Έκρηξη στην Τουρκία -Βάφονται με αίμα οι διαδηλώσεις‏

18:14 1/6/2013 - Πηγή: Aixmi

Εκρηκτική είναι, πλέον, η κατάσταση στην Τουρκία, καθώς οι συνεχείς διαδηλώσεις βάφονται με αίμα και ο Ταγίπ Ερντογάν, όχι μόνο δε δείχνει συμβιβαστική διάθεση, αλλά χρεώνει στην Κεμαλική αντιπολίτευση την ευθύνη.

Κάποιες πληροφορίες μιλούν για τέσσερις νεκρούς, ενώ οι τραυματίες είναι εκατοντάδες.

Το πρωί σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις, όταν ομάδες διαδηλωτών επιχείρησαν να προσεγγίσουν την αποκλεισμένη,

από τις δυνάμεις ασφαλείας, πλατεία Ταξίμ -εκεί από όπου ξεκίνησαν όλα.

Η κυβέρνηση θέλει να γκρεμίσει ένα παλιό εμπορικό κέντρο και ένα μέγαρο μουσικής, που φέρει το όνομα του Κεμάλ, και στη θέση τους να χτίσει καινούργια.

Οι Κεμαλιστές εξέλαβαν την κίνηση αυτή ως απόπειρα κατάργησης των κεμαλικών συμβόλων και εξεγέρθηκαν.

Η απάντηση της αστυνομίας ήταν εξαιρετικά βίαιη, με αποτέλεσμα οι αντιδράσεις να φουντώσουν αντί να κωπάσουν.

Σε πολλές γειτονιές, στη διάρκεια της νύχτας, οι κάτοικοι παρέμειναν στους δρόμους, χτυπώντας κατσαρόλες, ενώ πριν από λίγο διαδηλωτές συγκρότησαν πορεία στην ασιατική πλευρά και διέσχισαν πεζή τη γέφυρα του Βοσπόρου για να περάσουν στην ευρωπαϊκή πλευρά, όπου συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Επεισόδια σημειώθηκαν και στη συνοικία Μπεσίκτας.

Τώρα πια οι διαδηλωτές ζητούν να παραιτηθεί η κυβέρνηση.

Έκπληξη προκάλεσαν οι εικόνες που έδειχναν τους οργανωμένους οπαδούς των τριών μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων -της Φενέρμπαχτσε, της Μπεσίκτας και της Γαλατάσαραΐ να κατεβαίνουν στους δρόμους της Πόλης στο πλευρό των διαδηλωτών. Το ίδιο συνέβη και στη Σμύρνη όπου ενώθηκαν οι οπαδοί των ομάδων Καρσίγιακά και Αλσαντζάκ.

Οι ταραχές επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις και συγκεκριμένα στην Άγκυρα, το Ικόνιο, τη Σμύρνη και την Αλικαρνασσό.

Η κάλυψη των γεγονότων από τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης είναι εξαιρετικά περιορισμένη, σε αντίθεση με τον διεθνή Τύπο, που δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για όσα γίνονται.

Οι Τούρκοι ακτιβιστές χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να οργανωθούν. Παράλληλα, ζητούν βοήθεια από όλους τους ακτιβιστές των ξένων χωρών, να σταθούν στο πλευρό τους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Keywords
Τυχαία Θέματα