Έφυγε από τη ζωή ο Κύπριος λογοτέχνης Θεοκλής Κουγιάλης

10:45 4/1/2018 - Πηγή: Aixmi

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 81 ετών, ο σημαντικός Κύπριος ποιητής Θεοκλής Κουγιάλης.

Ο Θεοκλής Κουγιάλης υπήρξε μία από τις γνησιότερες φωνές της λογοτεχνίας της Κύπρου και το έργο του είχε μια ευρεία απήχηση, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στον ελλαδικό χώρο. Στα πλαίσια της πολυσχιδούς δράσης του συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τα περιοδικά Κυπριακά Χρονικά και Πνευματική Κύπρος.

Διετέλεσε, επίσης, μέλος και πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και του Λογοτεχνικού Σωματείου ΠΕΝ και υπηρέτησε την εκπαίδευση της Κύπρου από διάφορες θέσεις, μέχρι και τη θέση του Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Οι ποιητικές του συλλογές «Μυστικά Φορτία» και «Μυθολόγιον» τιμήθηκαν με Κρατικό Βραβείο Ποίησης του Υπουργείου Παιδείας. Έχει επίσης τιμηθεί με το Βραβείο Γ.Φ. Πιερίδη της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου.

Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου από τον ναό Αγίου Νικολάου Έγκωμης. Η οικογένεια του εκλιπόντος καλεί όσους τιμούν τη μνήμη του αντί στεφάνων να κάνουν εισφορές στο Σύνδεσμο «Ένα Όνειρο Μια Ευχή».

Ο Θεοκλής Κουγιάλης γεννήθηκε στη Δευτερά το 1936. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και το Διδασκαλικό Κολέγιο. Συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ από όπου πήρε τους τίτλουςBachelor of Arts και Master of Science στα παιδαγωγικά. Μετεκπαιδεύτηκε στο Institute of Education του πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Στο στερέωμα της σύγχρονης κυπριακής ποίησης πρωτοεμφανίστηκε το 1959 με την έκδοση του πρώτου ποιητικού του βιβλίου «Μολυβιές στο Περιθώριο», που τον καθιερώνει ως έναν από τους πιο πολλά υποσχόμενους νέους ποιητές της γενιάς του ’60. Από την πρώτη του κιόλας συλλογή, με μέντορες τον Καβάφη, τον Μάνο Κράλη, τον Παντελή Μηχανικό, τον Ελύτη, τον Σεφέρη, τον Έλιοτ και τον Έζρα Πάουντ, υιοθετεί και αφομοιώνει τον τρόπο γραφής της μοντέρνας ποίησης.

Με ύφος νευρώδες και αυθεντική χρήση του ελεύθερου στίχου ο Θεοκλής Κουγιάλης πραγματεύεται, το μεγάλο θέμα του απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959, αλλά και μερικά από τα θεμελιακά υπαρξιακά θέματα όπως η ελευθερία, η αντιπαράθεση του καλού και του κακού, ο έρωτας και η προδοσία που βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης στους κύκλους της ρηξικέλευθης διανόησης της δεκαετίας του ’60.

Στα έξι βιβλία που θ΄ακολουθήσουν («Τα τελευταία μου» 1964, «Αλλ΄ίσως όχι» 1968, «Μυστικά φορτία» 1971, «Η επιστροφή» 1976, «Μυθολόγιον» 1981 και «Εικονίσματα» 1986) πραγματεύεται την τραγική περιπέτεια του νησιού που προκλήθηκε από τις διακοινοτικές συγκρούσεις του 1963 και την τουρκική εισβολή του 1974 χωρίς βέβαια να εγκαταλείψει τα θέματα που σχετίζονται με την ύπαρξη του ανθρώπου και τη μοίρα του. Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό Κώστα Χατζηγεωργίου, ο νεωτερικός τρόπος γραφής παραμένει επιλογή του, όμως τον βλέπουμε να βρίσκεται σταθερά σε μια ανοδική πορεία: γίνεται κυρίαρχος των εκφραστικών του μέσων και διαμορφώνει το δικό του χαρακτηριστικό ύφος.

Ακολουθεί το 1989 με το πεζοτράγουδο «Η δική μου Δευτερά» και το 1996 επιστρέφει στον χώρο του νεωτερικού τρόπου γραφής με το βιβλίο του «Της Αερούσας» για να προβεί τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2000, σε μια άλλη «απόκλιση» με το «Εγκώμιον», ένα μακρύ, συνθετικό ποίημα- ύμνο προς τον ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα του ’55-’59, Κυριάκο Μάτση.

Τελευταία του συλλογή ήταν ο «Άνθρωπος στην ομίχλη» το 2004. Το 1994 κυκλοφόρησε συγκεντρωτικός τόμος με τις οχτώ πρώτες συλλογές του με το γενικό τίτλο «Τριάντα Χρόνια Ποίηση 1959 – 1989». Το 1980 εξέδωσε με δυο συνεργάτες του την «Ανθολογία Κυπριακής Ποίησης για Σχολική Χρήση». Το 1994 το ΠΕΝ Κύπρου εξέδωσε στη σειρά «Λογοτεχνικά Πορτρέτα» μια μονογραφία για το έργο του μαζί με ανθολόγηση της ποίησής του στ’ Αγγλικά. Το 1999 το Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γαλλίας Νανσί (Institut d’ Edutes Neo-Helleniques) εξέδωσε σε δίγλωσση έκδοση (Ελληνικά – Γαλλικά) μιαν εκτεταμένη ανθολόγηση από τις οχτώ πρώτες ποιητικές του συλλογές με τίτλο «30 Ans de Poesie».

Πέραν από την σημαντική λογοτεχνική παραγωγή, υπηρέτησε τα κυπριακά γράμματα ως ανθολόγος συγκεντρωτικών τόμων και έργων αναφοράς για τη λογοτεχνία της Κύπρου. Συγκεκριμένα, το 1980 εξέδωσε μαζί με τους Μ. Μαραθεύτη και Σ. Σικαλίδη την «Ανθολογία Κυπριακής Ποίησης για Σχολική Χρήση» και το 1981 και 1983 εξέδωσε μέσω των εκδόσεων του Λογοτεχνικού Σωματείου ΠΕΝ δύο βιβλία στα αγγλικά: το «Contemporary Cypriot Poetry, An Anthology και το 27 Centuries of Cypriot Poetry, An Anthology and Brief Introduction».

Πηγή: philenews.com

The post Έφυγε από τη ζωή ο Κύπριος λογοτέχνης Θεοκλής Κουγιάλης appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα