Αυτές είναι οι επιπτώσεις της θαλάσσιας μόλυνσης από το πετρέλαιο!
Η Ειρήνη είναι κάτοικος Γλυφάδας. Μητέρα τριών μικρών παιδιών και ενός σκύλου, μία από τις αγαπημένες οικογενειακές συνήθειες ήταν να φορτώνει «στο αυτοκίνητο παιδιά και σκυλιά», όπως η ίδια μου είπε, και να πηγαίνουν σε κάποια κοντινή παραλία για παιχνίδι.
Η μόλυνση των ακτών, από τα ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου στη Σαλαμίνα, έφτασε σήμερα και στην δική της γειτονιά. Και η αγωνία της είναι μεγάλη αφού όπως μου ανέφερε «δεν περιμένω να ενημερωθώ από τις τηλεοπτικές εκπομπές ή τους πολιτικούς για τις επιπτώσεις του πετρελαίου
Την παρακάλεσα να μου την στείλει και μοιράζομαι μαζί σας κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της.
«Tα υδατοδιαλυτά συστατικά του αργού πετρελαίου και των διυλισµένων προϊόντων του, περιέχουν µια ποικιλία ενώσεων που είναι τοξικές για ένα ευρύ φάσµα θαλασσίων οργανισµών. Τα αυγά, οι προνύµφες των ψαριών και τα νεαρά άτοµα είναι γενικά πιο ευαίσθητα στη ρύπανση από πετρελαιοειδή. Το πετρέλαιο προκαλεί διαταραχές στη φυσιολογία και τη συµπεριφορά των οργανισµών, καθώς και ανωµαλίες στην ανάπτυξη των ψαριών, οδηγώντας τελικά στον πρόωρο θάνατό τους…
Σε συγκεντρώσεις 20-40 µg/l το πετρέλαιο µπορεί να επιφέρει αλλαγές στη σύσταση του φυτοπλαγκτού, ευνοώντας πχ. τα µικρότερα είδη, ανατρέποντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις ισορροπίες ολόκληρης της τροφικής αλυσίδας (Lee, 1977).
Αµµώδεις ακτές:
Το πετρέλαιο δεν αποκολλάται εύκολα από τις αµµώδεις ακτές. Όταν µάλιστα βρίσκεται ακόµα σε υγρή µορφή, τότε απορροφάται σε µεγαλύτερο βάθος. Εκεί λόγω χαµηλότερης διαθεσιµότητας οξυγόνου δεν ευνοείται η αποδόµηση του πετρελαίου, το οποίο διατηρεί έτσι τις τοξικές του ιδιότητες για µεγαλύτερο διάστηµα (Rostron, 1990)… Τα συστατικά του πετρελαίου µπορούν να παραµείνουν στα ιζήµατα ακόµη και για δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια αν επικρατούν αναερόβιες συνθήκες (Howarth & Marino, 1991).
Βραχώδεις ακτές:
Όπως προκύπτει από την εµπειρία από ατυχήµατα όπως αυτό του Torrey Canyon τον Μάρτιο του 1967 στη νοτιοδυτική Αγγλία ή του Tampico Maru στο Μεξικό (Μάρτιος 1957), οι επιπτώσεις των πετρελαιοκηλίδων στα οικοσυστήµατα των βραχωδών ακτών είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Ένας µεγάλος αριθµός ζώων και τα πιο ευαίσθητα κόκκινα και πράσινα άλγη πεθαίνουν. Σε όλες τις περιπτώσεις υπήρξε διαταραχή του οικοσυστήµατος και η επανάκαµψη δεν έγινε δυνατή για πολλά χρόνια εξαιτίας µιας αρχικής εξάλειψης των κυρίαρχων φυτοφάγων οργανισµών, µε αποτέλεσµα την υπέρµετρη ανάπτυξη και επικράτηση των αλγών, γεγονός που µε τη σειρά του εµπόδισε την επαναποικιοποίηση της περιοχής µε φυτοφάγους οργανισµούς (Wardley-Smith, 1983). Στην περίπτωση του Torrey Canyon, ακόµα και δέκα χρόνια µετά, η πανίδα της περιοχής δεν είχε τον πλούτο και την ποικιλία που είχε πριν το ατύχηµα (Clark, 1986).
Παράκτια βλάστηση:
Το πετρέλαιο προσκολλάται στα παράκτια φυτά και δεν ξεπλένεται εύκολα µε την παλίρροια. Τα φύλλα κιτρινίζουν και τελικά νεκρώνονται µετά από µερικές µέρες. Όταν η ρύπανση είναι µικρής έκτασης, τα φυτά ξαναβγάζουν νέα φύλλα µέσα σε τρεις εβδοµάδες περίπου. Σε περίπτωση όµως σοβαρής ρύπανσης νεκρώνονται τελείως. Τα ετήσια φυτά νεκρώνονται από την επάλειψη µε πετρέλαιο και η επανάκαµψη του οικοσυστήµατος απαιτεί δύο µε τρεις περιόδους.
Πλαγκτόν:
Το πλαγκτόν και ιδιαίτερα το νευστόν που ζει στην επιφάνεια της θάλασσας είναι ιδιαίτερα ευπαθές στις πετρελαιοκηλίδες. Μια σειρά από άλλες επιπτώσεις σε πλαγκτονικούς µικροοργανισµούς µαρτυρούν ότι το πετρέλαιο δρα ως δηλητήριο για το πλαγκτόν, παρεµποδίζοντας την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασµό του και οδηγώντας στον πρόωρο θάνατο πολλών οργανισµών. Το ζωοπλαγκτόν καταναλώνει µικρά σταγονίδια πετρελαίου και µ’ αυτόν τον τρόπο οι υδρογονάνθρακες περνούν σε υψηλότερα τροφικά επίπεδα. Επιπλέον, µη αφοµοιώσιµες ουσίες καταλήγουν στο βένθος µε τα εκκρίµατα των οργανισµών αυτών. Αν και δεν έχει προχωρήσει αρκετά η έρευνα σχετικά µε το µεταβολισµό των υδρογονανθράκων από το ζωοπλαγκτόν, υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι δυνατός ο µεταβολισµός πολλών υδρογονανθράκων από ορισµένους µικροοργανισµούς, αλλά οι µεταβολίτες που προκύπτουν παραµένουν στους οργανισµούς αυτούς και δεν αποβάλλονται στο περιβάλλον. Σε πολλές περιπτώσεις οι µεταβολίτες αυτοί και κάποια ενδιάµεσα προϊόντα είναι καρκινογόνα (Rostron, 1990).
Κίνδυνοι για τη δηµόσια υγεία:
Αν και οι άµεσες επιπτώσεις του πετρελαίου στις τροφικές αλυσίδες και δίκτυα θεωρούνται συχνά µικρής κλίµακας, δεν αποκλείονται µακροχρόνιες επιπτώσεις καθώς και φαινόµενα βιοσυσσώρευσης κυρίως καρκινογόνων πολυκυκλικών αρωµατικών υδρογονανθράκων. Οι βενθικοί οργανισµοί που φιλτράρουν την τροφή τους (π.χ µύδια, στρείδια) συσσωρεύουν υδρογονάνθρακες µε γοργούς ρυθµούς. Τα στρείδια αποκτούν δυσάρεστη γεύση όταν οι συγκεντρώσεις υδρογονανθράκων φτάνουν τα 10 ppb. Για τα ψάρια και τα καρκινοειδή οι αντίστοιχες συγκεντρώσεις κυµαίνονται από 4-300 ppm (Rostron, 1990). Τα θαλασσινά περιέχουν γενικά µικρές ποσότητες καρκινογόνων πολυκυκλικών υδρογονανθράκων (ΡΑΗ). Η κατανάλωση θαλασσινών εκτιµάται ότι συνεισφέρει 2-3% της συνολικής κατανάλωσης ΡΑΗ από τρόφιµα. Ακόµη κι αν οι συγκεντρώσεις αυτές των ΡΑΗ δεν αποτελούν άµεσο κίνδυνο για τον άνθρωπο, οι καρκινογόνες αυτές ουσίες ευθύνονται για όγκους και απολεπίσεις ψαριών από περιοχές µε χρόνια ρύπανση µε πετρελαιοειδή και όγκους και προκαρκινικές καταστάσεις σε όστρακα αυτών των περιοχών (Clark, 1986).
