Αυτή η βόλτα του Σαββάτου είναι όλη δωρεάν

18:46 22/9/2017 - Πηγή: Aixmi

Ξέρετε τι είναι αυτό το Σαββατοκύριακο; Ο επίσημος τίτλος είναι «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και, όσο βαρετό ακούγεται, τόσο ενδιαφέρον είναι: Όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι και σχεδόν όλα τα μουσεία της Αθήνας είναι εντελώς δωρεάν, από τις 8.00 το πρωί ως τις 20.00 το βράδυ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν έχετε να επισκεφθείτε την Ακρόπολη από τότε που

σας πήγαν με το Δημοτικό, αλλά δεν έχετε και τα 20€ να διαθέσετε για το εισιτήριό της, τώρα είναι η ευκαιρία να το κάνετε.

Και το πράγμα δεν σταματά εδώ: Από τις 20.00 το βράδυ, που κλείνουν οι αρχαιολογικοί χώροι, παίρνει τη σκυτάλη η πρώτη Λευκή Νύχτα της Αθήνας, μια πρωτοβουλία των atenistas, με 23 χώρους τέχνης και πολιτισμού να ξενυχτάνε μαζί μας, ως τις 6.00 το πρωί, όλοι τους με δωρεάν είσοδο. Το δύσκολο, βασικά, θα είναι να διαλέξουμε πού θα (πρωτο)πάμε. Συγκεντρώσαμε μερικές από τις καλύτερες ιδέες μας, με δυο λόγια για την καθεμία, για να σας βοηθήσουμε.

Για το πρωί…

– Η Ακρόπολη: Γιατί, είπαμε, το αριστούργημα του αρχαίου αθηναϊκού πολιτισμού, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε να το δούμε από το σχολείο. Αλλά και γιατί, όσους αρχαιολογικούς χώρους και αν έχεις επισκεφθεί, όσα και αν νομίζεις ότι ξέρεις για την Ιστορία αυτής της πόλης, ο Παρθενώνας πάντα θα τα επισκιάζει όλα.

– Ο Κεραμεικός: Ίσως η ατμοσφαιρικότερη αρχαία γειτονιά αυτής εδώ της πόλης, φιλοξενούσε τα εργαστήρια των αγγειοπλαστών και αγγειογράφων που έφτιαχναν τα περίφημα αττικά αγγεία. Ήταν, επίσης, αργότερα το σημαντικότερο νεκροταφείο της Αθήνας –με πολλά από τα εντυπωσιακά αγάλματα και γλυπτά στα μνήματά του να επιβιώνουν μέχρι σήμερα. Στον αρχαιολογικό χώρο μισοκυλά ακόμα μισοκοιμισμένος ο Ηριδανός, ένα από τα τρία μεγάλα ποτάμια της Αθήνας (τα άλλα δύο ήταν ο Ιλισσός και ο Κηφισός).

– Η Αρχαία Αγορά: Το «σημείο μηδέν» της αρχαίας Αθήνας, κέντρο της καθημερινότητας και αγορά, με τη σημερινή έννοια του όρου –ό,τι είναι για εμάς σήμερα το εμπορικό τρίγωνο, ας πούμε. Ανάμεσα σε ωδεία, στοές και ιερά που επιβιώνουν πλάι σε λουλουδιασμένα μονοπάτια και δέντρα που παρέχουν απλόχερη σκιά σε ζαλισμένους τουρίστες τα καλοκαίρια, δύο είναι τα βασικά της αξιοθέατα: Η Στοά του Αττάλου, ένα από τα πρώτα εμπορικά κέντρα του κόσμου και Ο Ναός του Ηφαίστου, ένας από τους καλύτερα διατηρημένους ναούς του αρχαίου κόσμου.

Για το απόγευμα…

– Το Μουσείο της Ακρόπολης: Θα έχει ελεύθερη είσοδο από τις 17.00 μέχρι τις 20.00, δίνοντας την ευκαιρία σε παλιούς και νέους φίλους να (ξανα)περιηγηθούν στη μόνιμη συλλογή του, που φιλοξενεί ευρήματα από τις ανασκαφές όλων των περιόδων της Ακρόπολης (η οποία υπήρχε και πριν χτιστεί ο Παρθενώνας, σε πολλές και διαφορετικές εκδοχές, όπως εξηγούν οι καταπληκτικές μακέτες) αλλά και στην περιοδική έκθεση “εmotions. ένας κόσμος συναισθημάτων”.

– Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Θα έχει ελεύθερη είσοδο όλη μέρα, από τις 8.00 το πρωί ως τις 20.00 το βράδυ. Είναι, όπως το έθεσε ο Lonely Planet, «ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία που θα δεις όσο ζεις» και αν αυτό δεν είναι αρκετό για να σας πείσει να το επισκεφθείτε, περισσότερα έχουμε εδώ: Μια μέρα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Για το βράδυ…

– Στον Κήπο του Μεγάρου, η ολονύχτια ανάγνωση της Οδύσσειας ξεκινά στις 20.00 και διαρκεί ως τις 6.00 το πρωί. Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός καθ’ όλη τη διάρκεια της Ανάγνωσης, ενώ το κοινό θα έχει τη δυνατότητα εισόδου και εξόδου ανά πάσα στιγμή. Η νεοελληνική μετάφραση της «Οδύσσειας» που θα προβάλλεται επί σκηνής κατά τη διάρκεια της Ανάγνωσης, πλαισιωμένη από εικόνες, φέρει την υπογραφή των Καζαντζάκη-Κακριδή. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

– Στο λόφο του Αστεροσκοπείου, στο Θησείο, η εικαστική εγκατάσταση The Theater of Disappearance του Adrián Villar Rojas θα είναι επισκέψιμη μέχρι τα Μεσάνυχτα.

– Σχεδόν δίπλα, στο Αστεροσκοπείο, θα χαζέψουμε τον νυχτερινό ουρανό μέσα από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη, ως τις 22.30.

– Στο ΚΠΙΣΝ, στις 20.30 θα ανέβουν στη σκηνή του ξέφωτου η Μαρίνα Σάττι με το συγκρότημα Fones.

– Στον Μικρόκοσμο (Λ. Συγγρού 106, Φιξ) θα προβληθεί μισή ώρα μετά τα Μεσάνυχτα το ντοκιμαντέρ «Σακρομόντε, οι σοφοί της φυλής (Sacromonte, los sabios de la tribu)», για το φλαμένκο και τους τσιγγάνους της Ισπανίας που το διέδωσαν στα πέρατα του κόσμου.

Πηγή: in2life.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα