Δανία: Μυστικό σχέδιο μεταφοράς Σνόουντεν

09:30 6/2/2016 - Πηγή: Aixmi

Νέα στοιχεία αποκαλύπτονται για την πολύκροτη υπόθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν, του πρώην υπαλλήλου της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας, ο οποίος αποκάλυψε το εύρος των παρακολουθήσεων προκαλώντας σάλο στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Δανίας το 2013, είχε δώσει την έγκρισή της, προκειμένου ένα αμερικανικό αεροσκάφος να σταθμεύσει στο έδαφος της χώρας για το ενδεχόμενο να παραλάβει τον Έντουαρντ Σνόουντεν, όπως επιβεβαίωσε ο δανός υπουργός Δικαιοσύνης σε επιστολή του που δημοσιοποιήθηκε

χθες.

Ο υπουργός, Σεράν Πιντ, είχε περιοριστεί να πει πως η Κοπεγχάγη είχε δώσει άδεια σε ένα αμερικανικό αεροσκάφος να σταθμεύσει στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Δανίας, χωρίς να εξηγήσει γιατί.

«Ο σκοπός της παρουσίας αυτού του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης ήταν, εξ όσων είχαμε αντιληφθεί, να υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθεί ο Έντουαρντ Σνόουντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν εκδιδόταν από τη Ρωσία ή από κάποια άλλη χώρα», ανέφερε ο Πιντ στη διευκρινιστική επιστολή του προς τους κοινοβουλευτικούς.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι, λόγω της φύσης της, η πληροφορία αυτή ήταν φυσικά εμπιστευτική, αλλά επέλεξε να τη δημοσιοποιήσει λόγω των έντονων αντιδράσεων που υπήρξαν μετά την αρχική του απάντηση την Τετάρτη.

«Ο Δανός υπουργός Δικαιοσύνης μοιάζει να επιβεβαιώνει ότι η Δανία είχε την πρόθεση να παραβιάσει την αρχή της μη επαναπροώθησης παρότι είχα ζητήσει άσυλο», σχολίασε ο Έντουαρντ Σνόουντεν σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης περί του καθεστώτος των προσφύγων, η αρχή της μη επαναπροώθησης απαγορεύει την απέλαση ενός «πρόσφυγα στα σύνορα περιοχών όπου η ζωή του ή η ελευθερία του απειλείται», για παράδειγμα λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων.

Ο 32χρονος Αμερικανός πληροφορικός, ο οποίος διώκεται από τις αρχές των ΗΠΑ για κατασκοπεία, προσέφυγε στη Ρωσία το 2013 και η Μόσχα του έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει επισύρουν ποινή κάθειρξης 30 ετών στην πατρίδα του.

Keywords
Τυχαία Θέματα