Δείτε LIVE την ομιλία Τσίπρα στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

21:08 13/10/2016 - Πηγή: Aixmi

Το πρώτο συνέδριο με την Αριστερά στη διακυβέρνηση του τόπου ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του στο 2 συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η Αριστερά που δεν διστάζει να αναλάβει το ιστορικό καθήκον, να σηκώσει στους ώμους της την ευθύνη για την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και αυτόν τον αγώνα

έχουμε υποχρέωση να μη τον παρατήσουμε. Αυτόν τον αγώνα έχουμε υποχρέωση να τον κερδίσουμε. Είναι ιστορική υποχρέωση. Και θα τον κερδίσουμε, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Οφείλει κανείς, ιδιαίτερα αποτιμώντας και τη πρόσφατη εμπειρία μας, να δώσει απαντήσεις σαφείς και εμπεριστατωμένες στα εξής ερωτήματα :
Πρώτον : Αποτελεί εντέλει σήμερα αριστερή, ριζοσπαστική και προοδευτική πρόταση η έξοδος από την ευρωζώνη ;
Δεύτερον : Έχει νόημα η αριστερά να επιλέγει να διεκδικεί τη διακυβέρνηση σε μη ευνοϊκές συνθήκες και ιδιαίτερα σε συνθήκες χρεοκοπίας και δημοσιονομικής ασφυξίας;
Τρίτον : Είναι ρεαλιστικό και εφικτό ένα σχέδιο εξόδου με κοινωνική προστασία και παραγωγική ανασυγκρότηση ενόσω υποχρεούσαι να βρίσκεσαι εντός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ;
Τέταρτον : Με ποιούς θα πάμε ;
Υπάρχει τελικά περιθώριο συμμαχιών και πεδίο σύγκλισης για την Αριστερά με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της Πράσινης αριστεράς ;, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας».

«Γιατί αυτή την απάντηση έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνική πλειοψηφία από το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι. Να έχουμε σχέδιο αξιόπιστο και ρεαλιστικό για το πως θα νικήσουμε.Όχι αφηγήματα απόδρασης, μοιρολατρίας και υποχώρησης. Αλλά μήνυμα καθαρό ότι έχουμε πυξίδα και σχέδιο για να νικήσουμε και θα νικήσουμε. Και όπως απέδειξε ο λαός μας, ξέρει και να δίνει μάχες αν χρειαστεί και να υπομένει, αν χρειαστεί. Αρκεί να έχει καθαρό τον ορίζοντα.Αλλά και το κόμμα μας απέδειξε ότι ξέρει να δίνει μάχες αλλά και να τις κερδίζει και μάλιστα κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, ανέφερε ο πρωθυπουργός».

Επιπλέον τόνισε, ότι «η χρηματοπιστωτική ασφυξία λειτούργησε ως ένας διαρκής εκβιασμός για να μας αναγκάσει να υποταχτούμε στις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και στις επιταγές της πιο σκληρής και ανελέητης λιτότητας. Βρήκαμε απέναντί μας τότε όχι μόνο τους θεσμούς και την άτεγκτη στάση της Γερμανίας αλλά και ολόκληρου του παλιού πολιτικού συστήματος στη χώρα μας. Τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αλλά και το σύνολο σχεδόν των συστημικών μέσων ενημέρωσης».

«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν και δεν είναι ένα προοδευτικό σχέδιο.Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει βάση η κριτική που και εμείς ασκήσαμε στην απόφαση εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ. Η έξοδος, όμως, ιδιαίτερα μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας του ενός τετάρτου του Εθνικού μας πλούτου με στόχο τη παραμονή στο ευρώ, θα σήμαινε επιπρόσθετη ισόποση λεηλασία και μάλιστα ακαριαία. Και ταυτόχρονα θα σήμαινε και την απώλεια των καταθέσεων των λαϊκών στρωμάτων στις τράπεζες, που δεν τις είχαν βγάλει στο εξωτερικό.»

Η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε ουσιαστικά το περασμένο Μάιο, έκλεισε προχθές και τυπικά.

Η Συμφωνία του Ιούλη είναι σαφής. Και όπως εμείς την τηρούμε αψηφώντας το κόστος, έτσι αναμένουμε και απαιτούμε να τηρηθεί και από τους εταίρους μας. Pacta sunt servanda. Όπως θα έλεγαν και οι φίλοι μας στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Η αόριστη προτροπή : «Κάντε εσείς τα μαθήματά σας και βλέπουμε…» δε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Εμείς τη Συμφωνία τη τηρήσαμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε.

Και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από τη πρώτη.
Αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους.

Ταυτόχρονα, θα μπούμε στη ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει θα δούμε.«Δεν υπάρχει πια “θα δούμε”», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για την ανάγκη περαιτέρω διευθέτησης του χρέους. Από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει, «αλλά θα κλείσει μαζί με το χρέος».

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την καθυστέρηση συγκεκριμενοποίησης των μέτρων για το χρέος και την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση. «Τηρούμε τη συμφωνία αψηφώντας το κόστος, απαιτούμε το ίδιο. Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της, αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για το χρέος και θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει πια «θα δούμε»», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Αποδείξαμε ότι υπάρχει και η Αριστερά που δεν φοβάται να μπει και η ίδια στη φωτιά», ανέφερε ο Πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του, ανοίγοντας τις εργασίες του δεύτερου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στο γήπεδο του Tae Kwo Do στο Παλαιό Φάληρο. Σημείωσε επίσης ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, δεν ήταν και δεν είναι προοδευτικό σχέδιο.
Όπως είπε, πρόκειται για το πρώτο συνέδριο Αριστερού κόμματος στην Ελλάδα, με το κόμμα να βρίσκεται στην κυβέρνηση, ενώ συμπλήρωσε ότι η Αριστερά αναλαμβάνει το ιστορικό καθήκον να βγάλει τη χώρα από την κρίση, με την κοινωνία όρθια. «Συνεχίζουμε να δίνουμε σκληρές μάχες, περάσαμε από συμπληγάδες, αλλά μείναμε όρθιοι και βγήκαμε πιο έμπειροι», συμπλήρωσε.
«Καθαρό μήνυμα ότι έχουμε πυξίδα και σχέδιο να νικήσουμε»
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με ρεαλιστικό οδικό χάρτη, για την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ στάθηκε στην ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών, σε Ελλάδα και Ευρώπη. «Για να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμιστικές τομές που θα οικοδομούν σε ορίζοντα 5ετίας μια χώρα ισότητας, ελευθερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης», πρόσθεσε.
Εν συνεχεία, επέμεινε ότι πρέπει να σταλεί «καθαρό μήνυμα ότι έχουμε πυξίδα και σχέδιο να νικήσουμε». Είπε επιπλέον ότι «με την αισιοδοξία της βούλησής μας καταφέραμε να ανατρέψουμε το παλιό και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα που δίνει μάχες οπισθοφυλακής».

Πήγαμε μέχρι εκεί που καμία κυβέρνηση δεν θα επέλεγε να πάει. Πήραμε μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση

Πήγαμε μέχρι εκεί που καμία κυβέρνηση που θα σκεπτόταν με ιδιοτελή κριτήρια, δεν θα επέλεγε να πάει.

Και πήγαμε για να τιμήσουμε τη λαϊκή εντολή και για να δείξουμε σε όλο το πλανήτη τη δύναμη του δίκιου και της ψυχής ενός ολόκληρου λαού.

Δεν μπορούσαμε να πάμε πιο πέρα.

Γιατί πιο πέρα δεν ήταν το κόστος για εμάς.

Το κόστος θα ήταν για την Ελλάδα και για τις εργαζόμενες τάξεις.

Πήραμε λοιπόν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση.

Στάθηκε, επίσης, στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουλίου του 2015, το οποίο χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας και των αγώνων του λαού μας». Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, δεν ήταν και δεν είναι προοδευτικό σχέδιο, αφήνοντας εκ νέου αιχμές κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Επιλέξαμε τον ευρωπαϊκό δρόμο και όχι την αυτοκαταστροφική αναδίπλωση», είπε, εκτιμώντας ότι «τις συνέπειες μιας εθνικής αναδίπλωσης και πιθανής εξόδου από το κοινό νόμισμα δεν θα τη χρεωνόταν ούτε η Ευρώπη, ούτε οι θεσμοί, ούτε το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά η ίδια η Αριστερά». Παράλληλα, επανέλαβε ότι η συμφωνία της 12ης Ιουλίου 2015, ήταν καλύτερη από εκείνη «στην οποία ήταν δεσμευμένος ο κ.Σαμαράς».

Για τη Σοσιαλδημοκρατία
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει «με το πολιτικό και θεωρητικό οπλοστάσιο της Αριστεράς» να επιδιώξει προσεγγίσεις με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αλλά και με τους Πράσινους, έχοντας ωστόσο πάντα κατά νου τα όρια και τους κινδύνους που ενέχονται σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

«Η συγκυρία θυμάται την Αριστερά στα δύσκολα για να προστατεύσει τους πιο αδύναμους, για να σταματήσει τη καταστροφή», είπε επιπλέον.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει να υλοποιεί μια πολιτική ανακατανομής των βαρών υπέρ των εργαζόμενων, αλλά και μια πολιτική περιορισμού των ανισοτήτων. «Διαμορφώνουμε πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, πενταετούς διάρκειας», είπε, θέτοντας ως εθνικό στόχο τη μείωση της ανεργίας κατά δέκα μονάδες, σε μία πενταετία.

«Να υπερασπιστούμε τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων»
Αναφερόμενος στα εργασιακά, ο Πρωθυπουργός είπε ότι στη δεύτερη αξιολόγηση «προσερχόμαστε με το ισχυρότερο και μη διαπραγματεύσιμο όπλο που είναι το ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αλλά προσερχόμαστε και με θετικές διεκδικήσεις. Για να υπερασπιστούμε τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να αγωνιστούμε για μέτρα προστασίας και ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζόμενων».

Ο κ. Τσίπρας έθεσε επίσης ως στόχο την ανοικοδόμηση του «κατεστραμμένου», όπως το χαρακτήρισε, κοινωνικού κράτους, προαναγγέλλοντας την πρόσληψη 10.000 γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ το 2017.

«Βάλαμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπιίο – Εσκεμμένη ασυδοσία 27 ετών»
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις τηλεοπτικές άδειες. Είπε ότι η κυβέρνηση έβαλε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είπε, κάνοντας λόγο για «εσκεμμένη ασυδοσία 27 ετών».

Keywords
Τυχαία Θέματα