Αφορολόγητο: Όλες οι δαπάνες υγείας θα μετρούν στο «χτίσιμο» του

17:56 13/7/2017 - Πηγή: Aixmi

Οι ιατρικές δαπάνες και τα φαρμακευτικά προϊόντα εντάσσονται από φέτος στη λίστα για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου, εφόσον εξοφλούνται με πλαστικό χρήμα ή με ηλεκτρονικό τρόπο.

Με απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, εκτός από τις δαπάνες που αφορούν τις επισκέψεις σε γιατρούς και τα νοσήλια, θα μετρούν για το αφορολόγητο και οι δαπάνες για φαρμακευτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η «Καθημερινή», ουσιαστικά πρόκειται για όλες τις δαπάνες που περιλαμβάνονται στον σχετικό δείκτη υγείας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής,

ο οποίος είχε εξαιρεθεί από τις δαπάνες για αφορολόγητο δεδομένου ότι μέχρι πέρυσι οι φορολογούμενοι είχαν ειδική έκπτωση από τον φόρο (10%) για τις ιατρικές δαπάνες τους.

Βέβαια, η τελευταία αυτή φοροαπαλλαγή καταργήθηκε και ως εκ τούτου εντάσσεται στη γενική λίστα με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι για να έχουν το αφορολόγητο όριο.

Πάντως, λογιστές αλλά και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για λάθος της πολιτικής ηγεσίας, καθώς η εξέλιξη αυτή θα διογκώσει τη φοροδιαφυγή, δεδομένου ότι οι φορολογούμενοι δεν έχουν πλέον συμφέρον (άμεσο) να ζητούν απόδειξη για τις προσφερόμενες υπηρεσίες, αλλά αντίθετα δέχονται ευχαρίστως μάλιστα την έκπτωση που τους γίνεται. Σημειώνεται ότι μόνον οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριον επάγγελμα αγρότες έχουν αφορολόγητο όριο, οπότε σε αυτούς και μόνο απευθύνεται η λίστα του υπουργείου Οικονομικών. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έτσι όπως έχει δομηθεί η νομοθεσία, δεν… χρειάζεται να μαζεύουν αποδείξεις.

Οι δικαιούχοι του αφορολογήτου, προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ, θα πρέπει να καλύψουν φέτος ένα ποσοστό του ετήσιου εισοδήματός τους με δαπάνες που εξοφλούνται με «πλαστικό χρήμα» ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Το ελάχιστο ποσό των απαιτούμενων αποδείξεων προσδιορίζεται με την εξής προοδευτική κλίμακα:

• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

• 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.

• 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω.

Το ανώτατο ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος ανεξαρτήτως εισοδήματος είναι 30.000 ευρώ. Ετσι, για παράδειγμα, ένας μισθωτός με εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει φέτος συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα 1.000 ευρώ για να δικαιούται την έκπτωση φόρου. Υπενθυμίζεται ότι αν κάποιοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό δαπανών με «πλαστικό χρήμα», τότε ο φόρος εισοδήματος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενη με συντελεστή 22%.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ πραγματοποιεί φέτος πληρωμές με «πλαστικό χρήμα» 800 ευρώ, αντί των απαιτούμενων ύψους 1.000 ευρώ. Στη διαφορά των 200 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 22% και προκύπτει επιπλέον φόρος 44 ευρώ.

Ωστόσο, η συγκέντρωση των απαιτούμενων αποδείξεων έχει εξελιχθεί σε εύκολη υπόθεση για τους φορολογουμένους. Οι περισσότεροι έχουν συγκεντρώσεις τις αποδείξεις τους από το πρώτο εξάμηνο του έτους, με αποτέλεσμα να είναι ανοικτοί σε προτάσεις που οδηγούν στη μείωση του καταβαλλόμενου ποσού.

Αν και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιθυμούσε να ξεκινήσουν οι λοταρίες εντός του Ιουλίου, όπως φαίνεται η πρώτη κλήρωση μετατίθεται για τον Αύγουστο, ενώ δεν αποκλείεται να διενεργηθεί και τον Σεπτέμβριο. Κάθε μήνα, σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, 1.000 τυχεροί θα κερδίσουν 1.000 ευρώ.

Πηγή: Καθημερινή

Keywords
Τυχαία Θέματα