Αμετακίνητη η Λαγκάρντ: Είμαστε αδίστακτος κήρυκας της αλήθειας

22:32 8/2/2017 - Πηγή: Aixmi

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσπάθησε να είναι ο αδίστακτος κήρυκας της αλήθειας στην τελευταία αξιολόγηση για την Ελλάδα, υποστήριξε η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τις αντιδράσεις τόσο από τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιάννη Στουρνάρα,

οι οποίοι κατηγόρησαν το ΔΝΤ ως υπερβολικά απαισιόδοξο.

Η κ. Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια ομιλίας της για τη διαφάνεια σε εκδήλωση του Atlantic Council, υποστήριξε πως όταν το ΔΝΤ εκδίδει μια έκθεση όπως αυτήν της Ελλάδας, συμβάλλει στη διαφάνεια.

Σύμφωνα με το mignatiou.com χαρακτήρισε ως «απολύτως αναγκαίες» τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος. «Η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει της φορολογική βάση στο φόρο εισοδήματος για να επιτρέψει μια πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών» ανέφερε ειδικότερα η κ. Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι «πολλοί λίγοι άνθρωποι σηκώνουν σήμερα το βάρος της φορολογίας».

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, όπως αναφέρεται στην ίδια ιστοσελίδα, η γενική διευθύντρια υποστήριξε πως απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του και να επιτρέψει μια πιο στοχευμένη προστασία εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι.

Επίσης, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων και ανέφερε: Αναγνωρίσαμε πως κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει. Άλλες μεταρρυθμίσεις όμως δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί Και πρέπει να γίνουν για να απελευθερώσουν τη δυναμική της οικονομίας. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως αναγκαίες.

Για την αντίδραση των ελληνικών αρχών στο περιεχόμενο των εκθέσεων του ΔΝΤ, είπε πως από την πλευρά του Ταμείου έγινε προσπάθεια οι εκθέσεις να αποτυπώνουν με ειλικρίνεια το πού βρίσκεται η ελληνική οικονομία και το τι πρόοδος έχει συντελεστεί.

«Στις ελληνικές αρχές δεν άρεσαν κάποια από τα πράγματα που είπαμε», σημείωσε η επικεφαλής του Ταμείου.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδος, σύμφωνα με τον ίδιο ιστότοπο, ανέφερε πως η έλλειψη δημοσιονομικής διαφάνειας ήταν ένα από τα θέματα που οδήγησαν στην ελληνική κρίση το 2010.

«Το ελληνικό έλλειμμα αναθεωρήθηκε από το 6% στο 13% και υψηλότερα και τα στοιχεία της χώρας διαρκώς αναθεωρούνταν από την Eurostat», είπε και προσέθεσε με νόημα πως δεν γνωρίζει το εάν «η δουλειά στο σκέλος της στατιστικής διαφάνειας έχει ολοκληρωθεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα