Διαξιφισμοί Τσίπρα- Μητσοτάκη στη Βουλή με φόντο τις Πρέσπες
Άγρια κόντρα στη Βουλή είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον πρόεδρο της ΝΔ για ακραία -όπως είπε- ρητορική, ενώ πρόσθεσε ότι το βασικό του πρόβλημα δεν είναι η Συμφωνία, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ελλάδα παίρνει πίσω αυτό που της ανήκει: Την ιστορία, τα σύμβολα, την παράδοση, την κληρονομιά της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας. Η Βόρεια Μακεδονία γίνεται φίλη, σύμμαχος χώρα, συμπαραστάτης της Ελλάδας για τη συνεργασία, την ειρήνη & την ασφάλεια στην περιοχή, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε για τη στοχοποίηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το τελευταίο διάστημα.
«Ενοχληθήκατε γιατί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδιαίτερα ήσυχοι όταν καταφερόσασταν εναντίον μας και θα είναι γιατί στη στρατηγική της έντασης εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Όλες αυτές τις μέρες στο Κοινοβούλιο και τον δημόσιο λόγο έχουμε γίνει μάρτυρες μιας ακραίας ρητορικής στοχοποίησης συγκεκριμένων προσώπων, πρακτικής κατατρομοκράτησης βουλευτών, έχουμε γίνει μάρτυρες ταγμάτων εφόδων στη Βουλή και εμπρησμών στα σπίτια του Καστόρη και της Τζάκρη», είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν βρήκατε ούτε μια λέξη για να καταδικάσετε κ. Μητσοτάκη. Επιχειρήσατε αντίθετα να απευθυνθείτε με έναν λόγο στοχοποίησης αυτών που έχουν διαφορετική άποψη για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα» σημείωσε.
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός, μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «έχει έρθει για να αναμετρηθεί με την ιστορική και την εθνική ευθύνη, με την ευθύνη που έχει ο καθένας από τους 300 που δεν εκβιάζονται, δεν τρομοκρατούνται και ομιλούν μονάχα με τη συνείδηση τους».
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του επεσήμανε επίσης ότι «αυτή η διαφορά ταλαιπώρησε τη χώρα, τους γείτονες, μας, τα Βαλκάνια επί τρεις δεκαετίες και μας στέρησε όλα αυτά τα χρόνια κρίσμο διπλωματικό κεφάλαιο αποσπώντας μας από τους πραγματικούς κινδύνους που δεν βρίσκονται στα βόρεια ,αλλά στα ανατολικά σύνορά μας».
«Πριν λίγα χρόνια, παράλληλα με τον κίνδυνο να χάσουμε το όνομα Μακεδονία, κινδυνεύαμε να χάσουμε και ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας, εξαιτίας του πρωτοφανούς παροξυσμού, παραχάραξης και σφετερισμού της ιστορίας, της πολιτισμικής κληρονομιάς και των συμβόλων της Μακεδονίας που αποτελούσε και αποτελεί ιστορικά αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς. Όπως και στην Ελλάδα ο εθνικιστικός παροξυσμός των αρχών του ‘90 διαμόρφωσε το κλίμα στη κοινή γνώμη, δημιουργώντας την εικόνα μιας χώρας φοβικής, χωρίς εθνική αυτοπεποίθηση» είπε ακόμη.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών κινείται απολύτως πάνω στην εθνική γραμμή που έχει η χώρα από το 2007 και σε ότι αφορά τα θετικά σημεία της Συμφωνίας που πέτυχε η κυβέρνηση :
-Σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δηλαδή υποχρεώσαμε τους γείτονες να αλλάξουν το Συνταγματικό τους όνομα από «Δημοκρατία της Μακεδονίας», σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ώστε αύριο όταν μπαίνουν τα παιδιά μας στο Ίντερνετ και πατούν το λήμμα «Μακεδονία» και να εμφανίζεται ο Λευκός Πύργος, όχι τα Σκόπια.
-Πετύχαμε το erga omnes – έναντι όλων και για κάθε χρήση. Η χρήση αυτή δεν θα χρησιμοποιείται μόνο στις διεθνείς σχέσεις της χώρας με άλλες χώρες και με διεθνείς οργανισμούς αλλά θα αφορά και το εσωτερικό της χώρας.
