Αναστασία, η Ρωμιά Σουλτάνα

12:16 25/10/2018 - Πηγή: Aixmi

Καθημερινά σχεδόν, μας απασχολούν οι εντάσεις και οι εκφοβισμοί των Τούρκων γειτόνων μας. Αξίζει, λοιπόν, να ασχοληθούμε και με κάτι διαφορετικό στη μακραίωνη σχέση μας, την συναρπαστική, δηλαδή, ιστορία της Ελληνίδας Σουλτάνας, που πρωταγωνίστησε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και σίγουρα, λίγοι την γνωρίζουν. Η Ελένη Κεκροπούλου, έμπειρη εκδότρια, επιμελήτρια και μεταφράστρια λογοτεχνικών έργων, μας ταξιδεύει στην πολυκύμαντη ζωή αυτής της γυναικείας προσωπικότητας στο βιβλίο της με τίτλο: «Αναστασία η Ρωμιά Σουλτάνα» (Εκδόσεις Ωκεανός, 2017).

Η Αναστασία, η μεγαλύτερη

από τις τρεις κόρες του παπα-Γιάννη, του ορθόδοξου παπά του νησιού, είχε πάνω της κάτι άλλο, ένα κατιτί διαφορετικό που την έκανε να ξεχωρίζει. Δεκατεσσάρων ετών, όμορφη σαν ήλιος φωτεινός, έβγαζε όταν γελούσε ένα φως αλλιώτικο, φαιδρό, υπέρφαιδρο και το βλέμμα της φωτιζόταν και σπινθίριζε κι αυτό, κι είχε εκείνη τη μελωδική φωνή με τις απαλές αποχρώσεις που έδινε άλλη διάσταση στην εικόνα της. Έτσι περιγράφει η Ελένη Κεκροπούλου την Αναστασία στο πρώτο μέρος το βιβλίου της που αναφέρεται στον σουλτάνο Αχμέτ Α΄, τον άνδρα που έμελλε να παίξει ρόλο καταλυτικό στην πολυτάραχη ζωή της.

Σε ένα, πράγματι, ιστορικό μυθιστόρημα για τη ζωή στην Κωνσταντινούπολη, το 1600 περίπου, η συγγραφέας αναφέρεται διεξοδικά στη διαρκή εναλλαγή των σουλτάνων στην οποία πρωταγωνιστούσε η ηρωίδα της, που κοριτσάκι από το ελληνικό νησί έφθασε να γίνει η πολυαγαπημένη σύζυγος του σουλτάνου Αχμέτ Α΄, η «Κιοσέμ», η γυναίκα, δηλαδή, με το πρόσωπο σαν φεγγάρι.

Μέσα στο παλάτι της Κωνσταντινούπολης, της Βασιλεύουσας, όπως την ονόμαζαν οι παλαιοί Βυζαντινοί κάτοικοί της, σε μια ατμόσφαιρα άθλιας ίντριγκας αξιωματούχων και αυλικών με την συνεχή παρέμβαση των ξένων δυνάμεων, το όμορφο μικρό κορίτσι θα αγωνιστεί ασύμμετρα προς την εμπειρία της για να επιβιώσει. Ο θαλασσινός αέρας την άρπαξε από την Τήνο και τον αγνό έρωτα του νεαρού και ατρόμητου Θεόφιλου και την έριξε χανούμισσα στα πόδια του σουλτάνου. Η κόρη του ορθόδοξου παπά διάβαζε με μανία το Κοράνι και πάλευε ενάντια στη φύση της και στους ανθρώπους σε ένα περιβάλλον άρρωστο και πνιγηρό.

Η Αναστασία όμως, εκτός της ομορφιάς της, είχε μια ξεχωριστή προσωπικότητα, που της επέτρεψε να γίνει μεγάλη σουλτάνα, μητέρα δύο σουλτάνων, και να επηρεάσει την πολιτική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέσω του συζύγου της Αχμέτ Α΄, των γιων και του εγγονού της. Βασίλεψε στην Ιστανμπούλ σαράντα περίπου χρόνια, έχοντας πάντα στο νου της και βοηθώντας τους κατατρεγμένους Ρωμιούς συμπατριώτες της . Στάθηκε κρυφά και με κίνδυνο της ζωής της κοντά στον Πατριάρχη Κύριλλο Λούκαρι, τον μεγαλύτερο εχθρό των Ιησουϊτών και κορυφαία μορφή του Ελληνισμού, αγωνίστηκε με όλες της τις δυνάμεις για την κατάργηση του «αδελφοκτονικού νόμου», αντιτάχθηκε σθεναρά στη λογιότητα των Ουλεμάδων και έβαλε τέλος στο άθλιο παιδομάζωμα.

Τραγικό, χωρίς αμφισβήτηση, το κισμέτ της Κιοσέμ αλλά εξίσου αναμφισβήτητη η εξέχουσα προσωπικότητά της. Ο αναγνώστης παρακολουθεί με δέος την πορεία της Αναστασίας και το άδοξο τέλος της, για το οποίο η συγγραφέας γράφει χαρακτηριστικά : «Και καθώς η βασανισμένη ψυχή έβγαινε, η γυναίκα με το πονεμένο κορμί ένιωσε μυριάδες συναισθήματα για μια τελευταία στιγμή πριν το κενό. Ένιωσε μια τεράστια ανακούφιση. Κι ένα σύννεφο να τη σηκώνει ψηλά…».
Η ευαίσθητη γραφή της Ελένης Κεκροπούλου σε συνδυασμό με την ιστορική γνώση και τον χυτό λόγο γεμίζει τις 776 σελίδες ενός βιβλίου με όμορφη αισθητική και πλούσιο περιεχόμενο για τη ζωή και το έργο μιας άγνωστης στο ευρύ κοινό Ελληνίδας, που αναδείχθηκε η ισχυρότερη γυναίκα στην Ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στέλλα Πριόβολου

The post Αναστασία, η Ρωμιά Σουλτάνα appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα