Αχτσιόγλου: Πάρτι εργολάβων με την ακίνητη περιουσία του υπ. Εργασίας

17:37 31/3/2017 - Πηγή: Aixmi

«Πάρτι» μεσιτικών εταιρειών και εργολάβων σε βάρος του δημοσίου υπό την ανοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων, κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής η Έφη Αχτσιόγλου αναφορικά με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Εργασίας.

Η ίδια κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για πολιτικές επιλογές «απαξίωσης», υποστηρίζοντας ότι κάθε εκμετάλλευση ή επισκευή ακινήτων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, ήταν στενά συνδεδεμένη με ιδιωτικές εταιρίες – κυρίως μεσιτικές – και τραπεζικούς

συμβούλους.

«Επρόκειτο για 8-10 εταιρείες, πιστοποιημένες από την Εταιρεία Διαχείρισης Επενδυτικών Κεφαλαίων Ταμείων Ασφάλισης στις οποίες παραχωρείτο ο ρόλος του Συμβούλου, του ρυθμιστή των όρων του διαγωνισμού και του τελικού κριτή. Με αποτέλεσμα οι περισσότεροι διαγωνισμοί να αποβαίνουν άκαρποι, τα κτίρια να ρημάζουν και το κόστος επισκευής να αυξάνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά η Υπουργός Εργασίας.

Η ίδια παρέθεσε ως ένα ακόμα δείγμα «απαξίωσης» και «στρέβλωσης» την κατ’ ουσίαν απαγόρευση μίσθωσης από φορέα σε φορέα ή από το δημόσιο. Όπως είπε προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι μισθώσεις ήταν τις επισκευές να πληρώσει ο εκάστοτε φορέας. Εκείνος αδυνατούσε να ανταποκριθεί κι έτσι το «τεχνητό κενό» έρχονταν να καλύψουν ιδιώτες, οι οποίοι νοίκιαζαν το κτίριο, κάλυπταν το κόστος επισκευών και στην συνέχεια οι ίδιοι το μίσθωναν στο δημόσιο ή στους φορείς.

Η Έφη Αχτσιόγλου πάντως διαβεβαίωσε ότι η ακίνητη περιουσία του υπουργείου Εργασίας και των εποπτευόμενων φορέων του δεν μεταβιβάστηκαν στο λεγόμενο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Αίσθηση, δε, προκάλεσε η αποκάλυψη του βουλευτή της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη, που είχε καταθέσει τη σχετική ερώτηση, ότι ακίνητο «φιλέτο» του υπουργείου Εργασίας στη γωνία Λουκιανού και Χάριτος στο Κολωνάκι μισθώθηκε σε επιχειρηματία της νύχτας έναντι μόλις 100 ευρώ μηνιαίως.

Αναφορικά με την κατάσταση που παρέλαβε στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου, η Έφη Αχτσιόγλου ισχυρίστηκε ότι από τα 1.100 καταγεγραμμένα κτίρια το 50% ήταν κενά και αναξιοποίητα, το 14% μισθωμένα, το 6% σε ιδιοκατοίκηση και το 30% είχε παραχωρηθεί προς χρήση, ενώ σημείωσε δηκτικά ότι μόνο στην Αττική 650 κτίρια ήταν κυριολεκτικά «ερείπια».

Ως προς την κατεύθυνση που κινείται σήμερα το υπουργείο, η Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσε ότι όλες οι πρωτοβουλίες έχουν στόχο το όφελος για το δημόσιο και την κοινωνία. Συγκεκριμένα όπως είπε πλέον οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν από κοινού σε διαγωνισμούς για ομάδες κτιρίων με κοινά χαρακτηριστικά, ενώ ο υπολογισμός του ελάχιστου μισθώματος ορίζεται πλέον από ορκωτό εκτιμητή και ο χρόνος μίσθωσης αποφασίζεται ελεύθερα βάση του εμπορικού δικαίου κι όχι με ανώτατο όριο τη 12ετία.

Πηγή: skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα