ΔΝΤ: Μέτρα και το 2018, «ψαλίδι» στο αφορολόγητο από το 2019 και αντίμετρα το 2023

16:58 22/7/2017 - Πηγή: Aixmi

Μπλόκο στις αθρόες προσλήψεις συμβασιούχων στο Δημόσιο θέλει να βάλει το ΔΝΤ σύμφωνα με την έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα

Παρά το γεγονός ότι εγκρίθηκε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης ύψους 1,6 δισ. ευρώ, δεν σημαίνει ότι δεν τίθενται και όροι. Όπως

διαφαίνεται στην έκθεση του ΔΝΤ κατά την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για να ξεκινήσει η γ’ αξιολόγηση, το Ταμείο αναμένει από την Ελλάδα:

Μέτρα και το 2018: Το Ταμείο προβλέπει ότι, παρά τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν τον Μάιο, δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Εκτιμά μάλιστα ότι θα υπάρξει υστέρηση 1,3% του ΑΕΠ (ή 2,34 δισ. ευρώ) και ότι θα υπάρξει μεγάλη υστέρηση εισπράξεων φόρων (0,6% του ΑΕΠ ή 1,1 δισ. ευρώ).

Καθώς κανείς δεν θέτει ζήτημα για χαλάρωση στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, προκύπτει μοιραία η πίεση για νέα μέτρα.

Αντίμετρα από το 2023: Το Ταμείο θεωρεί αδύνατον να ισχύσουν τα αντίμετρα που ψήφισε η κυβέρνηση, τουλάχιστον πριν από το 2023, καθώς δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Υποστηρίζει ότι η μείωση του αφορολογήτου θα χρειαστεί να επιβληθεί τελικά από το 2019 και όχι από το 2020, όπως έχει ψηφιστεί.

Μπλόκο στους συμβασιούχους: Την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί διατάξεις για τους συμβασιούχους, στην έκθεσή του το Ταμείο διαπιστώνει «δραματική αύξηση» στις προσλήψεις συμβασιούχων, η οποία αντιστρέφει τη μείωση που συντελέστηκε από το 2010. Καλεί μάλιστα την κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα την τακτική της.

Όχι υπαναχωρήσεις στα εργασιακά: Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν ήταν το δυνατό στοιχείο των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά και καλεί την κυβέρνηση να μην τις αντιστρέψει.

Επιπλέον, στην έκθεση διαπιστώνονται πολιτικοί και νομικοί κίνδυνοι στην εκτέλεση του προγράμματος στο οποίο αποφάσισε να μετάσχει ενεργότερα. Γίνεται λόγος για πολιτική αστάθεια αλλά και για τις δικαστικές αποφάσεις που απειλούν να ανατρέψουν ψηφισμένα μέτρα, όπως π.χ. για τις περικοπές συντάξεων το 2019, τη μείωση του αφορολογήτου το 2020, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές κ.λπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα