ΔΝΤ: Πώς ωφελούν την παγκόσμια οικονομία οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Επί χρόνια οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ζητούσαν κυρίως ένα πράγμα για να ανακάμψει η οικονομία: Περισσότερα χρήματα. Τώρα έχουν ένα άλλο σχέδιο για την αναζωογόνηση της παγκόσμιας οικονομίας.
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt, συνήθως το ΔΝΤ συμπεριφέρεται όπως ο ένας ή ο άλλος θρησκευτικός θεσμός: διεκδικεί ένα κάποιο αλάθητο για τις οικονομικές αναλύσεις του και για τις κατευθυντήριες γραμμές
Τώρα όμως συνέβη. Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον δημοσίευσε μια τρισέλιδη καταχώρηση στο blog του με θέμα: «Γιατί είναι σημαντικές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αναζωογώνηση της παγκόσμιας οικονομίας». Πρόκειται για μια δημοσίευση η οποία μοιάζει με εκπληκτική αλλαγή.
Επί χρόνια, στην πραγματικότητα από την έναρξη της κρίσης το 2018, οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ υποστήριζαν την άποψη ότι το χρήμα είναι αποφασιστικής σημασίας για να δοθεί πνοή στην παγκόσμια οικονομία. Όσο περισσότερα τόσο καλύτερα: δηλαδή ελαστική δημοσιονομική πολιτική, περισσότερες κρατικές δαπάνες, επομένως δισεκατομμύρια για περισσότερη ανάπτυξη σε όλον τον κόσμο.
Σε τι ωφέλησε αυτό; Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία η οικονομία περπάτησε με αυτόν τον τρόπο. Αν το δει κανείς σε παγκόσμιο επίπεδο λειτούργησε ακόμα καλύτερα στην Κίνα, στην Ασία. Αλλά και στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη.
«Η πρόγνωση του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι απογοητευτική» γράφει τώρα ο Λίπτον στο Blog του: 3,1% ανάπτυξη για το 2016 και 3,4% το 2017. Συν το ότι η προοπτική αυτή σκιάζεται από την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, των συνεπειών του Brexit συμπεριλαμβανομένων.
Μετά τη συνάντηση των 20 πλέον ανεπτυγμένων και αναπτυσσομένων χωρών το Σαββατοκύριακο στο Τσενγκντού της Κίνας το ΔΝΤ αλλάζει τρόπο σκέψης: ζητά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καλύτερα εναρμονισμένες με τις μακροοικονομικές προϋποθέσεις της κάθε χώρας. Πρέπει όμως να διαβάσει κανείς το έγγραφο επακριβώς για να διακρίνει τις ελευθερίες που παρέχει.
Ο Λίπτον συμβουλεύει τις αναπτυσσόμενες χώρες να κάνουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες βελτιώνουν τη λειτουργία των αγορών. Αντιθέτως οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα πρέπει να ενδυναμώσουν τις καινοτόμες δυνατότητές τους.
Επίσης, συμβουλεύει τις χώρες να απορρυθμίσουν οικονομικά τις αγορές εργασίας σε καλές εποχές, διότι οι εργαζόμενοι θα είναι τότε περισσότερο πρόθυμοι να αναζητήσουν μια νέα θέση εργασίας. Αντιθέτως, σε χαλεπούς καιρούς, τέτοιες μεταρρυθμίσεις θα είχαν ως συνέπεια μάλλον την απόλυση πολλών εργαζομένων.
Όσο πιο αδύναμη είναι μια οικονομία, τόσο σημαντικότερο είναι να επιλέξουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες ενθαρρύνουν την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Επενδύσεις σε έργα υποδομής θα ενίσχυαν την οικονομική δραστηριότητα και θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας. Και επειδή έτσι θα αυξηθεί και η παραγωγική ικανότητα είναι και μακροπρόθεσμες.
Μετά όμως προκύπτει κάτι το οποίο ο -ευρισκόμενος σε διακοπές Γερμανός υπουργός Οικονομικών- δεν θα διάβαζε με ευχαρίστηση: O Λίπτον συμβουλεύει επιπροσθέτως την υποστήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με ισχυρότερη οικονομική ζήτηση. Με αυξημένες κρατικές δαπάνες δηλαδή.
Επίσης, ανεπτυγμένες χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Γερμανία θα πρέπει να δαπανούν περισσότερα για τις δημόσιες υποδομές, όπως γράφει. Και αναφέρει τις τρεις χώρες ρητά. Εκτός αυτού, χώρες όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Κορέα, ο Καναδάς , η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να δημιουργήσουν καλύτερες ευκαιρίες για πλήρη απασχόληση των γυναικών.
Άλλες οι οποίες διαθέτουν λιγότερα χρήματα στα ταμεία τους, όπως η Ιταλία για παράδειγμα, πρέπει αντ’ αυτού να μεταρρυθμίσουν τις αγορές τους, κυρίως στους τομείς των επενδύσεων και της απασχόλησης, χωρίς όμως να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον έγγραφο, το οποίο από τη μια πλευρά λέει κάτι για την αλλαγή του ΔΝΤ και από την άλλη για τη διπλωματία και το μεγάλο βάρος της πολιτικής στου διεθνείς θεσμούς. Το αποφασιστικό στοιχείο στο τρισέλιδο κείμενο του Λίπτον είναι η επικεφαλίδα του: «Γιατί είναι σημαντικές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αναζωογόνηση της παγκόσμιας οικονομίας».
