Αγαπητή Βελγίδα δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση σου…

02:29 20/12/2012 - Πηγή: Aixmi

Ένα ταξίδι στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες και μάλιστα παραμονές Χριστουγέννων φαντάζει , τουλάχιστον, ως ευχάριστο διάλειμμα, απ΄τη μίζερη «Χριστουγεννιάτικη» Αθήνα. Εξηγούμαι απ΄την αρχή. Μ΄αυτή τη διάθεση έφτασα στις Βρυξέλλες πριν από λίγες μέρες, όπου όμως, μαζί με εμένα κι άλλοι δημοσιογράφοι από την Αθήνα,

ήρθαμε αντιμέτωποι με την απαξιωτική εικόνα που έχουν ορισμένοι για τους Έλληνες.

Προσκεκλημένοι του δραστήριου ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Παπανικολάου, πήγαμε κατευθείαν στο Ευρωκοινοβούλιο. Κατά τα ειωθότα, υπήρχε μια μικρή συγκέντρωση υποδοχής, από διάφορους βουλευτές Έλληνες και ξένους. Μεταξύ αυτών που θα μας εξηγούσαν τη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου , ήταν και ένας Γερμανός βουλευτής του κόμματος της Μέρκελ.

Ελάχιστα αναφέρθηκε στις υπηρεσίες, στο έργο των ευρωβουλευτών. Εξάντλησε την ομιλία του στην «συμπεριφορά» της χώρας μας. Είχαμε πάρει και την περίφημη « δόση», κι έτσι βρήκε την αφορμή : «Μη νομίζετε πως δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα », άρχισε και συνέχισε : «Δεν είναι, όμως, και σίγουρο πως τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Μην επαναπαύεσθε… Χρειάζεται δουλειά, όπως εμείς δουλέψαμε όταν πριν από δέκα χρόνια ήμασταν σε δεινή οικονομική κατάσταση με την ένωση της Γερμανίας. Αλλά τα καταφέραμε. Πώς; Με δουλειά και, κυρίως με εφαρμογή Κανόνων….»

Μετά την «υποδοχή» (μάλλον ψυχρολουσία ήταν), προχωρήσαμε στην συνεδρίαση της Ευρωβουλής. Θέμα ήταν η Παιδεία. Πάλι δάχτυλα υψωμένα, πάλι οι «κανόνες» και πως δεν τους εφαρμόζουμε: «Δεν έχετε κάνει αυτό, δεν έχετε σχεδιάσει σωστά εκείνο, αποτύχατε εδώ, εμφανίζεστε χαλαροί εκεί, δεν έχετε Κανόνες… » και πάει λέγοντας….

Και να σκεφθεί κανείς πως όλοι αυτοί ανήκουν στην ομάδα των Ευρωπαίων που δηλώνουν «φίλοι της Ελλάδας», μας είπαν, αφήνοντας μας να φανταστούμε τους υπόλοιπους.

Όμως, την έννοια της λέξης «Κανόνας» κατά τους Βέλγους, την εμπέδωσα λίγο αργότερα : Στο εστιατόριο που φάγαμε ήταν αδιανόητο να ζητήσεις αλλαγή στο στάνταρ φαγητό που περιέγραφε το μενού. «Δεν θέλω ως συνοδευτικό, πατάτες τηγανητές αλλά πουρέ» , είπα στο σερβιτόρο , που με κοίταξε λες κι ήρθα από άλλο πλανήτη.

«Αδιανόητο» αυτό που ζητάς, μου είπε η Ελληνίδα που κατοικεί χρόνια στις Βρυξέλλες και με συνόδευε. «Μην επιμένεις, θα του πάρει ώρα να καταλάβει και , πολύ περισσότερο , να δεχθεί την αλλαγή…».

Εκεί όμως που ο σερβιτόρος «έπαθε» ήταν όταν ένας συνάδελφος , ζήτησε ένα επιπλέον κουτάλι για να δοκιμάσει τη σούπα μου. «Να σας φέρω μια σούπα για το κουτάλι που ζητάτε; » ρώτησε με υψωμένο το φρύδι. « Όχι θέλω να δοκιμάσω απ΄αυτήν», επέμεινε ο συνάδελφος. «Θα σας φέρω, τότε, μια σούπα», επέμεινε ο σερβιτόρος. Τελικά, αποφασίσαμε ότι δεν πρόκειται να συνεννοηθούμε και τ΄αφήσαμε…

«Βλέπεις εδώ έχουν Κανόνες» παρατήρησε η Ελληνίδα, που ζει χρόνια στο Βέλγιο και αυτό που κατάλαβα ήταν ότι η παρέκκλιση απ΄τον Κανόνα, ακόμη και τον πιο ανόητο, μάλλον είναι αδιανόητο σ΄αυτή τη χώρα.

Το χειρότερο, όμως, με περίμενε στο αεροδρόμιο:

Στη μεγάλη αίθουσα των duty free, είχα την …ατυχή έμπνευση να αγοράσω τρία κουτάκια σοκολάτες. Φθάνω λοιπόν στο ταμείο, μπροστά σε μια νεαρή κοπέλα, και της ζητώ να μου βάλει τα τρία κουτιά σε τρεις διαφορετικές σακούλες και όχι σε μία, που πήγε να μου τα παραχώσει. «Είναι για δώρο» ψιθύρισα, μάλλον ενοχικά. Και τότε εισέπραξα την απάντηση: «Ακούστε κυρία μου, εδώ δεν είμαστε εκατομμυριούχοι… Εδώ έχουμε Κανόνες που όλοι τους σέβονται…». Συγχρόνως, το βλέμμα της είχε καρφωθεί στο διαβατήριο που κρατούσα στα χέρια μου. Κατάλαβα. Ήμουν Ελληνίδα κι η Βελγίδα έπρεπε να μου δώσει το «μάθημά» μου.

Δεν άντεξα. « Ακούστε κυρία μου, αυτή η προσήλωση στους Κανόνες χωρίς παρέκκλιση ακόμη και στους πιο ανόητους, σας έχει κάνει αγέλαστους και δυστυχείς… Γι’αυτό χάσατε τον αυθορμητισμό σας, αν ποτέ είχατε, κι εσείς προσωπικά, δεν έχετε ίχνος σεβασμού…».

«Σας φαίνομαι εγώ δυστυχής;…» με ρώτησε και … ξύπνησε μέσα μου ο «βαθύς» Έλληνας. Δηλαδή μούρθε να της πω τα γνωστά «ελληναράδικα» του τύπου : «Και βέβαια είσαι. Με αυτό το βαρύ ουρανό και την ασταμάτητη βροχή». Αλλά κι ακόμη περισσότερα , όπως :« Όταν εμείς είχαμε πολιτισμό εσείς ήσασταν στα δένδρα ή σας ξέρουμε και από τη συμπεριφορά σας στο Βελγικό Κογκό» κι άλλα τέτοια

Ως επιστέγασμα των ανείπωτων αυτών σκέψεων της είπα : «Εγώ, κυρία μου είμαι υπερήφανη που είμαι Ελληνίδα….».

Απομακρύνθηκα, έχοντας όμως το πικρό αίσθημα ότι δώσαμε επιχειρήματα , σε όλους αυτούς, για να μας «τη λένε», όπου μας βρουν.

Παρ΄όλα αυτά, εξακολουθώ να πιστεύω, αγαπητή κυρία του ταμείου του αεροδρομίου των Βρυξελλών, πως δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση σου…

Keywords
Τυχαία Θέματα