Αμοργός: άγονη ζώνη, όχι άγονη ζωή

17:23 18/10/2016 - Πηγή: Aixmi

Μπορεί η Αμοργός να ανήκει στα νησιά του δικτύου της άγονης γραμμής, αυτό όμως, δεν λειτουργεί ανασταλτικά για εκείνον που επιθυμεί να την επισκεφθεί.

Από τον βορρά μέχρι τον νότο, πλήθος μικρών χωριών κοσμούν τις ξηρές πλαγιές σπάζοντας τη “σιωπή” των ήχων του αέρα και της θάλασσας. Χωριά, θησαυροί τουριστικής και πολιτιστικής κουλτούρας, δίνουν ζωή στο άγονο και απομακρυσμένο από το κυκλαδίτικο σύμπλεγμα νησί.

Περπατώντας στα σοκάκια τους, ο επισκέπτης βρίσκεται περιτριγυρισμένος από μικρές καφετέριες, μπαρ και εναλλακτικά καφενεία. Από μπόχο, μέχρι και

παραδοσιακά, το στυλ των στοιχείων που συνθέτουν την εικόνα της ζωής στην Αμοργό, δημιουργούν μια αίσθηση «μικρογραφίας της Ελλάδας», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ιερέας του χωριού Λαγκάδα πατήρ Κώστας.

Λάουτο και βιολί είναι τα κύρια μουσικά όργανα που παίζονται παραδοσιακά στην Αμοργό από μικρούς και μεγάλους του νησιού. Οι ήχοι τους μοιάζουν με κάλεσμα που ενώνει ντόπιους και ξένους σε μια μεγάλη παρέα.

Στα Θολάρια, το χορευτικό συγκρότημα του χωρίου με τους μικρούς του χορευτές να “κλέβουν την παράσταση” κρατά την παράδοση ζωντανή και συμβάλλει στην διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου.

Ήχοι, χρώματα και μυρωδιές ενός τόπου φιλόξενου που σφύζει από Έλληνες και ξένους τουρίστες, πλαισιώνουν την εικόνα της Αμοργού. Στόχος των κατοίκων και επαγγελματιών του νησιού, η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν καθώς ο τόπος έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη όλο το χρόνο.

Η Αμοργός φημίζεται επίσης για τα βότανα της, τα οποία ενέπνευσαν τον Βαγγέλη Βασσάλη να δημιουργήσει στη Λαγκάδα ένα αποστακτήριο αιθέριων ελαίων. Ωστόσο, η καλλιέργεια των βοτάνων δεν είναι εύκολη υπόθεση, όπως εξήγησε ο κ.Βάσσαλης, λόγω των δυσμενών συνθηκών που προκαλεί η ξηρασία στο νησί.

Keywords
Τυχαία Θέματα