Έρχεται ο Λαβρόφ – Στόχος η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας

08:33 1/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Την Αθηνα επισκέπτεται σήμερα και αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το τελευταίο διάστημα οι επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες μας σε πολλά επίπεδα, κυρίως στον διάλογο ανάμεσα στους ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων και των υπουργών Εξωτερικών, δραστηριοποιήθηκαν αισθητά.

Σημαντική ώθηση στη διμερή συνεργασία δίνει η πραγματοποίηση το 2016 του λεγόμενου «αφιερωματικού έτους» μεταξύ των δύο χωρών που γίνεται υπό την επίβλεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Βλαντίμιρ Πούτιν και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η υλοποίηση του αφιερωματικού έτους εκφράζει την τάση για τη διεύρυνση της ρωσοελληνικής κοινής δράσης, παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία. Το μεγάλο αυτό διακρατικό εγχείρημα περιλαμβάνει 170 περίπου εκδηλώσεις στους τομείς του πολιτισμού, της επιστήμης, της εκπαίδευσης, του τουρισμού, του αθλητισμού αλλά και της οικονομίας και του εμπορίου.

Στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους, οι Σ. Λαβρόφ και Ν. Κοτζιάς θα εγκαινιάσουν το 4ο φόρουμ των κοινωνικών οργανώσεων των δύο χωρών αλλά και την έκθεση των αρχειακών ντοκουμέντων.

Από την πλευρά της η ρωσική πλευρά τονίζει πως υπό την επίδραση αρνητικών εξωτερικών παραγόντων, συγκεκριμένα των αντιρωσικών κυρώσεων και των δικών μας αντιμέτρων, την πτώση των τιμών των ενεργειακών πόρων, το ισοζύγιο των διμερών εμπορικών ανταλλαγών σε απόλυτους αριθμούς μειώθηκε. Σύμφωνα με τα επίσημα ρωσικά στοιχεία, το 2014 υπήρξε μείωση κατά 39,2%, το 2015 άλλο ένα 34% και το διάστημα Ιανουάριος- Ιούλιος 2016 κατά 9,8%. Ωστόσο, σε φυσική έκφραση το αμοιβαίο εμπόριο εμφανίζει αύξηση μέχρι 13,2% με βάση τα στοιχεία του 2015.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ γίνεται ειδική αναφορά για τη δυναμική αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς την Ελλάδα, Χαρακτηριστικά το πρώτο εξάμηνο του 2016 η αύξηση ξεπερνά το 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Τονίζεται, τέλος, ότι βασική παράμετρο στις διμερείς σχέσεις και στη σύμπλευση των δύο λαών αποτελεί και ο διεκκλησιαστικός διάλογος.

Keywords
Τυχαία Θέματα