Greenpeace Greece, Αύγουστος 2006»
thisismarias.com
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Η αλήθεια για το Μελιγαλά
- Αυτή είναι η συσκευασία με τα δημητριακά που ανακαλεί ο εφετ
- Θα λάβουν τελικά οι δικαιούχοι του ΚΕΑ χριστουγεννιάτικο δώρο;
- Κεντροαριστερά: Ποιον υποψήφιο έκπληξη στηρίζει ο Κυριάκος. Δημοσκοπήσεις
- Οι παραλιές της αττικής που απαγορεύεται, λόγω ρύπανσης, η κολύμβηση
- Παραίτηση Κουρουμπλή πάραυτα!!!
- Επανακυκλοφορεί αύριο το Έθνος -Οι άνθρωποι Σαββίδη, Μάρη, Μπόμπολα
- Βίντεο-σοκ από εν ψυχρώ δολοφονία μέσα σε καφετέρια
- Ο Βαρδινογιάννης έφυγε, ο Παναθηναϊκός ρήμαξε, ο Αλαφούζος στο «εδώλιο»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Aixmi
- Επανακυκλοφορεί αύριο το Έθνος -Οι άνθρωποι Σαββίδη, Μάρη, Μπόμπολα
- Προσοχή: Τα 8 σημεία του σώματος που δεν πρέπει να αγγίζετε
- Ο Βαρδινογιάννης έφυγε, ο Παναθηναϊκός ρήμαξε, ο Αλαφούζος στο «εδώλιο»
- Αυτές είναι οι επιπτώσεις της θαλάσσιας μόλυνσης από το πετρέλαιο!
- Το λαχανικό που «υψώνει ασπίδα» στις ρυτίδες
- Ικανοποίηση Τσακαλώτου για το Εurogroup: Δε μου τράβηξαν τα αυτιά
- Πάνος Καμμένος για Noor1: Κατέπεσε η σκευωρία
- Εντολές για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και την απόδοση ευθυνών έδωσε ο Τσίπρας
- Τελευταία Νέα Aixmi
- Αυτές είναι οι επιπτώσεις της θαλάσσιας μόλυνσης από το πετρέλαιο!
- Πάνος Καμμένος για Noor1: Κατέπεσε η σκευωρία
- Το λαχανικό που «υψώνει ασπίδα» στις ρυτίδες
- Προσοχή: Τα 8 σημεία του σώματος που δεν πρέπει να αγγίζετε
- Ικανοποίηση Τσακαλώτου για το Εurogroup: Δε μου τράβηξαν τα αυτιά
- Επανακυκλοφορεί αύριο το Έθνος -Οι άνθρωποι Σαββίδη, Μάρη, Μπόμπολα
- Εντολές για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και την απόδοση ευθυνών έδωσε ο Τσίπρας
- Ο Βαρδινογιάννης έφυγε, ο Παναθηναϊκός ρήμαξε, ο Αλαφούζος στο «εδώλιο»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Ολλανδική βοήθεια φθάνει στην Αθήνα για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας - ΒΙΝΤΕΟ
- Καβγάς Σταθάκη - Λοβέρδου στη Βουλή για την Εldorado - BINTEO
- Eurogroup: Γρήγορες κινήσεις ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως τα τέλη του έτους
- Ο Τραμπ για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο: Πρέπει να αποκόψουμε τους τρομοκράτες από το διαδίκτυο
- Αυτή είναι η συσκευασία με τα δημητριακά που ανακαλεί ο εφετ
- Στο αρχείο οι καταγγελίες Γιαννουσάκη
- Μια εξαίρεση, για τον Μάκη Μηλάτο...
- Αντιεξιουσιαστές κατά της Χρυσής Αυγής...
- Πατούλης: Να αφεθεί η αυτοδιοίκηση να αυτοδιοικηθεί
- Το ΚΕΕΛΠΝΟ απαγορεύει το κολύμπι στις ακτές τις πετρελαιοκηλίδας για ένα χρόνο