Δραγασάκης: Καταστροφική η προσέγγιση Σόιμπλε – Καταδικάζει την οικονομία σε καταστολή

12:11 30/5/2017 - Πηγή: Aixmi

Σε ομιλία του στο 5ο Ελληνικό Φόρουμ για τις Εξαγωγές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης επεσήμανε την ανάγκη «καθαρής λύσης» για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου ενώ επιτέθηκε και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με

την προσέγγισή του στο ζήτημα χαρακτηρίζοντάς την καταστροφική.

«Ενόψει του κρισίμου Eurogroup που θα γίνει στις 15/6 θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί χωρίς συνέπειες να μετατίθεται διαρκώς στο μέλλον» υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης που συμπλήρωσε ότι η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανειακών αναγκών, αλλά αφορά τη δυνατότητα της χώρας να βγει από την κρίση και να κάνει το αναγκαίο άλμα προς την παραγωγική ανασυγκρότηση και την εξωστρέφεια. Και τούτο, ανέφερε, γιατί οι αποφάσεις για το χρέος επηρεάζουν τρία κρίσιμα μεγέθη όπως τα επιτόκια δανεισμού, τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση της οικονομίας και την πιστοληπτική ικανότητα και το επενδυτικό ρίσκο της χώρας.

Αφήνοντας αιχμές κατά του Β. Σόιμπλε είπε: «Τα μνημόνια και η επιτροπεία ούτε πρέπει αλλά ούτε και μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως ένα ‘’χωρίς τέλος καθεστώς’’, όπως ίσως κάποιοι εκ των δανειστών θα επιθυμούσαν» και απαντώντας στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ για την τοποθέτησή του, σημείωσε πως «η άποψη ότι η ελάφρυνση του χρέους θα αναστείλει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια στηρίζεται στη λανθασμένη υπόθεση ότι η στασιμότητα της οικονομίας και η μαζική ανεργία αποτελούν, σύμφωνα με την παράδοξη αυτή άποψη, το κατάλληλο περιβάλλον για μεταρρυθμίσεις! Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια καταστροφική προσέγγιση που καταδικάζει την οικονομία σε καταστολή και την κοινωνία στην ανεργία, τη φτώχεια και την έλλειψη προοπτικής. Και αυτό το περιβάλλον εξαντλεί τις αντοχές της κοινωνίας. Αντίθετα, ένα περιβάλλον ανάπτυξης και θετικών προοπτικών είναι το πλέον κατάλληλο για την πραγματοποίηση των αλλαγών που έχει ανάγκη η κοινωνία».

Keywords
Τυχαία Θέματα