-Καταφέραμε οι γείτονες μας με την αναθεώρηση του Συντάγματος, να τροποποίησουμε τις διατάξεις εκείνες που περιείχαν αναφορές αλυτρωτισμού και αναθεωρητισμού. Δεσμεύονται να εγκαταλείψουν κάθε είδους αλυτρωτική ρητορική, κάθε είδους αλυτρωτικές δράσεις από οποιονδήποτε κι αν αυτές προέρχονται.
-Καταφέραμε η χρήση του όρου «Μακεδονία» και «μακεδονικός» σε σχέση με τις κρατικές δομές και τα όργανα του κράτους να αφήνονται μόνο στην ελληνική πλευρά. Δηλαδή δεν μπορούν να έχουν «Αεροδρόμιο Μακεδονία», ούτε «Πανεπιστήμιο Μακεδονία», ενώ η Ελλάδα μπορεί.
-Κερδίσαμε να κατοχυρώνεται η ελληνική παράδοση και η ιστορική κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας με τον πιο σαφή και νομικά δεσμευτικό τρόπο.
Η ιστορία μας είναι η ψυχή μας και την παίρνουμε πίσω. Δεν θα μπορεί κανείς να τη σφετερίζεται κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Νωρίτερα στο Βήμα της Βουλής είχε ανέβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος εξαπέλυσε πρώτος τα βέλη του στον πρωθυπουργό για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θα προτιμούσα να μην είχε γίνει αυτή η συνεδρίαση και να μην μιλώ για το σημερινό θέμα. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να υπογραφεί ούτε να φτάσει στη Βουλή προς κύρωση. Αποτελεί εθνικό λάθος. Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ.
Κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ότι παραχώρησε «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα, ενώ παρατήρησε ότι δεν έχει κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο το ανεθεωρημένο κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, γιατί όπως πρόσθεσε, δεν υφίσταται τέτοιο κείμενο.
Όπως είπε: Τα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων μαρτυρούν ότι η Ελλάδα ανέκαθεν δεν αναγνώριζε «μακεδονική» γλώσσα. Αυτό που δεν τόλμησαν να πουν ούτε οι Σκοπιανοί ηγέτες το λέτε εσείς, κ. Τσίπρα! Και αυτό το ψέμα το βάλατε μέσα στο κείμενο διεθνούς συμφωνίας!
Καταφέρατε ακόμη και το erga omnes να το στρέψετε σε βάρος των συμφερόντων μας, καθώς αφορά και τα δύο μέρη. Η «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα καθίστανται υποχρεωτικές και για την Ελλάδα. Μας δεσμεύετε νομικά να αποκαλούμε εμείς «Μακεδόνες» τους κατοίκους της χώρας αυτής.
Ξέρετε πώς ορίζει την ελληνική Μακεδονία το κείμενο της συμφωνίας; Ως «βόρεια περιοχή του Πρώτου Μέρους». Η περιοχή έχει όνομα κ. Τσίπρα. Λέγεται Μακεδονία. Είναι κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού κορμού. Ζουν εκεί περήφανοι Έλληνες Μακεδόνες» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε ψέμα ότι έχει αναγνωριστεί μακεδονική γλώσσα από το 1977, και επικαλέστηκε τον καθηγητή Γιώργο Μπαμπινιώτη που συμμετείχε στη διάσκεψη του ΟΗΕ.
Κατηγόρησε επίσης τον κ. Τσίπρα ότι στην τελετή υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών, χαμογελούσε και δεν αντέδρασε όταν ο κ. Ζάεφ δημόσια αναφέρθηκε σε «Έλληνες και Μακεδόνες». «Λέτε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που έλεγε όσα προανέφερα θα μιλούσε ποτέ για “Μακεδόνες”, όπως έκανε ενώπιον σας ο κ. Ζάεφ και δεν ανοίξατε το στόμα σας. Ισχυρίζεστε ότι ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη θα δέχονταν ποτέ ένα κράτος ακόμη και «Βόρειας Μακεδονίας», με λαό όμως «μακεδονικό» και με γλώσσα «μακεδονική»;», διερωτήθηκε.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε πως «η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε. Και αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω. Ας το καταλάβουν όλοι από τώρα». Ενώ, προειδοποίησε ότι αν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί. «Οφείλω να είμαι ειλικρινής αλλά και σαφής. Αν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Γι’ αυτό όλα κρίνονται τώρα. Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα. Όχι μετά. Οι υπεύθυνοι κρίνονται εδώ. Όχι αλλού» είπε χαρακτηριστικά.
