις του Αυγούστου