Η επικεφαλίδα του κειμένου θέτει το νέο κέντρο βάρους του Ταμείου, όχι τον διαφοροποιημένο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα προβλήματα, και συμπεριλαμβάνει τον μεγαλύτερο αντίπαλο της ελαστικής δημοσιονομικής πολιτικής, τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.
Διότι είναι αυτός ο οποίος απορρίπτει σε τακτά διαστήματα τις αυξημένες δαπάνες για την αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας και ζητά αντ΄ αυτών διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παγκοσμίως. Το ΔΝΤ υποχωρεί μεν κατά ένα μέρος αλλά δεν τον απαλλάσσει κιόλας από το δικό του καθήκον.
Πηγή: enikonomia.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Τραγωδία για Πατέρα και Κόρη - Πλέον όλοι ψάχνουν για…..
- Συντάξεις Αυγούστου 2016: Οι ημερομηνίες ΠΛΗΡΩΜΗΣ για ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και δημόσιο
- Ολο το σχεδιο για την οικειοθελη δηλωση αυθαιρετων
- Ποια επαγγέλματα θα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση την επόμενη πενταετία
- Συνεχίζεται η κινητοποίηση στον ΟΑΣΘ
- Αυτα ειναι τα 10 επαγγελματα με τη μεγαλυτερη ζητηση τα επομενα χρονια
- Capital controls: Πως και πότε γίνονται οι αναλήψεις των 840 ευρώ
- Πώς η θερμοκρασία επηρεάζει την αρτηριακή πίεση το καλοκαίρι
- Καιρός 27 Ιουλίου: Αλλαγή σκηνικού την Τετάρτη – Πού θα βρέξει, υγρασία στα ύψη
- ΤΡΕΛΑ! Για νυχτερινό μπάνιο κουκλάρα δημοσιογράφος της Θεσσαλονίκης(ΦΩΤΟ)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Aixmi
- Συνεχίζεται η κινητοποίηση στον ΟΑΣΘ
- Χρήστος Παναγιωτόπουλος (aixmiradio): Προπέτεια Παππά και λάθος των ιδιοκτητών του Mega (ΗΧΗΤΙΚΟ)
- Στο πένθος βυθίστηκε ο Ρότζερ Μουρ (ΕΙΚΟΝΕΣ)
- Ύστατη προσπάθεια για να συμμετάσχει το Mega στον διαγωνισμό για τις άδειες
- Γλέντι στη Χαλκίδα με τον Τερλέγκα αλλά χωρίς… 269 αποδείξεις
- Αντιπαράθεση Άδωνι – Κουίκ για την Εξεταστική
- Θύμα απαγωγής η πεθερά του αφεντικού της Formula 1
- Ποινική δίωξη για 11 για τις 6 φρεγάτες τύπου «S» – Διερευνώνται τυχόν ευθύνες Παπαντωνίου
- Συμβόλαιο της Σπόρτινγκ σε 5χρονο που δίνει μάχη με τον καρκίνο
- Σοκαρισμένη η Ιαπωνία από τη χειρότερη μαζική δολοφονία εδώ και δεκαετίες
- Τελευταία Νέα Aixmi
- ΔΝΤ: Πώς ωφελούν την παγκόσμια οικονομία οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
- Ποινική δίωξη για 11 για τις 6 φρεγάτες τύπου «S» – Διερευνώνται τυχόν ευθύνες Παπαντωνίου
- Σοκαρισμένη η Ιαπωνία από τη χειρότερη μαζική δολοφονία εδώ και δεκαετίες
- Χρήστος Παναγιωτόπουλος (aixmiradio): Προπέτεια Παππά και λάθος των ιδιοκτητών του Mega (ΗΧΗΤΙΚΟ)
- Θύμα απαγωγής η πεθερά του αφεντικού της Formula 1
- Συμβόλαιο της Σπόρτινγκ σε 5χρονο που δίνει μάχη με τον καρκίνο
- Στο πένθος βυθίστηκε ο Ρότζερ Μουρ (ΕΙΚΟΝΕΣ)
- Αναστασιάδης για το Κυπριακό: Δεν μπορώ να δώσω αισιόδοξη νότα
- Γλέντι στη Χαλκίδα με τον Τερλέγκα αλλά χωρίς… 269 αποδείξεις
- Αντιπαράθεση Άδωνι – Κουίκ για την Εξεταστική
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Χαστούκι για Μητσοτάκη: Δεν περνάει η πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή
- Πώς η θερμοκρασία επηρεάζει την αρτηριακή πίεση το καλοκαίρι
- Ύποπτο χαρακτήρισε ο Κ.Γκιουλέκας τον χρόνο που ανοίγει την συνταγματική αναθεώρηση ο Αλέξης Τσίπρας.
- Ολο το σχεδιο για την οικειοθελη δηλωση αυθαιρετων
- Αντί για οξυγόνο έδωσαν σε νεογέννητο ήλιο και πέθανε
- Ο μακρύς δρόμος για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων στον πλανήτη
- Νίκος Μουτσινάς: Η φάρσα με τα Pokemon που θα σας κάνει να γελάσετε μέχρι δακρύων! [Video]
- Στέγη για 33 φοιτητές θα μισθώσει το Πανεπιστήμιο στο Βόλο
- Αρχιτεκτονική ΑΠΘ: Διεθνείς διακρίσεις για Έλληνες φοιτητές!
- Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Προσλήψεις 55 διοικητικών υπαλλήλων