Και κάλεσε τους βουλευτές να πουν «ΟΧΙ». «Σας καλώ να μην εγκαταλείψουμε μια πολιτική δεκαετιών που προστάτευσε τα εθνικά μας συμφέροντα. Σας καλώ να μην κυρώσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σας καλώ να σταθούμε στο ύψος της ιστορίας μας. Είναι το καθήκον όλων μας» κατέληξε.
The post Διαξιφισμοί Τσίπρα- Μητσοτάκη στη Βουλή με φόντο τις Πρέσπες appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Κηδεία Θέμου Αναστασιάδη: Η επιθυμία της οικογένειάς του
- Αύξηση για 400.000 µισθωτούς από 1/2/2019 – Δείτε ΕΔΩ αν θα την πάρετε
- Μυστήριο με ανεύρεση σορού στα Λεμονάδικα Πειραιά
- 41χρονος άνδρας πήδηξε από τον Πύργο των Αθηνών στη Βασιλίσσης Σοφίας
- Συλλαλητήριο Αθήνα ΤΩΡΑ: Χημικά στους διαδηλωτές – Μετρό σήμερα κλειστό
- Μητσοτάκης – Καραμανλής: Ο μυστικός διάλογος και η πρόταση μομφής
- Έξι προσαγωγές για την επίθεση σε κατάληψη αντιεξουσιαστών στη Θεσσαλονίκη
- Πετροπόλεμος και χημικά στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
- Με τη Συμφωνία των Πρεσπών «Η Ελλάδα παίρνει πίσω αυτό που της ανήκει»
- Δεύτερος Αμερικανός ιερέας εγκαταλείπει το Πατριαρχείο και εντάσσεται στη ROCOR
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Aixmi
- Τελευταία Νέα Aixmi
- Διαξιφισμοί Τσίπρα- Μητσοτάκη στη Βουλή με φόντο τις Πρέσπες
- Ψαριανός για επεισόδιο με Θεοδωράκη: Εμείς κυράτσες δεν είμαστε
- Όλο και πιο κάτω ο Παναθηναϊκός
- Πήγαν να πιαστούν στα χέρια Θεοδωράκης-Ψαριανός…
- Άδωνις σε Κουντουρά: Ο Καμμένος είπε τον πατέρα σου συνεργάτη της χούντας
- Αναβάλλεται για αύριο στις 2,30 η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών
- Κουντουρά: ΝΑΙ στις Πρέσπες, σφοδρή επίθεση στον Άδωνι…
- Τσιτσιπάς: Νιώθω πίκρα, είχα πει μέσα μου «θα τον νικήσω»…
- Βενιζέλος: Ποια Κεντροαριστερά; Με αποστάτες ΑΝΕΛ και Παπακώστα;
- Ακρίτα για Θέμο: Δεν ξεχνάμε αν ο νεκρός αδίκησε, αλλά δεν φτύνουμε στον τάφο του
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος – γιορτή: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 25 Ιανουαρίου
- Παναθηναϊκός – Λαμία: Νέα «καρπαζιά». Στα πέναλτι ο «πράσινος» αποκλεισμός
- Βουλή: Της Συμφωνίας το… κάγκελο! «Σκοτώθηκαν» οι πολιτικοί αρχηγοί και τώρα… ψηφοφορία
- Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Δίνει δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες στους ανθρώπους;
- Χρήστος Βασιλόπουλος: «Γνωρίστηκα με τη σύντροφό μου σε Dating app»
- Ανέκδοτο: Aνικανότητα 300%
- Μακάμπι – Παναθηναϊκός: Ο Σφαιρόπουλος «καθάρισε» τους «πράσινους». Διπλή ήττα και μπελάδες
- Στις 15 Ιανουαρίου η εγκατάσταση του νέου προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών και της αντιπροέδρου
- Σαν σήμερα το 2015 έφυγε από τη ζωή ο διεθνούς φήμης τραγουδιστής Ντέμης Ρούσσος