Εληξε η κατάληψη στο ΑΠΘ- Oι κινητοποιήσεις για το θέμα των εστιών θα συνεχιστούν

16:38 20/10/2016 - Πηγή: Aixmi

Έληξε η κατάληψη στο κτίριο της διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποίησαν νωρίς το πρωί φοιτητές- μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

Οι φοιτητές είχαν ως αίτημα τη δωρεάν στέγαση στις φοιτητικές εστίες όσων πληρούν τα προβλεπόμενα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια και την εξεύρεση λύσης για 207 άτομα, που δεν έγιναν φέτος δεκτά στις εστίες, λόγω ανεπάρκειας δωματίων.

Τις διεκδικήσεις των φοιτητών άκουσε η καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, Αναπληρώτρια

Πρύτανη Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων.
“Τους καταλαβαίνω, είναι λίγα τα δωμάτια στις φοιτητικές εστίες”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Στογιαννίδου, εξηγώντας ότι η οικονομική διαχείριση των φοιτητικών εστιών ανήκει στον Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και άρα οι δυνατότητες εξεύρεσης λύσης από την πλευρά της πρυτανείας, σε θέματα που άπτονται της χρηματοδότησης, είναι περιορισμένες.

Σχετικά με το αίτημα των φοιτητών να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχείο με ευθύνη του ΑΠΘ, προκειμένου να φιλοξενήσουν τους υπεράριθμους φοιτητές, σημείωσε ότι θα μπορούσε να εξεταστεί ως λύση, αν βρεθούν τα χρήματα.

Η κα Στογιαννίδου ενημέρωσε τους φοιτητές για την Επιτροπή που συνέστησαν εκπρόσωποι των διοικήσεων του ΑΠΘ, του ΕΜΠ, του ΔΠΘ και του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου των Πρυτάνεων το περασμένο Σάββατο, με σκοπό “να διαχειριστούμε το θέμα φοιτητικών εστιών, καθώς αναγνωρίζουμε τις ελλείψεις υποδομών και χρηματοδότησης”.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα των φοιτητών “να καταργηθεί το απαράδεκτο χαράτσι των 105 ευρώ, το οποίο ζητάνε από τους εστιακούς φοιτητές, που πήραν φέτος δωμάτιο, για να πάρουν το κλειδί” η κα Στογιαννίδου απάντησε ότι από τους φοιτητές ζητείται ένα ποσό 30 ευρώ ως εγγύηση, το οποίο παίρνουν πίσω όταν αφήνουν το δωμάτιο και 5 ευρώ τον μήνα, ως συμβολή σε δραστηριότητες, που σχετίζονται με τη φοιτητική λέσχη.

Διευκρίνισε δε ότι η ίδια δε μπορεί να λάβει απόφαση άμεσης κατάργησης της εν λόγω οικονομικής εισφοράς, αλλά θα πρέπει να προηγηθεί η αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας των φοιτητικών εστιών. Για τις περιπτώσεις φοιτητών, οι οποίοι έχουν δυσκολία να αντεπεξέλθουν στην οικονομική υποχρέωση, σημείωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα να εξαιρεθούν προσκομίζοντας πιστοποιητικό απορίας.

“Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων έχουν βαλθεί να διαχειρίζονται τις καταστάσεις, χωρίς να μπορούν να δεσμευθούν ούτε ότι θα προωθήσουν ένα θέμα”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο φοιτητής Γιάννης Βασιλειάδης, προαναγγέλλοντας ότι οι κινητοποιήσεις για το θέμα των φοιτητικών εστιών θα συνεχιστούν, ενώ η μορφή τους θα αποφασιστεί στις φοιτητικές συνελεύσεις των πανεπιστημιακών τμημάτων.

Για τους φοιτητές του ΑΠΘ λειτουργούν τρεις φοιτητικές εστίες στην περιοχή των 40 Εκκλησιών και ένα παράρτημα στο πρώην ξενοδοχείο «Εγνατία» (Λέοντος Σοφού 11). Έχουν συνολική δυναμικότητα περίπου 1.500 κλινών, αίθουσα τελετών, αθλοπαιδιών κ.τ.λ.

Στις φοιτητικές εστίες λειτουργεί εστιατόριο, που καλύπτει τη σίτιση των δικαιούχων φοιτητών. Δικαίωμα στέγασης έχουν οι φοιτητές προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών σπουδών, καθώς και οι υποψήφιοι διδάκτορες από πολυμελείς οικογένειες ή οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Η παραμονή των δικαιούχων στις εστίες διαρκεί όσο τα χρόνια σπουδών τους συν δύο έτη (ν+2). Οι εστίες στεγάζουν επίσης αλλοδαπούς φοιτητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα